Paleisvete: pantservoertuigen op weg naar hoofstad Zimbabwe

De oude Robert Mugabe is fysiek aan het verzwakken, en de rivalen in zijn omgeving beginnen elkaar nu al de tent uit de vechten.

Vicepresident Emmerson Mnangagwa, Mugabes gedoodverfde opvolger, werd vorige week kaltgestellt. Mugabes vrouw Grace staat te trappelen om Mugabes rol over te nemen, maar daar ziet bevelhebber Constantino Chiweng blijkbaar geen brood in.

Geen volksopstand dus, maar een paleisvete.

Open waanlink

 1. 1

  Soldiers ‘take over broadcaster ZBC

  Soldiers are reported to have taken over the headquarters of Zimbabwe’s national broadcaster, ZBC, amid a growing political crisis.

  Heavy gunfire and artillery have also been heard in northern suburbs, although the situation is unclear

  http://www.bbc.com/news/world-africa-41992351

  It’s happened. Military has taken over #Zimbabwe airwaves, says they will target “criminals surrounding” #Mugabe to remedy “country’s suffering.”

  https://twitter.com/Smith_JeffreyT/status/930620462115246081

  https://twitter.com/_MuzieB/status/930623808503013376

 2. 5

  @3: Aangezien het gaat om een intern partijconflict binnen de ZANU-PF (en dan vooral over welke persoon er de macht gaat krijgen als Mugabe te ver begint af te takelen), hou ik het op wishful thinking. De enige officiële oppositie (MDC-T) is op het moment vleugellam, want onderling verdeeld en geleid door een (ook al licht bejaarde) zieke autoritaire man.

 3. 6

  Op RTL legt de directeur van het Afrika Studiecentrum helder uit dat Grace Mugabe (die zichzelf heeft opgewerkt van secretaresse van Mugabe naar maîtresse naar echtgenote) voortdurend macht naar zichzelf toetrekt die ze niet heeft, en daarbij haar hand overspeelt.

  Ik weet niet of zij een machtsbasis heeft opgebouwd, maar de legertop is die waarschijnlijk nu bezig op te rollen. Mugabe en z’n vrouwen hebben nu de facto huisarrest, en zijn dus geïsoleerd.

  Een hoge legerwoordvoerder had het erover dat ze criminele elementen in de kring rond Mugabe gingen oppakken en berechten – daarmee zullen de aanhangers van Grace bedoeld zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren