1. 1

  Geen goed woord voor Blair … maar moeten we nu plots met z’n allen ongenuanceerd gaan zeggen dat Moebarak de duivel is en niet één verdienste had? De Egyptenaar is al zo lang aan de macht dat hij vervreemd is van “de straat” en zichzelf op dit ogenblik steeds verder in nesten aan het werken is, met bijna Baby Doc allures, en hij is ook niet de leider van een superdemocratisch land … maar is wie nu niet plotsklaps compleet van kamp verandert daarom gelijk “fout” ?

 2. 3

  Hosni Moebarak stond aan het hoofd van een corrupte politiestaat waar oppositieleden gemarteld werden.

  Het Egyptische volk is nu opgestaan en laat weten dat ze die man meer dan zat zijn en dat hij weg moet.

  Dan zijn er twee kanten. De kant van het volk, en de foute kant. Blair staat aan de foute kant.

 3. 4

  @3: Dus “if you’re not with us, you’re against us”? Waar hebben we dat ook al weer eerder gehoord?

  Blair is een stuk genuanceerder in dat interview dan je hier doet voorkomen. Hij zegt bv nergens dat hij tegen de bevolking is, alleen dat Mubarak behalve zijn rol als corrupte dictator ook een andere, wellicht minder dubieuze, rol vervulde in het vredesproces in het midden-oosten.

  Een quote om het in perspectief te plaatsen:
  “People want a different system of government. They’re going to get it. The question is what emerges from that. In particular I think the key challenge for us is how do we help partner this process of change and help manage it in such a way that what comes out of it is open minded, fair, democratic government,”

  Persoonlijk vind ik Blair overigens een leugenachtige flapdrol, en dat we ons vooral niet moeten bemoeien met wat er in Egypte gebeurt. Die mensen kunnen prima voor zichzelf denken.

 4. 7

  @4; Blair denkt – heel neokoloniaal – dat hij het Egyptische volk iets te dicteren heeft. Blair! De man die de wereld de oorlog in Irak in heeft helpen loodsen!

  We moeten Moebarak nu nog maar even niet laten vallen, want oeh-la-laa, dan zou de Moslimbroederschap zich wel eens in het machtsvacuüm kunnen manoevreren.

  Hallo! Mogen de Egyptenaren dat misschien zelf uitmaken? Het zijn geen kinderen hoor, die aan het handje genomen moeten worden door ome Blair.

  Dat volk geeft zelf aan dat er een overgangsregering moet komen, tot aan nieuwe verkiezingen. Zouden ze dat zelf niet mogen beslissen?

 5. 9

  Wie in het westen staat WEL aan de goede kant dan aangaande mubarak. AH moet z’n sperzieboontjes nu uit Kenia vandaan halen.

  Eenmaal (Blair>>Irak>>ereschuld WOII) het pad gekozen…*oud Grieks wijsgeer*

 6. 11

  Haha! Keniaanse boontjes zijn gekweekt door verhuisde westlanders YP.

  Iedereen blij aldaar overigens, gratis school, huis, rust en medische dingen betaald door de tuinders. Ongekend in die regio.

 7. 12

  En terwijl men in Sharm El Sheikh nog gewoon een lamsbout op de barbecue gooide zij ik tegen larie wat er mis was met Hollandse sperziebonen (met zo’n “knak” weettuwel die nergens meer te krijgen zijn)…ze lusten die AH krengen zelf niet eens larie.

  Laat die mensen nou gewoon hun eigen boontjes doppen.

 8. 13

  @Rene; jij geeft het Egyptische volk geen gelijk dan, dat ze willen dat Moebarak nu vertrekt?

  Zolang de rest van de instituties blijven zitten valt de samenleving echt niet uit elkaar.

  Genoeg spelers om een overgangsregering te vormen tot aan de verkiezingen. Daar hebben ze Moebarak echt niet bij nodig.

 9. 15

  3: ”het volk” bestaat niet. En onschuldig is het volk al helemaal niet. Dat is een romantisch verzinsel. Om maar een voorbeeld te noemen, reken maar dat delen van ”het volk” geprofiteerd hebben van de corruptie onder Mubarak.
  Ik weet in ieder geval een land waar volgens velen op dit blog ”het volk” aan de verkeerde kant staat, en dat is Nederland.

 10. 17

  @ Prediker:

  Wellicht wel in dat “ze” het willen, maar ten eerste heb ik altijd sowieso wat problemen met die retorische entiteit geheten “Het Volk” en ten tweede is het voor mij al een tijd lang absoluut geen vraag meer of je, bestaan ervan maar aannemend, Het Volk altijd maar in alles ter wille dient te zijn.

  In de enige definitie die ik voor genoemde entiteit kan aannemen is Het Volk — waaronder ik — namelijk een corpus aan domme, kortzichtige, egoïstische, alles naar zichzelf toe redenerende, bekrompen, borst-roffelende mensapen die je nog niet het bestuur van een fiets kan toevertrouwen, laat staan het bestuur van een land.

  Mubarak zal vertrekken, en allicht zou een overgangsregering onder leiding van el-Baradei de kansen dat Het Volk over een jaar opgezadeld zit met bijvoorbeeld de volgende midden-oostelijke bende theocratische imbecielen niet bijzonder veel groter maken als wanneer Mubarak zelf nog even z’n ego red door net te doen alsof hij zelf “ordelijke overdracht” regelt.

  Maar dat gemekker over Het Heilige Volk, alsjeblieft. Het Volk kan, algemeen gesproken, de tyfus krijgen.

 11. 18

  @KB; de overgrote meerderheid van het Egyptische volk profiteert helemaal niet van Moebarak, en de rest loopt gewoon mee in het systeem.

  Ook in Nederland is het trouwens een minderheid die PVV stemt.

 12. 19

  Het meest verwarrende aan de hele situatie is, vind ik, dat de demonstraties zijn veroorzaakt door de Voedsel/Olieprijzen. En dat terwijl Moebarak niet echt invloed kan uitoefenen op de wereldprijzen.

  Moebarak laten zitten is niet echt een optie. Is het ook zo dat de mensen bang zijn voor wraak van het regime op de demonstranten? Waarschijnlijk niet ten onrechte.

  Maar als ie weg gaan de voedselprijzen niet automatisch naar beneden.

  Hoe dan ook, ik ben bang dat Egypte een grimmiger land zal worden.

 13. 21

  @4 Zulk een positieve bijdrage aan het vredesproces, de door de Amerikanen in het zadel gehouden dictator die een door Israel en de Amerikanen in het zadel gehouden dictator helpt vrede te sluiten met Israel.

  @13 Err, dat zijn allemaal (hoogbejaarde) mannetjes van Moebarak op eentje na die niet een jaar geleden naar egypte is teruggekeerd zoals fout in het bericht staat vermeld maar minder dan een week geleden, en die niemand in egypte kent.

 14. 23

  Sommige mensen maken hun hele leven foute keuzes. Tony Blair is ook zo iemand. Binnenkort noemt hij Gadaffi waarschijnlijk een moordkerel. Maar is Blair nou net zo’n islamofoob als Wilders?

 15. 24

  In Egypte is de prijs van bakolie & basisvoedsel voorwaardelijk voor revolte. Democratie e.d. bestaan daar niet. Dat soort drijfveren door buitenstaanders voor de huidige (02.02.2011) toestand steriel en modieus opgegeven, zijn dus noodwendig fictief. Wie ze geloofd is naïef, dom, of kwaadaardig.

  Hoofdoorzaak van de onophoudelijke ellende is de bevolkingsgroei van Mesir. Te hoog, zo walgelijk. Co-oorzaak is een Islam die (cum RK)* van geboortebeperking wars is.

  Wat ik van de huidige Egyptische Leider (02.02.2011) Mubarak meen te weten, is dat hij zijn best heeft gedaan om die populatie-explosie te beteugelen, maar op dit punt zijn volk niet mee heeft kunnen krijgen. Dat zou dus krijgen wat het verdient: honger, ziekte, vuil. Mubarak krijgt de schuld. En de USA, zonder wie Egypte honger zou lijden.

  Tony Blair vond ik altijd ‘a fraud’*. Hij verspeelde Thatcher’s erfenis. Zijn Kosovo (Hashim Thaçi) keuze was puur verraad aan Serven & Christus. Van de Islam-slavernij begreep hij toen niets. Misschien nu wel. Te laat?

  Maar dat Blair nu in tegenstelling tot (Hawaii?) Obama – waar komt die kerel toch vandaan? – pro Mubarak heeft gekozen, ontlast zijn zondenregister.
  * Mondiaal een onheilig pact van lugubere krokodillen.
  ** Uit het hoofd geciteerd.

 16. 25

  Nou Hpax laat weer eens zien hoe je alles zo in kan kleuren dat het de schuld is van de islam, en Mubarak en de VS de helden zijn. Mooi bedacht. Jammer, teveel op de persoon spelen (haat tegen links) en bepaalde demografische gegevens manipuleren.

  Godverdomme, wat een hypocriet christelijk Ubermensch. Want uitzichzelf denkend persoon, die beleefd doet maar ontzettend denegrerende opmerkingen doet, die het Egyptische volk ziet als dom, zijn eigen geloof ziet als het ware, en als Ubermensch – de westerse hoog opgeleide betweter, maar mondiaal pakken wat je pakken kan qua olie en grondstoffen.

  De boomerang zal terug komen met dit soort gedrag. Hoogmoed komt voor de val. Inleveren zal Europa of HPax wil of niet. Europa en Amerika zijn macht aan het verliezen.

 17. 26

  Er staan 1 miljoen mensen op dat plein. Er wonen 85 miljoen mensen in Egypte. Mubarak is my pimp.

  /Dat laatste hoort er niet echt bij.
  //Dat eerste ook niet echt.

 18. 28

  @HPax; Ben jij protestant ? Zou je je dan wel in het Lantijns (‘cum’) uitlaten ? Weet je dan niet dat dat de taal van Paapse volksverraaiers is ?

 19. 29

  Er is wel meer aan te merken op het taalgebruik van HPax (noodwendig, geloofd, Co-oorzaak, Ubermensch), net als de zijsporen in zijn post ((Hawaii?) Obama – waar komt die kerel toch vandaan? –, Mondiaal een onheilig pact van lugubere krokodillen.).

  Zo’n post komt daarom nogal geforceerd hoogdravend en onnodig lang en omslachtig over. Ik krijg daarom meteen minder zin om op de inhoud te reageren. Dat is ook moeilijk want je moet maar kaf van koren scheiden (en daarbij bedenken wat volgens HPax dan kaf en koren is), om de boom van de inhoud te ontdekken in het bos van Hpax post.

  Ik zal dan maar samenvatten dat Blair nog steeds de Bush doctrine aanhangt en dat HPax die ook nog steeds steunt en dat daarom Blair van HPax naar de hemel mag.

 20. 31

  In de Iraanse revolutie stonden de progressieven ook aan de kant van ‘het Volk’. Ironisch, niet?

  Laten we dus vooral niet kiezen voor het volk, niet kiezen voor Mubarak maar de Egyptenaren hun eigen boontjes laten doppen. Westerse landen die denken de taak te hebben zich overal ter wereld met alles te bemoeien hebben al genoeg kwaad aangericht.

 21. 32

  @Herman:
  Ik kies wel degelijk voor ‘het volk’ in deze. Ik ken mensen in Egypte, en ik gun hen meer vrijheid, zoals ze het zelf definiëren. Je hoeft overigens geen mensen te kennen om ze toch te gunnen dat Mubarak weggaat.
  De ideeën over hoe het land bestuurt moet worden zijn ook weer niet zo verschrikkelijk anders dan dat wat wij willen, mensen lijken sterk op elkaar, zeker in een geglobaliseerde wereld.

 22. 33

  @ 26. Dit ‘comment’ snap ik niet.
  @ 29:
  1Toegegeven: er staat een lelijke fout in c.24: ‘geloofd’. Maar dat is ongeveer ook alles.
  2 ‘HPax steunt nog steeeds de Bushdoctrine’. Zo verwaand denk ik niet, zo verwaand schrijf je.
  In het algemeen. Als in zoveel andere discussies wordt ook nu weer aan bevolkingsgroei geen enkele aandacht besteed. Alsof dat vraagstuk uit allemacht moet worden omzeild. NL is fanatiek anti-Malthusiaans. Altijd geweest; ze snappen het niet. Vervuld van bakerpraatjes. En kletsen over mondiale herverdeling: gezwam in de ruimte.

 23. 34

  @HPax; NL is fanatiek anti-Malthusiaans.

  Dat krijg je met een land met de hoogste bevolkings-dichtheid van de wereld, waar, op ’40/’45 na, al driehonderd jaar geen hongersnood is geweest.

 24. 35

  Blair drukt zich redelijk correct uit. Mensen die gaan zitten kermen hier dat het Westen zo hypocriet m.b.t. deze regimes moeten niet zeuren. Het is genoegzaam bekend hoe de EU tegenover democratie en mensenrechten staat. Dat eeuwig morele boetekleed mag je weleens afwerpen hoor.

  Ik voorspel de komende 10 jaar weinig vooruitgaan in de levensstandaard van de Egyptenaren: voedselprijzen rijzen de pan uit, er is een olieschaarste en daarnaast heeft Egypte een gigantische (jonge)bevolking. Ook zal de sociale onrust toenemen, en daarnaast ook de intolerantie(haat) jegens de Kopten en Israël.

  Coole cartoon: http://9gag.com/gag/75081

 25. 36

  HPax: je zit zelf ook te kletsen. Dat jij het wel snapt volgens Malthus is jouw mening. Dat is een bepaald inzicht. Leuk. Deel ik trouwens deels ook wel, maar ga ik niet bij elk onderwerp gebruiken.

  Mondiale herverdeling – nee, grondstoffen en olie, dat weet jij zelf ook. Dat is allemaal geopolitiek. In het westen leven we boven onze stand, dat gaat veranderen – China/India. Alleen als je kijkt naar de zeldzame metalen.

  Waarom is er opstand in Egypte – voedselprijs. Daar zijn talloze revoluties in de geschiedenis mee begonnen.

 26. 37

  @33: “Zo verwaand denk ik niet, zo verwaand schrijf je.”

  Je weet anders goed te doen alsof het omgekeerd is. Maar wel fijn dat je #33 al een stuk meer to the point is.

 27. 38

  @ 34
  In geloof ik nog de 19e eeuw is er hier hongersnood geweest, ik meen in de Bommelerwaard. Daar schijnt Karl Marx ook een keer te zijn geweest. Toeval? Ieder geval een hele eer voor ons land. Of niet?
  Verder is Nederland altijd een armoedig land geweest. Oorzaak: te hoog kindertal. Beste voorbeeld van hoe het hier had gemoeten lijkt mij Denemarken.
  En weer wordt waar het om gaat geëclipseerd
  @ 32 ‘Ik kies wel degelijk voor ‘het volk’ in deze. Ik ken mensen in Egypte, en ik gun hen meer vrijheid, zoals ze het zelf definiëren.’
  Een pia vota die ik deel, maar het probleem zit in de staart van je zin: ‘zoals ze het zelf definiëren.’ Dit veronderstelt een gemeenschappelijk kader waarvan ik niet geloof dat die in Egypte aanwezig is. Iedere vrijheid is daar grof geformuleerd de ontkenning van andermans vrijheid en dat geeft permanent botsingen. Totdat een sterke man zijn vrijheid als tucht aan al die anderen weet op te leggen.
  In de roes van de eerste dagen van de rebellie wordt dat vergeten; mensen verbroederen* zich, maar dat gaat voorbij. Inderdaad, het was een roes, en komt de kater. En dan zou het kunnen zijn dat Mubarak nog niet zo gek was.
  * Hoe staat het met de Egyptische dames? Doen die ook mee? Of verdwijnen ze post-Mubarak in harems en achter burka’s. Dat zou de nieuwe vrijheid daar ook kunnen worden.

 28. 39

  @35.

  Dat over die Kopten en andere religieuze of etnische minderheden hebben we in Irak gezien. Maar dat is ook uiterlijk schijn.

  De Kopten hebben vanwege hun christelijke achtergrond meer belangstelling uit het westen. Neemt niet weg dat andere bevolkingsgroepen die het moeilijk hebben onder Mubarak wel harder worden onderdrukt. Want ja, ze zijn nauwelijks bekend. Niemand die het voor ze opneemt.

  En Saddam Hoessein had onder zijn bewind christelijke ministers. Dat kan meespelen in de wraak van de kurden en shi’ieten tegen deze groepen.

 29. 41

  Anoniem, bijvoorbeeld aanhangers van kleine religies zoals Bahai, en bedoeïenen.

  Blair is trouwens in goed gezelschap. Volgens de Volkskrant vandaag vindt ook Berlusconi dat Mubarak een prima man is die moet blijven. Met zulke vrienden…

 30. 42

  @39. Vluchtelingen – Palestijnse gebieden, Soedan, enz.

  Hun belangen worden internationaal wel behartigd door UNHCR, maar echte invloed, ik vraag het me af.

 31. 43

  @HPax
  “Co-oorzaak is een Islam die (cum RK)* van geboortebeperking wars is.”

  Niet zo: in Islam wordt veel ruimer gedacht over zaken rond geboortebeperking dan bij de RK. Zo is abortus volgens veel islamitische rechtsgeleerden toegestaan.

  Daarnaast zijn er moslimlanden met lage vruchtbaarheid. Zo heeft een land als Iran een Total Fertility Rate van 1,7 (in 2009) dat is lager dan van Frankrijk, de VS of Israel. Ook Tunesië heeft een TFE van dat niveau. Egypte zit daar wel een stuk boven met zo rond de 3.

  “In geloof ik nog de 19e eeuw is er hier hongersnood geweest, ik meen in de Bommelerwaard. Daar schijnt Karl Marx ook een keer te zijn geweest. Toeval? Ieder geval een hele eer voor ons land. Of niet?
  Verder is Nederland altijd een armoedig land geweest. Oorzaak: te hoog kindertal.”

  Nederland was in de 17de en 18de eeuw een van de rijkste landen van Europa. In de 18de eeuw was er relatieve achteruitgang maar omdat de bevolking zo goed als constant bleef, kon vrij hoog welvaartspeil gehandhaafd blijven als je het vergelijkt met andere Europese landen in die tijd.
  Rond 1848 waren er op diverse plekken in Europa hongersnoden maar tot een hele grote ramp kwam het alleen in Ierland. Hongersnoden zoals in Ierland in 1848 zijn in Nederland niet meer voorgekomen sinds de late middeleeuwen.
  Het hoge kindertal van Nederland is vooral iets van de 20ste eeuw: zo had begin 20ste eeuw België een grotere bevolking dan Nederland. Eind van 2oste eeuw was dat andersom met een behoorlijk groot verschil in het voordeel van Nederland. In diezelfde 20ste eeuw werden de Nederlanders het langste volk van de wereld. Lengte van mensen zegt heel veel over welvaart.

 32. 44

  @ 43
  1 Dat sommige Islamlanden aan geboortebeperking (GBP) doen, is zeker informatief, maar zie toch de overweldigende bevolkingstoename in Turkije*, Marocco*, Pakistan en, vooral nu niet te vergeten in Egypte. Van Iran heb ik vroeger berichtgeving opgesnoven dat er nog onder Khomeiny een GBP programma is gelanceerd. Recent zijn er verhalen die op een revisie daarvan wijzen.
  En zelfs bij wat we dan een laag geboortecijfer noemen, zal bijv. in Indonesia de bevolking van 235 mln. in 2008 naar 315 mln. in 2035 toenemen bij de huidige groeisnelheid van 1,25% p.j. (Wikipedia). En dan te bedenken dat het land vóór WO II zo’n 70 mln. inwoners telde.
  Verder is er onmiskenbaar de wereldbevolkingsgroei waarvan de haarden beslist niet in onze contreien te zoeken zijn.
  Dit dan ruwweg over Islam landen, maar nu de Islam. Op internationale conferenties over mondiale GBP hebben afgevaardigden van de Islam en de RK er hand in hand front tegen gemaakt.
  2 ‘Het hoge kindertal van Nederland is vooral iets van de 20ste eeuw: zo had begin 20ste eeuw België een grotere bevolking dan Nederland.’ Lijkt mij juist en een verbetering van wat ik ter zake over heb geschreven.
  3 Dat van die hongersnood heb ik, meen ik mij te herinneren, van Koetsveld, een dominee- schrijver. Die had je veel in 19e eeuw. Het zal geen grote hongersnood zijn geweest, maar wijst toch op precaire toestanden in NL,
  * De bevolking in Turkije is vanaf 1960 gegroeid van 28 miljoen naar 71 miljoen in 2005. Dit is wat ik een adembenemende toename noem. Vanuit Nederland vond er 1972-1998 naar Tur-kije een particuliere inkomensoverdracht plaats van Fl. 6,4 milliard. Van dat bedrag was Fl. 4 milliard kinderbijslag en Fl. 1 milliard WAO. Wat moet je daar niet van denkend? Volgens mij zijn ze daar overtuigd dat we gek zijn. En hoe zou je dat tégen kunnen spreken?

  ** De Marokkaanse bevolking is vanaf 1960 gegroeid van ± 11,6 millioen naar ± 26,2 milli-oen in 1992. Tussen 1972-1997 ging er Fl. 3.000.000.000 aan kinderbijslag naar Marokko.
  PS Qua fatale stimulering van de wereldbevolkingsgroei lijkt niet de Islam, maar NL de boos-doener.

 33. 45

  @44.

  Wat heeft dit met Tony Blair te maken en zijn kijk op Egypte? Altijd weer de islamitische landen de schuld geven. Zij kapen hier het geld weg. Nou, Nederland is nog niet failliet. Dus er kan nog veel meer geld heen.

  Ook naar Egypte waar echt nood heerst. En armoede – voedelprijzen relatief hoog – zoals altijd tot politieke en sociale onrust leidt. Dat heeft niets met islam te maken. Maar met het uitmelken van het land door o.a. het westen.

  Gek zijn is gezond, morgen ben ik god, vandaag ben ik Napoleon!

 34. 46

  @44
  Ik heb het helemaal niet over GBP gehad: ik zeg alleen dat er grote verschillen bestaan tussen moslimlanden qua bevolkingsgroei.
  De groeispurt van veel moslimlanden moet je ook in historisch perspectief zetten. Veel van deze landen liepen achter op Europa in de 19de eeuw. Die groeispurt van veel landen in de derde wereld van de laatste 50 jaar kun je vergelijken met de spurt eind 19de eeuw/begin 20ste eeuw in Europa. Een bevolkingstoename in Europa die gedeeltelijk is geëxporteerd naar andere continenten (Amerika, Australie, Afrika, Azie ).

  JE zegt Nederland is altijd een armoedig land geweest. ALTIJD dus. Dat komt door hoog kindertal zeg je. Ik zeg: Nederland is eerder een rijk land geweest in vergelijking met andere landen in de loop der tijd. De precaire situatie mbt de voedselvoorziening midden 19de eeuw had je in HEEL Europa. Een preciaire situatie in Nederland midden 19de eeuw zegt dus niets over een hoge armoede in Nederland in vergelijking met andere landen in Europa.
  Het hoge kindertal (de oorzaak volgens jij van die armoedige situatie in Nederland) is iets van de 20ste eeuw. In die zin dat Nederland een hoger kindertal had in vergelijking met de buurlanden. In diezelfde 20ste eeuw werd Nederland zo armoedig dat het de langste bevolking van de wereld werd.

 35. 47

  1 Ik blijf natuurlijk niet met je twisten of NL in de 19e/20e (tot 1960) in vergelijking met vergelijke landen arm of rijk was. Per slot van rekening: wat is armoede?
  Jouw maatstaf is lengte, de mijne margarine. Volgens mij is NL het enige land waar ze margarine ‘boter’ noemen, en boter ‘echte boter’. Ook zijn de dingen vaak niet meer dan wat je er zelf in ziet.
  Verder heb ik een verbetering jouwerzijd geaccepteerd, maar dat schijnt niet te werken.
  2 ‘De groeispurt van veel moslimlanden moet je ook in historisch perspectief zetten’.
  Daar ben ik toe bereid en ik doe het ook, maar er is geen ‘leeg’ continent meer dat de gevolgen van die ‘groeispurt’ kan opvangen. Dat is onrechtvaardig van het lot, wij hadden ‘geluk’*, maar het is niet anders.
  Egypte nu: 55.000 km2 waarop 81,7 mln. mensen. In 1900: 10 mln. Praatjes over ‘in historisch perspectief zetten’ zijn wuft en helpen niet.
  *Persoonlijk vind ik van niet.

 36. 48

  @47
  Tjs wat is armoede? Maar waarom noem je dan Nederland een land dat altijd armoedig is geweest(door een hoog kindertaal). Jij begint er mee. Lengte is een hele objectieve maatstaf; valt nauwelijks mee te manipuleren.

  “maar er is geen ‘leeg’ continent meer”
  Er waren geen lege continenten voor de Europeanen: die continenten zijn leeggemaakt door de Europeanen. Geen geluk maar wreedheid overgoten met een christelijk-joods-Europees-humanistisch sausje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren