1. 1

  Weer zo’n rechtse hobby waar waarschijnlijk wel weer subsidie tegenaan gaat (wie heeft dat uniform en die embleempjes betaald?).

 2. 7

  @5

  Dat weten we dan weer niet. Die man die in Syrie (of was het nu Irak?) had gevochten werd toch ook niet vervolgd?

 3. 9

  @5: Ik mag toch aannemen van wel. Vreemde krijgsdienst is strafbaar. Jihadisten die terugkomen uit Syrië lopen ook het risico gepakt te worden. Zelfs een anti-IS strijder die met de Koerden meevocht is hier voor het gerecht gedaagd terwijl boven zijn hoofd Nederlandse bommenwerpers aan dezelfde kant vochten. Die Wagensveld moet onmiddellijk worden gearresteerd als hij terugkeert.

 4. 10

  Ik denk het niet.
  1. het is geen krijgsdienst
  2. jagen =/= neerschieten. Niet in daad althans. Nog niet althans.
  Maar ik ben dan ook geen rechtskundige.

 5. 11

  @10
  Krijgsdienst militie

  Nogal een verschil.

  En neuh, ik ben ook geen rechtskundige.

  Wapenhandelaar Wagensveld van Pegida mag m.i. evengoed een verklaring gaan afleggen. Vooral ook binnen de context van een zekere Amerikaan die recent zgn. ‘jacht verklaringen’ verstrekte. Jagen op, jawel…

 6. 13

  @11: Krijgsdienst of militie is inderdaad lood om oud ijzer. Maar zolang de man bijvoorbeeld geen geweld gebruikt….ik weet het niet hoor. Lijkt me dat je daar mag wandelen, in wat voor idiotenpakje je dat ook blieft te doen, en de politie mag waarschuwen als je illegale zaken denkt waar te nemen.

 7. 14

  @13: “Maar zolang de man bijvoorbeeld geen geweld gebruikt”
  Voor Syriëgangers is dat geen criterium. Als ze als verpleger in een veldhospitaal gewonde Al Nusra strijders hebben opgelapt, komen ze hier ook voor het gerecht.

 8. 16

  @14: Weet je dat heel zeker? Ik ben iets te lui om nu op zoek te gaan naar nieuws hieromtrent, maar er staat mij iets van bij dat het juist de moeilijkheid was dat schuld aan misdaden zo moeilijk te bewijzen was. Daarom kreeg naar mijn beste herinnering een deel terugkeerders wel enerzijds hulp en anderzijds big brother in de nek, maar expliciet geen gevangenisstraf.

  edit: los daarvan nog: een verdachte rol spelen in een land in burgeroorlog is niet te vergelijken met een verdachte rol spelen in een bevriend land waar vrede heerst.

 9. 17

  @16: Nee, ik weet het niet zeker (kan ook om een Engelse zaak gaan). Maar ronselaars (die dus niet gaan vechten) worden in Nederland bijvoorbeeld ook vervolgd, net als mensen die geld sturen naar familie die in Syrië vecht.

 10. 18

  Naast dat het een walgelijk iets is, jagen op immigranten, lijkt het mij dat d regels van het ontvangende land bepalen of dit mag of niet. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat een land dit oke vind, vreemde mafkezen die wel eventjes particulier jouw grenzen gaan bewaken… Als Bulgaren hier komen om eigenhandig immigranten op te sporen bij onze grenzen lijkt me dat de overheid die lui wegsturen.

 11. 19

  @17: Wellicht op grond van andere wetsartikelen. Vanaf #5 werd gesuggereerd/geopperd of Wagensveld niet aangepakt kon worden op grond van het artikel over vreemde krijgsdienst.

  Overigens:
  Dat de Bulgaarse overheid zelf ook wat tengels in extreem rechts heeft, direct of indirect, en dus niet heel happig zal zijn Wagensveld en consorten volgens eigen nationale wetgeving aan te pakken, valt ook wel op te maken uit de zaak Palfreeman

  https://en.wikipedia.org/wiki/Jock_Palfreeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren