Onderzoekje: homo als scheldwoord moet kunnen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (16)

#1 Jonas

Ben wel eens snachts door getinte jongeren uitgescholden voor ‘Nederlander’.

Schelden doet geen pijn. Dat het woord ‘homo’ nog gebruikt wordt hoor ik minder dan vroeger. Voor veel mensen daarentegen is het nog een acceptabel scheldwoord omdat het voor hun een afwijkende houding is, en daarvoor is steeds minder ruimte in ons land.

#2 Erik

Net dat in ’t artikel genoemde onderzoekje gedaan, de Avro en ’t COC schieten weer lekker door.

Paar voorbeelden:

“Ik heb niets tegen homo?s, als ze maar normaal doen?”
Als je ’t hier mee eens bent, ben je homo-onvriendelijk. Sorry hoor, zie niet in waarom ik in deze homo’s anders moet beoordelen dan andere mensen.

“Ik vind het raar als twee mannen elkaar op straat zoenen.”
Idem dito, noem mij maar ouderwets, maar op straat tongende hetero-stelletjes boven de puberleeftijd vind ik ook raar.

“Ik zou het vervelend vinden als gedacht wordt dat ik homoseksueel ben.”
Mensen moeten vooral van me denken wat ze willen, maar ik ben hetero en vrijgezel, is gewoon niet praktisch als ik voor homo word aangezien.

Daarnaast zijn er ook nog een paar waarover je van mening zou kunnen verschillen, maar het COC ontpopt zich hier als een soort CIDI.

#3 Jonas

Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Een typisch gezegde wat zeer goed past bij de Nederlandse tolerantie.

#4 Erik

Ja, alleen zegt het COC dat ik homo-onvriendelijk ben juist omdat ik homo’s net zo beoordeel als hetero’s. Mis hier bij hun die tolerantie.

#5 Jonas

LHBT ligt nog zeer gevoelig bij hele stammen in ons land. Je merkt het bijvoorbeeld als er klakkeloos vanuit wordt gegaan dat je partner van de andere sekse is, dat je de vrouw wat minder als lustobject ziet, je wel homo zal zijn, en als je alleenstaand bent boven de 30+ zal er wel een steekje bij je los zitten.

#6 Erik

Van dat gevoelig liggen ben ik me best bewust, maar ook de voorbeelden die je in #5 noemt vind ik niet geweldig. Tenslotte zijn er een paar keer zoveel hetero’s als homo’s (gebruik ik nu maar even voor hele LHBT-spektrum), dus als je iemand leert kennen is ’t niet zo raar dat er in eerste instantie vanuitgaat dat die een partner van het andere geslacht heeft. Wat dan wel veelzeggend zou zijn, is de reaktie nadat blijkt dat die partner van hetzelfde geslacht is.

Ik bespeurde in die test een beetje een houding van “als je niet precies zegt wat wij vinden dat je zou moeten zeggen, ben je homo-onvriendelijk.” Kan dat nou niet bepaald een tolerante houding noemen.

Overigens denk ik dat er bij mij wel de nodige losse steekjes te vinden zullen zijn, maar da’s een ander verhaal ;-)

#7 Joost

@5: Natuurlijk gaat men er klakkeloos van uit dat je partner een van het tegenovergestelde geslacht is, omdat dat in 90% van de gevallen ook zo is.

Mensen generaliseren en pakken de grootste gemene deler. Dat kan je ze niet kwalijk nemen.

#8 Martijn

@2: Als je ’t hier mee eens bent, ben je homo-onvriendelijk. Sorry hoor, zie niet in waarom ik in deze homo’s anders moet beoordelen dan andere mensen.

Daar zit dus net het probleem: in Nederland is er heel erg sterk een cultuur dat je ‘normaal’ moet doen. Er is een enorme druk om je te conformeren, niet alleen voor homo’s.

#9 Joost

@8: Als dat al een probleem is, dan is het geen homo-probleem.

Dat conformeren gebeurt overigens overal hoor, zoen je partner maar eens in een Amerikaanse discotheek oid, en je krijgt geheid de opmerking “get a room” naar je kop geslingerd.

#10 Erik

@8: Ik heb maar beperkte minimum-eisen voor ‘normaal doen’ hoor, dingen als je hond niet op straat laten poepen (of ’t zelf meteen opruimen), niet voordringen bij de kassa, gewoon de algemene omgangsregels; en die gelden wat mij betreft voor iedereen, niet alleen voor homo’s.
De druk om je te konformeren is in Nederland inderdaad soms ziekelijk. Denk dat ik zelf ook voor veel mensen niet helemaal normaal zal zijn, maar ik heb die vraag beantwoord vanuit mijn invulling van ‘normaal’, als dat niet de bedoeling was, hadden ze de vraag anders moeten stellen of hun eigen definitie van ‘normaal’ erbij moeten zetten.

#11 Inkwith Barubador

Volkomen flutonderzoek. Komkommerhypje.

#12 Jesse

@10: Maar natuurlijk verwijst het COC en Avro in deze test met de zin “als ze maar normaal doen”, naar de veel uitgesproken tekst over homo’s: Als ze maar normaal doen, zich normaal kleden, zich niet vrouwelijk gedragen en met een normale stem praten etc. (ergo: zich als stereotype heteroman gedragen) dán heb ik er geen problemen mee hoor…
Ik ben het met je eens, de vraagstelling is verkeerd, maar het is wel een probleem in de coming-out; moet je alsnog op je hoede zijn dat je niemand in je omgeving tegen het hoofd stoot…

#13 Erik

@12: Stereotype heteroman lijkt me sowieso niet nastrevenswaardig, en wat mij betreft mag iedere homo zich als een supernicht gedragen (zou wel vermoeiend worden trouwens), net als met de hoofddoekjes: als je er niemand kwaad mee doet, zie ik niet waarom ’t niet zou mogen.

Maar ik begrijp mensen wel die sommig stereotiep homo-gedrag aanstellerij vinden. Zelf vraag ik me ook wel ’s af wat er nou echt bij het homo-zijn hoort en wat er eigenlijk meer voortkomt uit de subcultuur die een deel van de homo-scene natuurlijk ook gewoon is.

#14 Jonas

@13. Dat gedrag wat jij aanstipt is mijns inziens ijdelheid: bewondering afdwingen, aandachtsgeil, zichzelf onderscheiden van de groep. Bij sommige hetero’s kan dat trouwens ook voorkomen.

Het grappige is in een homobar dat dat erg opvalt. Je hebt hele rustige types, en je hebt ze zoals je ze niet snel vergeet.

Wat dacht je overigens van een Elton John – type?

#15 Joost

@14: Of gewoon een manier om duidelijk te maken dat je homo bent. Niet onnodig als maar 10% van de mogelijke partners uberhaupt in jouw geslacht geïnteresseerd is.

#16 Erik

@15: Da’s natuurlijk waar, maar sommigen overdrijven ’t wel wat. Niet dat ik dat erg vind, kan er vaak wel om lachen en lachen vind ik leuk. Maar kan me de irritatie bij mensen met een humorgevoelige beperking wel voorstellen en da’s een handicap die best vaak voorkomt.

Trouwens, sommige hetero’s overdrijven hun geaardheid ook flink, en daar kan ik dan weer niet altijd om lachen. Hoewel ik dit dan wel weer grappig vond, met afstand het beste wat deze man de afgelopen jaren gedaan heeft (helaas meen ik dat dan weer serieus).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*