Ook Oekraïense economie in vrije val

Met zo’n beetje dezelfde verschijnselen als Rusland: een sterk dalende munt en een centrale bank die – om de munt te redden – de rente tot een extreem niveau omhoog schroefde (19,5%), wat de economie vervolgens alsnog de nek omdraait.

Het grote verschil met Rusland is Oekraïne nog maar 6,4 miljard dollar aan reserves heeft, terwijl de Russische reserves nog altijd in de buurt van de 385 miljard dollar liggen.

Maar daar staat dan weer tegenover dat Oekraïne, in tegenstelling tot Rusland, niet is afgesneden van de internationale kapitaalmarkten.

Open waanlink

 1. 3

  Een sterk dalende munt is goed voor de export zouden economen zeggen. Door de waardedaling van de munt worden de lonen in het land lager t.o.v. het buitenland. Het is een structurele hervorming van de arbeidsmarkt, waar IMF en ECB zo op aandringen bij de zwakke eurolanden. De Russische en Oekraïnse economie worden concurrerender t.o.v. het buitenland.

  Het idee dat een economie zonder buitenlandse reserves gaat instorten snap ik niet. Zonder buitenlandse reserves ben je afhankelijk van wisselkoersen om je aankopen in het buitenland te kunnen betalen. Zolang je handelspartner jouw munteenheid vertrouwt (of jouw goud) kun je gewoon spullen blijven kopen.
  Oekraïne koopt nog altijd aardgas en steenkool van Rusland, in welke munt zouden ze afrekenen?

 2. 6

  @4: tsja, dan maar gauw een eind maken aan die oorlog.
  Het is heel simpel: niet meer schieten, tanks terug naar de kazerne en de slimste mensen met het meeste geduld uit beide kampen aan de onderhandelingstafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren