NIEUWS - The Guardian stelt dat de politie van Chicago er een “black site” in CIA-stijl op nahoudt.
Over het extra beveiligde detentiecentrum ‘Homan Square’ stelt The Guardian onder meer dat verdachten er:
- zonder officiële beschuldiging of registratie worden vastgehouden en ondervraagd;
- ‘verdwijnen’, d.w.z. hun families en advocaten worden niet op de hoogte gebracht van hun locatie;
- dus ook niet juridisch worden bijgestaan;
- soms lange tijd in boeien moeten doorbrengen;
- geslagen worden (er zijn hoofdwonden en tenminste één dode).
De politie van Chicago ontkent deze beschuldigingen. Spencer Ackerman (de journalist van The Guardian die met het verhaal kwam) zegt hier bij Democracy Now dat ze dat wel kunnen doen, maar dan ondertussen wel een hoop vragen te beantwoorden hebben die ze vooralsnog alleen ontwijken.
Amnesty International USA dringt ondertussen aan op onderzoek.
Reacties (6)
Ze moeten toch wat in reserve hebben voor als Guantanamo Bay dicht gaat ;-)
Als het allemaal waar is, lijkt het me vooral een indicatie van de juistheid van de voorspelde trend dat zich naar buiten richtende antiterrorismemaatregelen zich uiteindelijk naar binnen zullen keren.
In andere woorden: als we onze overheden toestaan rechtsbeginselen te negeren in het buitenland, is het een kwestie van tijd dat onze overheden die rechtsbeginselen gaan negeren in het binnenland.
Gisteren haalden we onze schouders erover op dat verdachten in vreemde, verre landen worden vastgehouden en zonder aanklacht of proces worden mishandeld; vandaag gebeurt het (schijnbaar) bij ‘ons’.
Vandaag vinden we het nog steeds oké dat verdachten in vreemde, verre landen zonder enige vorm van aanklacht of proces en op basis van ‘geheime informatie’ zonder tussenkomst van een rechter ter dood veroordeeld én gebracht worden; morgen snorren de gewapende predator-drones boven onze hoofden.
Het is de Gulden Regel die met het verkeerde been uit bed is gestapt: wat gij niet wilt dat geschiedt, doe dat (godverdomme) ook een ander niet … or else.
(maar dit is, nogmaals, áls het waar is … )
Laat dat vandaag maar weg.
Neuj …
@2: Dit mechanisme is al lang bekend. Het gebeurde ook al na de vietnam-oorlog. De soldaten die terugkwamen werden vaak agent oid, en dan hadden ze nog wel een paar “verhoormethodes” op zak als het nodig was.
Het verschil lijkt te zijn dat het hier wat meer top down dan bottom up gaat.
De liberale rechtstaat.