Parlement tekent niet bij het kruisje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het Europees Parlement is niet tevreden met het zwaar bevochten akkoord van de regeringsleiders over de EU-begroting

Een totaal van 465 leden van het EP stemden donderdag voor en 150 tegen een resolutie die de deal over een herstelfonds een “historische stap” noemt, maar ook kritiek heeft op grote bezuinigingen op EU-programma’s ……. Het Parlement accepteert “niet het politieke akkoord over het meerjarig financieel kader 2021-2027 in zijn huidige vorm ”, zegt de resolutie. Voor dit akkoord wordt niet zomaar als voldongen feit getekend. Europarlementariërs zijn “bereid om hun toestemming voor de EU-begroting in te trekken totdat ze een” bevredigende overeenkomst “krijgen over een reeks kwesties – waaronder gezondheid, onderzoek en klimaat – voegt de resolutie eraan toe.

 

0

Reacties (28)

#1 Bolke

De term : “Graag of helemaal niet”, komt boven borrelen.

Of zoals de Engelsen zeggen : “Beggars can’t be choosers”.

#2 Test

Snap niet dat ze klagen. Er komen Europese belastingen (?!!!) en daarmee komt een federale EU weer dichterbij.
Rutte kon dat niet meer tegenhouden omdat Merkel zich geen zorgen meer hoeft te maken over een herverkiezing. Ze kon daarom een knieval voor Macron maken. De Duitsers gaan hier spijt van krijgen. Want via dat Corona fonds zal er geld gaan naar brakke Italiaanse banken.

#3 Co Stuifbergen

@1, @2: Denken jullie werkelijk dat Rutte alle aanpassingen tegen gaat houden? En dat Carola Schouten dan de boeren uit gaat leggen dat ze geen subsidie meer van de EU krijgen?

Om 1 of andere reden vinden een aantal rijke Eu-landen een “Corona-fonds” best een goed idee, al is het meer een steunfonds voor economisch zwakkere landen (ook Polen) dan landen die zwaar door het corona-virus getroffen zijn.

#4 beugwant

@3: In 2008 is er toch ook EU-steungeld voor Spanje linea recta naar de voetbalclub Real Madrid gevloeid? En in NL is geld voor leerkrachten in nieuwe schoolgebouwen gestoken.
Dat geld ook echt wordt gebruikt waar het voor bedoeld wordt, wordt immers alleen bij uitkeringstrekkers gecontroleerd.

#5 Le Redoutable

@2 De knieval van Merkel viel achteraf wel mee, ze heeft de meeste korting gekregen op de EU bijdrage van allemaal en een mooie subsidie voor het zogenaamd arme oosten binnengesleept. Ze heeft mooi meegelift met Mark zonde vuile handen te krijgen. Overigens had Rutte in de polls ook een ruime steun bij de Duitse Steuerzahler die verhouding was niet veel anders dan bij de Nederlandse bevolking.

Het EU parlement moet niet zeuren ze hebben een enorm budget extra gekregen en stiekem ook nog een eigen belasting ingevoerd, wat uiteindelijk ook een verkapte extra landelijke bijdrage is. Hoe ze dat verdelen is hun zaak, meer geld naar wetenschap is prima, dan halen ze maar wat van bijvoorbeeld hun rijkelijke landbouwsubsidies af. We moeten allemaal keuze’s maken nu de broekriem moet worden aangehaald.

#6 Jos van Dijk

nu de broekriem moet worden aangehaald

Zoals we uit het verleden weten is dit de perfecte strategie om de crisis te verergeren.

@1: bedoel je met die ‘beggars’ het parlement? Even voor de duidelijkheid: zonder goedkeuring van het parlement kan de EU niets uitgeven.

@2: Het gaat hier niet om het corona-fonds maar om de verdeling van EU-uitgaven voor de komende zeven jaar. Het parlement heeft voor de toekomst duidelijk meer ambities dan de regeringsleiders die niet verder kijken dan de waan van de dag en er alleen op uit zijn om met een leuk verhaal thuis te komen (sorry voor het cynisme).

#7 Bolke

@3: als er geen begroting is dan blijft de NL contributie dus ook in Nederland, dan kunnen we de boeren hun subsidie geven en nog geld overhouden ook nog.
We zijn netto betaler, weet je nog?

@6:

Even voor de duidelijkheid: zonder goedkeuring van het parlement kan de EU niets uitgeven

Klopt, ze gaan over de uitgaven, maar niet over de inkomsten, als je 50 euro krijgt kun je geen 100 euro uitgeven, dan kunnen ze wel roepen dat ze 100 euro willen hebben maar daar gaan ze niet over.

#8 Le Redoutable

@6 “Zoals we uit het verleden weten is dit de perfecte strategie om de crisis te verergeren.”

Zoals we nu weten is dat de manier om de volgende crisis ook te overleven en en passant diegene die dat niet gedaan hebben ook uit de crisis te kunnen slepen. Althans dat is te hopen, want eens is de rek op en dan valt het hele kaartenhuis in elkaar.

#9 majava

@8:

Zoals we nu weten is dat de manier om de volgende crisis ook te overleven en en passant diegene die dat niet gedaan hebben ook uit de crisis te kunnen slepen. Althans dat is te hopen, want eens is de rek op en dan valt het hele kaartenhuis in elkaar.

Wat lul je hier allemaal? Crisis overleven? Uit de crisis slepen? De rek? Kaartenhuis? LOI cursus VVD-jargon gedaan?

#10 Frank789

@7: [ We zijn netto betaler, weet je nog? ]

Maar hoeveel profiteren we van de EU?
Dus hoeveel zouden we onder de streep verliezen als we uit de EU stappen?

Hoeveel netto ontvanger zijn wij door ons belastingparadijs voor grote niet-eu bedrijven die via Ierland hun ontwijkingsroute voltooien?
Dus hoeveel netto betalers-landen zijn er op dat vlak door gemiste winstbelasting in de rest van de EU én de wereld door ons toedoen?

#11 Co Stuifbergen

@7: We zijn netto betaler, weet je nog?

Bij de lokale supermarkt ben ik ook netto betaler.
Bij de tandarts ook, bij de benzinepomp ook, zelfs mijn woning kost mij geld.

Maar uiteindelijk vind ik dat geld goed besteed.

#12 Co Stuifbergen

@7: Of het parlement iets aan de inkomsten kan veranderen, weten we pas over een tijdje.

Toen onze Tweede Kamer besloot om geen begroting meer goed te keuren, draaide de toenmalige koning snel bij.

#13 Jos van Dijk

@10: Ik citeer even uit een artikel in het FD vandaag over het bereikte akkoord:

‘Via het coronasteunfonds ontwikkelt de EU zich volgens critici tot een transferunie. Hierbij past één maar: de EU is al decennia een transferunie. De Europese meerjarenbegroting ploegt immers al decennia miljarden naar arme regio’s in de EU.
Het idee daarachter is dat arm meer in de buurt komt van rijk, en dat rijk op den duur profiteert als arm minder arm raakt.’

Bij wijze van voorbeeld de relatie tussen Nederland en Tsjechië volgens de Tsechische premier Babis:

Hij wijst op de geldstromen tussen Nederland en Tsjechië. In de periode 2016-2019 investeerden Nederlandse bedrijven voor 53 mrd Tsjechische kroon (€2 mrd) in Tsjechië. ‘Maar in dezelfde periode vloeiden er voor 240 mrd Tsjechische kroon (€9 mrd) aan dividenden uit Tsjechië naar Nederland’, verwijst Babis’ woordvoerder naar cijfers van de Tsjechische centrale bank. ‘Je ziet hetzelfde plaatje als je de balans tussen investeringen en dividenden bekijkt van Duitsland of Luxemburg vs Tsjechië. Maar de grootste uitstroom is duidelijk naar Nederland.’

#14 Bolke

@10:

Maar hoeveel profiteren we van de EU?
Dus hoeveel zouden we onder de streep verliezen als we uit de EU stappen?

Ook zonder budget voor Brussel profiteren we gewoon nog steeds van de EU hoor, dat is nu juist het punt, de interne markt waar wij zo van profiteren kan ook prima zonder die geldverslinders in Brussel, dat deden we al een tijdje voordat het circus in Brussel werd opgetuigd.

#15 Bolke

@12:

Of het parlement iets aan de inkomsten kan veranderen, weten we pas over een tijdje.

Kunnen ze niet, de inkomsten worden door de regeringsleiders bepaald en niet door het EP en als hun zeggen dat ze 50 euro krijgen dan krijgen ze 50 euro en geen cent meer en als ze de begroting afwijzen dan krijgen ze geen cent.

#16 Co Stuifbergen

@15: Er komt geheid een keer een geschil waarbij de de regeringsleiders aan het EP concessies doen.
Want de regeringsleiders willen ook dat de begroting goedgekeurd wordt.

@14: Die interne markt kan natuurlijk zonder een grote EU.
Maar dan moeten die andere landen dat ook willen.

Misschien willen andere landen geld om te controleren dat iedereen dezelfde douane-tarieven hanteert bijvoorbeeld. En ook wel om standaarden af te spreken, zodat komkommers die in een ander land besteld worden, inderdaad de goede kwaliteit hebben. En dat een auto die in Spanje gemaakt wordt, veilig is (en dus hier verkocht worden mag).
En als we willen dat artsen in een ander EU-land mogen werken, is het leuk als de kwaliteit van de diploma’s gegarandeerd wordt. En met die open grenzen wordt politie-samenwerking belangrijk.

#17 Frank789

@14: [ de interne markt waar wij zo van profiteren kan ook prima zonder die geldverslinders in Brussel ]

Och, jee, die 2% van onze begroting?
Hoeveel besparen we door uniforme EU-regels en EU-normen en EU-onderzoeken?
Hoeveel geeft het VK nú al uit aan enorme nieuwe douaneterreinen om elke vrachtauto en schip straks te controleren en belasten?

Doe Het Zelf in plaats van Doe Het Brussel is absoluut duurder.

#18 Bolke

@16: @17:

Misschien willen andere landen geld om te controleren dat iedereen dezelfde douane-tarieven hanteert bijvoorbeeld. En ook wel om standaarden af te spreken, zodat komkommers die in een ander land besteld worden, inderdaad de goede kwaliteit hebben. En dat een auto die in Spanje gemaakt wordt, veilig is (en dus hier verkocht worden mag).
En als we willen dat artsen in een ander EU-land mogen werken, is het leuk als de kwaliteit van de diploma’s gegarandeerd wordt. En met die open grenzen wordt politie-samenwerking belangrijk.

Dat is het hem nu juist, de uitvoering en controle van al die regels worden gedaan en betaald door de lidstaten, niet door de EU.

De EU maakt alleen de regels, dat hoeft echt niet zo’n bak met geld te kosten.

En nogmaals, dat deden we ook allemaal allang voordat de EU in dit gedrocht veranderde.

Ik ben niet tegen een EU, ik ben tegen deze vorm van de EU.

Wordt een volledige volwaardige land (geen bezwaar tegen) of ga terug naar de EEG, maar dit half bakken gedrocht is niks anders als een baantjesfabriek voor uitgerangeerde politici en ambtenaren die nog ff willen cashen.

#19 Co Stuifbergen

@18: Als de EU een volwaardige staat wordt, zal er ook geld van Nederlandse belastingbetalers naar arme Italianen of Polen gaan.

Overigens is de EU meer dan een baantjesfabriek.
Door de EU is overal in Europa een strengere privacy-wetgeving, en ook buitenlandse web-sites vragen toestemming voor cookies.
Ook Google respecteert “het recht vergeten te worden” dat de EU ingevoerd heeft.

En de EU heeft de telefoontarieven op vakantie (roaming) aangepakt.

#20 Bolke

@19:

Als de EU een volwaardige staat wordt, zal er ook geld van Nederlandse belastingbetalers naar arme Italianen of Polen gaan.

Klopt, maar wel met het verschil dat daar dan ook wat regeltjes aan vast zitten, zo zul je in het geval van Italie en Griekenland aan een vorm van een artikel 12 procedure vast zitten en kunnen bestuurders die er een potje van maken weggestuurd worden.

Door de EU is overal in Europa een strengere privacy-wetgeving, en ook buitenlandse web-sites vragen toestemming voor cookies.
Ook Google respecteert “het recht vergeten te worden” dat de EU ingevoerd heeft.

Klopt en daar is dan ook niks mee, maar dat hoeft geen triljard per 7 jaar te kosten en hebben we geen EP voor nodig.

En de EU heeft de telefoontarieven op vakantie (roaming) aangepakt.

Pyrrusoverwinning aangezien de providers gewoon langzaam de basis abonnementen aan het verhogen zijn en de goedkopere abonnementen aan het vervangen zijn voor versies zonder bellen in het buitenland.

Geef het nog een paar jaar en de verliezen die de providers leden op het afschaffen van de roaming wordt ruimschoots goed gemaakt door de hogere kosten voor de abonnementen, verschil alleen is dat straks iedereen meer betaald ipv alleen de mensen die in het buitenland gebruik maakten van hun telefoon.

#21 Co Stuifbergen

@20: Alsof de providers vroeger niet verdienden aan de binnenlandse gesprekken.

#22 Bolke

@21: Uiteraard, maar de inkomsten die ze nu mislopen doordat roaming is afgeschaft halen ze terug via hogere abonnementen, vroeger betaalde de verbruiker, nu betaald gewoon iedereen.

En bedankt he EU.

#23 lmgikke

roaming is alleen maar afgeschaft omdat de heren/dames politici het niet leuk vonden toen ze zelf op vakantie waren. Voorstellen voor afschaffing kwamen steevast in het najaar, na de vakantie.

Puur eigenbelang.

#24 lmgikke

altijd gaat het alleen maar over uitgaven. Zolang Nederland een belastingparadijs blijft voor de grote multinationals (en daarmee andere EU landen belasting inkomsten afpakt) is deze hele discussie hypocriet.

Ook hier lees je het telkens: we zijn netto betaler, beggars cant be choosers…

We weten allemaal dat het Westen rijk is geworden ten koste van de rest van de wereld. En het is pijnlijk helder dat we het met mooie woorden proberen recht te lullen.

Een herverdeling van welvaart t.b.v. een eerlijkere verdeling zou de oplossing zijn. Maar dat willen we niet. Nee, voor elke euro die we uitgeven willen we zeggenschap of twee euro terug. We zijn dus geen steek veranderd, we verwoorden het alleen anders. VVD mentaliteit, VOC mentaliteit heerst gewoon.

Zum kotsen.

De mensheid heeft twee evolutionaire stappen te nemen:

1. met elkaar werkt beter dan tegen elkaar. (Huidige politieke systeem is gebaseerd op verdeel en heers)

2. begrijpen wat een exponentiële reeks is (energie problematiek, bevolkings groei, covid hesmettingen, economische groei (jaja, economische groei van 2% per jaar is ook
exponentiële groei))

Kom maar op met de reacties die de twee punten onderuit halen, daarmee bewijs je meteen mijn gelijk dat de mensheid de evolutionaire stappen nog niet gemaakt heeft

#25 Co Stuifbergen

@22: zijn de abonnementen duurder geworden dan?

@23: natuurlijk beginnen politici over roaming na de vakantie, omdat de kiezers dan de telefoonrekeningen krijgen.
Let op: de discussies over zwarte piet begonnen ook steeds in het najaar, nooit als iedereen op vakantie was.

Vakantietijd (en grote sport-evenementen) dienen om wetten door te voeren waar een luchtje aan zit.

#26 lmgikke

abonnementen zijn wellicht bij sommigen duurder geworden, maar ik heb een budget sim abbo voor twee tientjes in de maand. onbeperkt bellen, sms en internet in de gehele EU .

Lang leve de vrije markt ;) (mensen willen graag bedonderd worden denk)

#27 Frank789

@26: Vroegah betaalde je op de vaste lijn een gulden per minuut naar veel buitenlanden in Europa. Nadat de markt werd vrijgegeven was het nog maar een kwartje of minder. Ook binnen NL doken de tarieven omlaag.
Met de mobiele netten ontstonden weer monopolies en dus roaming. Maar een klein beetje opletten en je betaalt nog steeds minder dan ooit voor die vaste lijn naar het buitenland.

#28 Frank789

@20: Nog even: [ maar dat hoeft geen triljard per 7 jaar te kosten ]

duizend 1.000  (1 met 3 nullen)
miljoen 1.000.000  (1 met 6 nullen)
miljard 1.000.000.000  (1 met 9 nullen)
biljoen 1.000.000.000.000   (1 met 12 nullen)
biljard 1.000.000.000.000.000   (1 met 15 nullen)
triljoen 1.000.000.000.000.000.000   (1 met 18 nullen)
triljard 1.000.000.000.000.000.000.000   (1 met 21 nullen)

Het is geen triljard, maar een biljoen in 7 jaar, =1047 miljard ofwel 153 miljard euro per jaar. En dat voor 27 landen. De Nederlandse regering geeft pakweg het dubbele uit per jaar.

Je zat er maar 9 nullen naast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*