Poetins populariteit lijdt onder voorstel verhoging pensioenleeftijd

Een wetsvoorstel om de pensioenleeftijd te verhogen, leidt tot zo veel onvrede onder de Russische bevolking, meldt het FD (€).

Uit een maandelijkse peiling van het Fonds voor Maatschappelijke Mening blijkt nog maar 45% van de kiezers op Poetin zo stemmen. In maart werd hij herkozen met ruim 75% van de stemmen.

Het plan is de pensioenleeftijd voor mannen te verhogen van 60 naar 65, voor vrouwen van 55 naar 63.

Aanvankelijk leek Poetin premier Dmitri Medvedev de kastanjes uit het vuur te willen laten halen om zelf buiten het schootsveld van de kwade burger te blijven. Die opzet lijkt mislukt. Wie tijdens demonstraties zijn oor te luisteren legt, hoort dat niet alleen Medvedev de kop van jut is, maar dat ook Poetin de schuld krijgt.

[Joost Bosman, FD]

Open waanlink

 1. 1

  Voornamelijk een teken dat Poetins greep op het Fonds voor Maatschappelijke Mening niet stevig genoeg is. Een beetje KGB-er weet toch dat dat soort cijfertjes eerst geautoriseerd moet worden voor publicatie? En dat dit soort wetsvoorstellen onder veel jargon bedolven moet worden in een wet voor belastinghervormingen, zoals de Republikeinen in de VS dat zo mooi kunnen? Poetin begint roestig te worden.

 2. 3

  @2: Dat geleidelijke gebeurt volgens mij al. Uiteindelijk is het doel van 55 naar 63 voor vrouwen in 2034 en van 60 naar 65 voor mannen in 2028. Dat zou duiden op een half jaar verhoging per jaar. Waarom de pensioenleeftijd voor mannen hoger is dan die voor vrouwen (terwijl dat voor de levensverwachting omgekeerd is, sterker nog, in de helft van de Russische provincies is de gemiddelde levensverwachting voor mannen lager dan 65), is me wel een beetje een raadsel. Dat automagisch bijstellen is trouwens vanwege de lage levensverwachting niet erg goed mogelijk (volgens de Nederlandse regels zou de pensioenleeftijd dan zelfs naar beneden moeten).

 3. 4

  Doe ff een open deur intrappen, alsof de populariteit van de politici die hier de AOW leeftijd verhoogt hebben ineens de lucht in schoot.

  Pensionleeftijd verhogen zal nooit populair worden.

 4. 7

  @3: Ik denk dat bij de berekening van de pensioen-leeftijd niet alleen gekeken moet worden naar de levensverwachting, maar ook naar de bevolkings-opbouw.

  We hebben in Nederland relatief weinig jongeren (door een baby-boom in de jaren ’60). Onze “bevolkingspiramide” is een ui:
  https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingspiramide

  Dat de bulk van 45-plussers straks met pensioen wil gaan, kan een reden zijn om de pensioenleeftijd te verhogen.

  Het is belachelijk om de pensioenleeftijd alleen aan de levensverwachting te koppelen.

 5. 8

  @4: Onzinvergelijking. Voor oudere Nederlanders voor hun pensioen zijn er allemaal potjes (verlengde WW, arbeidsongeschiktheid, sociale woningbouw) en daarnaast is de zorg grotendeels gemeenschappelijk gefinancieerd. In Rusland is er naast het pensioen nauwelijks sprake van een vangnet.

 6. 9

  @8: dat maak de politicus die de AOW leeftijd verhoogt nog steeds niet populair.

  En dat er in Rusland geen vangnet is is hun eigen stomme schuld, en ze zijn daar wel wat ontberingen gewend, hoef je geen medelijden mee te hebben.

 7. 10

  @6: “het zijn maar Russen hoor”
  Russen zijn minderwaardig?

  @7:“Het is belachelijk om de pensioenleeftijd alleen aan de levensverwachting te koppelen.”
  Daar kan je op zich nog over redetwisten, maar het is en blijft een belangrijk gegeven. Als de helft van de bevolking de pensioenleeftijd nooit haalt, dan heb je die gewoon te hoog gelegd, tenzij je prima vindt dat het normaal is om te werken tot je er letterlijk bij neervalt.

 8. 11

  @10: er is nog nooit wat fatsoenlijks uit die hoek gekomen, dus we missen er ook niks aan als ze er niet meer zouden zijn.

  Hooguit zouden we de goedkope arbeidskrachten missen die het gas en zo oppompen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren