Het Portugese alternatief voor een bezuiningsbeleid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De linkse regering van Portugal laat zien dat er een goed alternatief is voor het bezuinigingsbeleid dat andere Europese landen voor noodzakelijk houden.

“Europe chose the line of austerity and had much worse results,” declared the economy minister Manuel Caldeira Cabral. “What we are showing is that with a policy that restitutes income to the people in a moderate way, people get more confidence and investment returns.”

De nieuwe regering van Portugal onder leiding van de socialist Costa verhoogde overheidsinvesteringen, het minimumloon en de ambtenarensalarissen, die door de voorgaande regering drastisch waren gekort. De sociale zekerheid werd verbeterd en eerder ingetrokken vaste vakantiedagen zijn nu weer in ere hersteld. De economie groeit nu weer, bedrijven investeren meer en het overheidstekort is gereduceerd.

Portugals succes is zowel inspirerend als frustrerend, schrijft Owen Jones in The Guardian. Het is frustrerend voor Spanjaarden, Grieken en vele andere Europeanen, jongeren zonder werk en ouderen zonder zorg, die de afgelopen jaren moesten lijden onder de verkeerde keuzes. Anderzijds biedt het voorbeeld van Portugal met name de sociaaldemocratie een alternatief perspectief om de desastreus teruglopende aanhang weer voor zich te winnen.

 

 

0

Reacties (12)

#2 Bismarck

@1: De austerity daar heeft alleen wel onherstelbare schade achtergelaten. Dus ja, voor de Spanjaarden (met overigens nog steeds de op één na hoogste werkloosheid in de EU, ondanks alle wegtrekkende jongeren), moet het best frustrerend zijn.

#3 gbh

@2: Dacht dat de huizenmarkt daar grote schade had achtergelaten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_property_bubble

#4 Cerridwen

Heel fijn dat de Portugezen het onder een linkse regering heel goed doen in een tijd van Europa-brede economische groei, maar daarmee is natuurlijk nog niet bewezen dat dit beleid ook beter zou werken ten tijde van een grote economische crisis.

Het bewijst wel hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk weer op eigen benen te staan na het verkrijgen van financiële noodhulp, en dat betekent dus het uitvoeren van de afgesproken maatregelen.

Portugal doet het qua groei overigens goed maar niet spectaculair, en de afname van het begrotingstekort is vergelijkbaar met wat er in Nederland is gebeurd.

#5 JANC

@4: In Nederland werd qua begrotingstekort een heel andere politiek gevolgd als in Portugal. In Nederland is de groei daardoor jarenlang achtergebleven bij de rest van Europa.

Daarom is jouw argument ook toepasbaar op de Nederlandse situatie. “Fijn dat de Nederlanders het (…)heel goed doen in een tijd van Europa-brede economische groei”

#6 Jos van Dijk

dat betekent dus het uitvoeren van de afgesproken maatregelen

Afgesproken of opgelegd?

Costa heeft overigens flink afstand genomen van het Brusselse bezuinigingsbeleid, zonder met de EU te willen breken. Een mooi voorbeeld van ‘op eigen benen staan’: luisteren naar je eigen bevolking.

#7 Cerridwen

@6:

Afgesproken of opgelegd?

Afgesproken. Het land vraagt noodleningen aan en maakt vervolgens een afspraak over de voorwaarden met de geldschieters.

Het verschil tussen Costa en zijn voorgangers is niet dat de economie groeit of dat er geld wordt uitgegeven, maar waarin geïnvesteerd wordt. Precies wat ik van een linkse regering verwacht. En waarom het zo zuur is dat de linkse partijen in Spanje liever elkaar de tent uitvechten dan zorgen dat ze de conservatieven de regering uit werken.

Dit verandert echter niets aan het feit dat ook een linkse regering zal moeten bezuinigen als de overheidsfinanciën onhoudbaar dreigen te worden.

#8 Cerridwen

@5:

Daarom is jouw argument ook toepasbaar op de Nederlandse situatie. “Fijn dat de Nederlanders het (…)heel goed doen in een tijd van Europa-brede economische groei”

Dat is precies mijn punt. Of je schrijft de economische groei toe aan het beleid van de regering, en dan moet je ook al die rechtse regeringen in Europa de credits geven voor de economische groei in dat land, of je schrijft de economische groei toe aan externe factoren, maar dan moet je dat ook doen met je favoriete linkse Portugese regering.

In Nederland werd qua begrotingstekort een heel andere politiek gevolgd als in Portugal.

O ja? Volgens mij juist niet: in tijden van economische crisis is er flink bezuinigd, en nu het goed gaat met de economie wordt er weer geïnvesteerd. Dit ongeacht de kleur van de diverse regeringen in Portugal en Nederland.

#9 JANC

@8: wie heeft het over “favoriete linkse Portugese regering”? Ik heb mij niet uitgesproken over een favoriet. Als ik al favoriet was van iets, dan is het van een bepaald beleid.

In Portugal zijn er 13 achtereenvolgende kwartalen van groei. Dat zijn nou net 13 kwartalen dat er een linkse regering is in Portugal. In Nederland daalde de economie bijvoorbeeld in de eerste helft van 2015 en na het eerste kwartaal 2016. Daardoor zou ik eerder spreken van externe factoren bij de Nederlandse economie en het beleid als oorzaak van de groei in Portugal.

Ook jouw laatste alinea lijkt mij niet te kloppen. In Griekenland heeft men eenzelfde lijn aangehouden en continue groei, in Nederland bezuinigde men in 2015, maar deed dat niet in 2016, terwijl in beide jaren er sprake was van een dalende economie, tenminste voor een aantal kwartalen.

#10 Cerridwen

@9:

In Portugal zijn er 13 achtereenvolgende kwartalen van groei. Dat zijn nou net 13 kwartalen dat er een linkse regering is in Portugal

Ehm, nee. De huidige Portugese Regering is aangetreden op 26 november 2015. Als ik dat kwartaal meereken (waarin de regering nog nauwelijks beleid gemaakt kan hebben wat invloed heeft op de economische groei in dat kwartaal), kom ik op 7 kwartalen.

En kijk ook even naar Spanje: 15 kwartalen onafgebroken groei, onder een rechtse regering. Duitsland: 12.

Alle Europese landen groeien, dus ook Portugal. Als de economie groeit, verbeteren de overheidsfinanciën vanzelf en komt er ruimte voor investeringen. Op zich niet spannend, dat gebeurt in heel Europa. De linkse regering in Portugal heeft wat dat betreft mazzel.

In Nederland daalde de economie bijvoorbeeld in de eerste helft van 2015 en na het eerste kwartaal 2016. Daardoor zou ik eerder spreken van externe factoren bij de Nederlandse economie en het beleid als oorzaak van de groei in Portugal.

Je roept maar wat, naast dat die bewering niet klopt is noch een economisch principe, noch een redenering met enige logica.

Ook jouw laatste alinea lijkt mij niet te kloppen.

Natuurlijk wel: in zowel Portugal als Nederland (als in vrijwel heel Europa) is er na de crisis vanaf 2008 veel bezuinigd om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Nadat de economie vanaf ca. 2014 weer is gaan aantrekken is dat langzaam maar zeker gestopt en wordt er weer meer geïnvesteerd. Onverstandig pro-cyclisch beleid dus, maar de politieke incentives om dit zo te doen zijn nu eenmaal sterk.

wie heeft het over “favoriete linkse Portugese regering”?

Niemand in die woorden, maar het lijkt mij geen geheim dat de linkse Portugese regering positief wordt bezien door links, en meer specifiek Owen Jones (die er een positief stuk over schrijft), Jos van Dijk (die over dat stuk een positieve waanlink plaatst), JANC en ook door mijzelf (jazeker, ook ik vindt de Portugese regering een lichtpuntje in Europa).

#11 JANC

@10: Mea culpa over de groei van Nederland, ik heb verkeerd gekeken naar een grafiekje (overigens van het CPB)

Buiten dat vind ik het raar dat je de redenering niet logisch noemt. Als de regering zwalkt in het beleid dan kun je dit toch niet als reden voor de economische groei noemen?

#12 Cerridwen

@11: aanvaard!

Het gaat mij erom dat je, als je iets zegt over de relatie tussen overheidsbeleid en economische groei, dit argument consequent toepast en niet afhankelijk van de politieke kleur van de regering andere argumenten gebruikt.

In hoeverre het beleid van de regering invloed heeft op de economie is het lastig te bepalen; het enige wat we daar zeker van kunnen zeggen is dat het niet 0 is, en ook niet absoluut. Voor kleine landen is die invloed kleiner dan voor grote. Wat je ook met zekerheid kan zeggen is dat die invloed er niet alleen is door het begrotingsbeleid (investeringen versus bezuinigen), maar ook door andere politieke beslissingen (ik noem een brexit). Met dat laatste is naar mijn mening ook iemand als Varoufakis de fout in gegaan: economisch gezien heeft hij dan wellicht gelijk, hij vergeet dat zijn keuze om het conflict hierover met de geldschieters op de spits te drijven reële economische consequenties had.

Maar dat terzijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*