Onnodig gegluur in Suwinet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Ambtenaren gluren onnodig in gegevens van BN’ers via Suwinet, de software waarmee Sociale Diensten, de  Belastingdienst, de IB-groep, Kadaster, Rijksdienst Wegverkeer en UWV gegevens kunnen uitwisselen.

Directeur Sociale Dienst Drechtsteden geeft een stagiaire de schuld.

Open artikel

Reacties (9)

#1 August Biels

Ook goedemorgen. Dit was nieuws in februari 2014. Daar kun je natuurlijk het AD de schuld van geven, want een luie journalist knipt nu eenmaal bij een ander, maar plakt namens zichzelf. Maar je had natuurlijk ook even iets kunnen checken, voordat je he blind overnam.

Wat een amateuristisch geklungel, Cokema.

#2 Niet JeZus

Komt me bekend voor uit de tijd dat ik voor het UWV werkte, af en toe hoorde je in de pauze wat over gegevens van die of die bekende NL’er..
Dat is alweer een jaar of wat geleden maar als men nog steeds zo gemakkelijk bij de gegevens kan zal er nog wel niet zoveel veranderd zijn.

#3 P.J. Cokema

@1: sterker nog, waar het eigenlijk om gaat speelt al vanaf eind 2013, op basis van gegevens uit 2012.

Maar hé, dit is een waanlink. Verwijzend naar een artikel van vandaag, waaruit blijkt dat een journalist de moeite heeft genomen uit te zoeken van wie de gegevens begluurd zijn. En jawel, ook BN’ers zij de klos.

Sarcastisch: Het moet voor de ‘gewone burger’ een geruststellende gedachte zijn dat BN’ers niet alleen onder de hoede van de paparazzi, maar ook onder die van Big Brother vallen.

#4 Jaap Walhout

Met de jeugdzorgdossiers is dit natuurlijk een stuk beter geregeld …

#5 Bismarck

BN’ers begluren valt nog op, maar hoeveel kijken er ook in de gegevens van hun ex of dat knappe buurmeisje? Wie weet of je nog iets vind om mee te chanteren…

#6 Bolke

@5: Hmmzzzz, a dirty mind is a joy forever ;-)

#7 aynranddebiel

Dat een stagair überhaupt toegang heeft tot zo’n systeem is al het eerste probleem natuurlijk. Sterker nog, er zouden helemaal geen mensen vrijuit in hoeven zoeken.

Bij aanvraag van een uitkering zou een systeem eerst volautomatisch kunnen checken of die persoon aan bepaalde voorwaarden voldoet en of er een indicatie is dat er risico op fraude bestaat. Pas als daaruit blijkt dat er reden is tot nader onderzoek hoeft er een ambtenaar aan te pas te komen.

#8 tigger

@7:
Wat stel je voor? Iedereen die online wel eens een roddelrubriek heeft gelezen uitsluiten van toegang? Ik denk dat er dan weinig mensen overblijven..

De primaire vraag in deze is natuurlijk of het wenselijk is dat er een systeem bestaat waarin zoveel privé informatie beschikbaar is. Waarom moet dit allemaal gebundeld worden in 1 applicatie?

#9 Bismarck

@8: Vanwege trrsme natuurlijk. Of anders kinderverkrachters. En als je daar vraagtekens bij zet, dan steun je trrsme en kinderverkrachting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*