Ook vrouwen gevonden in Iers massagraf babylijkjes

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus nu.nl:

In het Ierse massagraf met honderden kinderlijkjes zijn ook lichamen gevonden van negen volwassen vrouwen.

Drie van hen zijn moeders die daar samen met hun hun baby’s zijn begraven, zegt de onderzoekster die het massagraf ontdekte. Wie de andere zes vrouwen zijn, is nog onbekend, schrijft The Sunday Times.

Want ach, wat maakt het uit? Het waren toch maar vuige zondaressen.

Open artikel

Reacties (16)

#1 qwerty

De deksel van die beerput krijgen ze er niet meer op hoop ik.

#2 Micowoco

Het hele charmeoffensief van de paus is hiermee naar de kloten, zou je zeggen.

#3 Olav

Hoe graag ik ook de complete ondergang van de katholieke kerk nog zou meemaken, en hoezeer ik ook hoop dat de huidige popiejopiepaus nog door de mand gaat vallen wanneer de Super-8 filmpjes van zijn sadomasochistische escapes in de bordelen van de Argentijnse junta eindelijk boven water komen, toch heb ik twijfels bij deze berichtgeving.

Ten eerste: Het bericht zou van het ANP zijn, maar het wordt door serieuze media (anders dan NU.nl en HP/De Tijd) zo te zien nog niet overgenomen. De tekst verwijst naar de Sunday Times, maar op de website van die krant kan ik er ook niets over vinden. Ierse media (zoals Irish Independent en Irish Times) hebben het er ook niet over. Natuurlijk wel over die bijna 800 overleden kinderen, maar niet dat de lichamen van negen volwassen vrouwen gevonden zijn. De kinderlijkjes liggen waarschijnlijk ook niet in een beerput.

Hier een stuk over de stand van zaken (van gisteren): Tuam mother and baby home: the trouble with the septic tank story

Dit is natuurlijk de rubriek “Waan van de dag”, maar misschien is het toch beter om de nadere berichten af te wachten. Die zullen in de loop van de komende week wel komen.

#4 qwerty

@3: Akkoord dat er meerdere bronnen zouden moeten zijn maar onderschat het vermogen van de katholieke kerk niet om nieuws te manipuleren. Zeker in Ierland.

-edit-:
Nav jouw referentie.

De grote vraag blijft na ‘In her article she concludes that many of the children were buried in an unofficial graveyard at the rear of the former home. This small grassy space has been attended for decades by local people, who have planted roses and other flowers there, and put up a grotto in one corner‘, dat blijkbaar iedereen in Tuam dit wist. Waarom is er dan geen echt kerkhof voor 800 graven?

Het is niet echt katholiek gebruik om katholieken anoniem in de grond te dumpen. Het woord dumpen mag wel degelijk gebruikt worden bij anonieme begrafenissen van meer dan 22 per jaar, dat is 1 per twee weken. Waarschijnlijk sloegen ze alleen kerst en pasen over.

#5 L.Brusselman

Huiver en verontwaardiging!?
Ze dronken een glas deden een plas en alles bleef zoals……

#6 Raaskal

@3: Op de website van The Sunday Times staat het bericht ook:

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/National/article1420164.ece

#7 Olav

@4:

Het is niet echt katholiek gebruik om katholieken anoniem in de grond te dumpen.

Het ging om buitenechtelijke (“illegitimate”) kinderen. Een bron van schaamte. Snel wegstoppen en het er niet meer over hebben, zal het devies geweest zijn.

#8 Olav

@6:

Op de website van The Sunday Times staat het bericht ook:

Aha, dank je, die had ik zelf zo snel niet gevonden.

Ook dit bericht bevat nog maar weinig details. Ik begrijp eruit dat het ook in dit geval gaat om historisch onderzoek. Als dat nu tot opgravingen leidt dan is dat natuurlijk prima.

#9 qwerty

@7: als ze gedoopt waren is dat verder irrelevant (vanuit katholiek oogpunt)

Overigens geeft zoeken op google news meer artikelen. Onderzoek aangekondigd iig. Grondradar is al aan het werk. Prroefopgraving is aangekondigd.

#10 Olav

@9:

@7: als ze gedoopt waren is dat verder irrelevant (vanuit katholiek oogpunt)

Theoretisch wel. In de praktijk was het verwaarlozing en sadisme wat de klok sloeg.

Overigens geeft zoeken op google news meer artikelen. Onderzoek aangekondigd iig. Grondradar is al aan het werk. Prroefopgraving is aangekondigd.

Weet ik en dat is maar goed ook. Het blijft ook niet bij die ene plek.

#11 Inkwith Barubador

Nu.nl: “Paus vindt dat de kerk moet blijven verrassen”.

Hij wordt op zijn wenken bediend.

#12 qwerty

@10: Theoretisch wel. In de praktijk was het verwaarlozing en sadisme wat de klok sloeg.

Precies de reden dat het zo’n punt is.

@11: haha… mooi.

#13 HansR

Ierland gaat diep in zijn ziel kijken. Het door en door katholieke land is bijna letterlijk ondersteboven van Tuam. De Irish Times schrijft:

If you don’t approve of the church then don’t take part in its rituals. Your dad will surely still love you if you allow his grandchild to defer any induction into organised religion until he or she is old enough to vote. Get married on the beach to the strains of Robbie Williams. Celebrate the latest birth with a trip to the dodgems. When you die just have your corpse flung onto the nearest bonfire. After all, as we’ve learned recently, there are less dignified ways to dispose of a body.

De transformatie die Ierland sinds WOII heeft ondergaan is enorm. Als ze nu het katholieke echt af gaan schudden vindt er een klein wereldwonder plaats.

#14 Micowoco
#15 frankw

@14 wow.

#16 Benach

@13: U wordt op uw wenken bediend:
http://www.irishcentral.com/news/numbers-in-irelands-catholic-church-continue-to-drop-stigma-attached-to-attending-mass-200315991-237575781.html
Heb het met een paar Ierse collega’s erover gehad: dit soort berichten als bovenstaand, zijn slechts koren op de molen. Allemaal zeggen ze ruwweg: ja, het heeft wat langer geduurd dan bijvoorbeeld Nederland maar ook Ierland verlaat in zeer rap tempo zijn Katholieke kerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*