Oppositie Soedan neemt geen genoegen met junta

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Minister van defensie Awad Ibn Auf kondigde op de televisie aan dat het leger president Omar Bashir heeft afgezet en een tweejarige overgangsregering zal leiden, waarna er eerlijke en vrije verkiezingen moeten volgen.

Voorlopig is de noodtoestand afgekondigd. Straatprotesten zijn daarmee verboden.

De oppositie neemt hier geen genoegen mee. Die ziet de bui al hangen. Awad Ibn Auf is volgens hen een gewetenloze moordenaar, die verantwoordelijk is voor oorlogsmisdrijven in Darfur.

Open artikel

Reacties (3)

#1 Henk van S tot S

Ik heb zo het angstige vermoeden, dat die legerjongens gewoon een nieuwe stroman naar voren schuiven en op de oude voet zullen doorgaan.
Maar ik hoop dat ik geen gelijk krijg.

#2 Cerridwen

Na een dag treedt Auf alweer af:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/12/voorzitter-soedanese-militaire-raad-treedt-na-een-dag-af-a3956822

De Sudanezen laten zich niet zo makkelijk afschepen.

Een mooie beschouwing over de hernieuwde protesten in de Arabische wereld, die in feite een vervolg zijn van een proces dat in 2011 in gang is gezet:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/arabisch-ontwaken-een-proces-van-jaren-met-ongewisse-uitkomst-maar-meer-zelfbewustzijn~bc8267bf/

In dit licht is het voorbeeld van Tunesië interessant. Dat land laat zien dat een vreedzame transitie naar democratie wel degelijk mogelijk is, en dat je daar als leger een cruciale rol in kan spelen.

#3 Bismarck

@2: Ik ben bang dat de situatie van Tunesië niet erg vergelijkbaar is met die van Soedan. In dat laatste land zitten er dusdanig veel oorlogsmisdadigers in het leger (voor wie mensenlevens niet tellen, laat staan het welbevinden van mensen) en is er in vergelijking met Tunesië veel minder sprake burgerschap, of “civil society” in het algemeen. Er is een totaal machtsvacuüm dat niet op korte termijn door een burgerregering is te vullen. De kans is erg groot dat eerder iets vergelijkbaars gaat gebeuren als in Zuid-Soedan; Een sterke man (die moet dan uit het leger komen) probeert de macht naar zich toe te trekken en/of het land valt uiteen in elkaar bestrijdende fracties, grotendeels gebaseerd op etnische lijnen en stamverwantschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*