Prognose Europese werkloosheid: langzaam herstel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Trouw:

Opgetogen geluiden in Brussel. De economische groei in de Europese Unie verbreedt zich, en ook het aantal werklozen daalt sneller dan verwacht. “De tekorten zijn afgenomen, de investeringen trekken aan en, heel belangrijk, de arbeidsmarkt begint zich te herstellen”, aldus de Europese Commissie in de jongste prognose.

Maar het is niet alsof de vlag al uit kan:

De werkloosheid in de EU daalt van 10,8 procent vorig jaar naar 10,1 procent volgend jaar. Voor de achttien eurolanden bedragen die percentages achtereenvolgens 12,0 en 11,4. Niet dat de meeste Griekse en Spaanse werklozen straks weer aan de slag zijn: volgend jaar zit in beide landen nog altijd 24 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Dan doet Portugal het beter. Drie maanden geleden raamde de commissie voor 2015 nog een werkloosheid van 16,5 procent. Nu is dat 14,8 procent.

Waarbij ook nog eens moet worden aangetekend dat Eurostat een nauwere definitie van werkloosheid hanteert dan het CBS. Volgens de Nederlandse definitie zou de Europese werkloosheid dus nog een procentje of twee hoger zijn.

Open artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*