1. 3

  @2: en de rest van de katholieke kerk. Het is geen verrassing dat er altijd stromingen binnen de kerk zijn geweest, maar dit is toch andere koek, denk ik. Deze paus is nu zelf een stroming aan het worden. Ik vraag me af hoe men het verzet tegen deze paus moet zien. Wel een postje op Sargasso waard, misschien?

  @1: ik denk niet dat het laat is, maar juist een prima moment. We hebben net een decennium van verkramping en trek naar meer radicale gedachten achter de rug. We zitten er nog middenin.

 2. 6

  @4:

  Slimme zet, ligt een hele markt van groengelovigen voor het oprapen.

  Ik ben het voor één keer met Anton eens. Je kan niet cynisch genoeg zijn waar het de RK kerk betreft. En wie daar leiding aan geeft is per definitie een schoft, dus laat je niet in de maling nemen door wat vrome praatjes van deze paus.

 3. 7

  Hij is ook een Jesuït toch … ? Zijn die niet evil? Samenzweerderig? Spannende complotten en zo? …

  Aljosja Karamazov ging er in elk geval behoorlijk los op.

  Hoe dan ook, hou’m in de gaten! …

 4. 8

  @6 @7: Hij is fout, want hij is een paus? Te makkelijk. Hij levert inmiddels op meerdere vlakken een positieve bijdrage aan het discours, op het gebied van armoedebestrijding, en hier nu ook klimaatverandering. Hij laat zien dat hij ook erg kritisch is, juist op de punten waar jij waarschijnlijk ook problemen mee hebt.

 5. 10

  Oja. Dat ken ik. Hadden ze ook ooit met de kerstboom. Milennia lang een onschuldig midwinters feestsymbool annex brandgevaar. En toen kwamen de katholieken. In 1982 eigenden ze zich de kerstboom definitief toe. Vandaag de dag zult u bij veel mensen geen kerstboom aantreffen “omdat ze niet christelijk zijn”. Over 32 jaar gelooft niemand nog in klimaatverandering “omdat ze niet christelijk zijn”. Paus, blijft bij uw leest: sprookjes.

 6. 13

  Wow. De Paus doet dus aan een soort van taqiyya, volgens @Olav.

  En als die window dressing nou precies is waar de katholieke kerk op draait? Ik bedoel, de meeste gelovigen worden überhaupt niet zo gestuurd door de kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren