Onafhankelijk van de energiereuzen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Volgens Jan Willem van de Groep zal de combinatie van energieopslag met micro-opwek, microgrids en het fors reduceren van de warmtevraag zal ons energiesysteem voorgoed en fundamenteel veranderen.

Open artikel

Reacties (10)

#1 roland

Weer zo’n stuk over de toekomstige wonderen van de techniek gevoegd bij “het fors reduceren van de warmtevraag”. Hoe dat laatste gebeurt, lezen we niet.

De blijkbaar lokaal opgewekte energie wordt vooral in de e-autobatterij opgeslagen. Heten die grote windparken, vooral op zee, ook lokaal? Warmtevraag telt vooral in de winter bij weinig opbrengen van zon-pv. Laten we de e-auto op sombere dagen met lege accu staan en gaan we fietsen? Ook al berekend hoe groot de buurtbatterij moet zijn voor seizoensopslag?

#2 Krispijn Beek

Hoe je de warmtevraag reduceert? Da’s niet zo moeilijk: oude geveltje en.dak er af, nieuwe er op. Binnen 2 tot 5 werkdagen gepiept. Het nieuwe geveltje meteen goede isolatie meegeven (Rc >5, mogelijk zelfs richting de 10), driedubbel glas met thermisch gebroken kozijnen erin, bv. van passief kwaliteit. Beetje oplettende lezer kan de was doen. Google een keer op passief huis of juist actief huis en verwonder je over de al gerealiseerde wondetjes der techniek.

Energieopslag is ook al zo’n al lang bekend fenomeen: het kan in’n boilervat, in de grond of in een accu. Laatste is voro huistoepassingen nieuw, maar toch ook weer geen rocket science voor de gemiddelde automobilist of mobiele telefoonbezitter?

#3 Hans Verbeek

@2: je kunt de warmtevraag ook reduceren door maar één vertrek in je huis te verwarmen met bijv een houtkachel. Het was vroeger heel normaal dat het leven zich afspeelde in de keuken rond het fornuis.
Het helpt ook door langzaam te wennen aan een temperatuur van 15 of 17 graden. Als je de verwarming altijd op 21 graden zet, dan word je een kasplantje en zul je 19 graden koud vinden (dat mag wel, ik vind het prima).

Meer dan een miljard mensen leven overigens zonder elektrische stroom. Ze zijn in jouw ogen misschien achterlijk en doodongelukkig. Dat lijkt maar zo.

De overstap naar een leven zonder elektriciteit lijkt mij ook moeizaam. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, is het de normaalste zaak van de wereld.
Durf er eens over na te denken.
Erasmus, Descartes, Plato en Cicero hebben nooit elektriciteit gehad. Ik ben niet bang dat de stroom ooit voorgoed zal uitvallen. Jij wel?

#4 roland

@2: “Energieopslag zo’n bekend fenomeen”?
Waarom zijn die zonnepanelengebruikers dan zo afhankelijk van opslag in het net? Hoe meer panelen hoe groter de opslag en natuurlijk gratis. Netonafhankelijk met het huidige stroomverbruik is niet in zicht, integendeel kostbare netverzwaring is waarschijnlijker, betaald door anderen.

#5 zmoooc

Waarom zijn die zonnepanelengebruikers dan zo afhankelijk van opslag in het net?

Omdat (a) het praktisch gratis wordt aangeboden, (b) hun apparatuur er nog niet klaar voor is om automagisch te gaan draaien als er wel stroom is en (c) de reeele stroomprijs niet wordt doorgerekend aan de eindgebruiker waardoor deze op ieder moment van de dag hetzelfde betaalt?

#6 Hans Verbeek

@4: in Groot-Brittannië vormen de kosten voor de net-infrastructuur ca. 20% van de energierekening van particulieren.
Verwacht wordt dat dit aandeel zal gaan stijgen, want de kosten voor onderhoud (van het verouderde net) zullen gaan stijgen.
http://www.thejournal.co.uk/news/north-east-news/newcastle-university-academics-say-energy-7081418

“The current pricing model does not accurately reflect the high economic and environmental cost of generating, storing and distributing energy. In fact, because of the way energy is sold today, it becomes cheaper the more we use. This is unsustainable.

Grootverbruikers dragen in verhouding minder bij aan de infrastructuur dan particulieren. Zeker als ze ook nog eens grootverbruikerskorting krijgen.
Lijkt me een extra argument om het nationale centrale net te ontmantelen.

#7 Krispijn Beek

@3 basisinstelling van onze cv is 18,5. ‘S avonds na het eten graadje warmer. Alleen bij strenge vorst en veel wind komt er nog een halve graad bij. We stoken enkel huiskamer, rest staat op vorstbeveiliging (10 graden).

Zonder electra: die discussie hebben we al eens gevoerd, kijk ik anders tegenaan. Ik draag met liefde en plezier mijn steentje bij om kerosine lampen de wereld uit te krijgen.

@4 netverzwaring voor zonnepanelen? Linkje naar onderbouwing svp. Wat wel gebeurd is dat zonnepanelen dure gascentrales de markt uit duwen, waardoor de spotprijs voor stroom en ook het dagtarief op zonnige dagen daalt. Dat is een cadeautje van oa mij aan de andere stroomverbruikers in Nederland, al is dat effect in Australie en Duitsland al veek sterker te zien. En in Australie is de overheid niet zo pro duurzame energie.

Het gaat in het verhaal van Jan Willem van de Groep niet over inzet van accus’s om autarkisch te worden, eerder om inzet van accu’s, decentrale opwekking en micro-grids om energieaansluitingen te gaan combineren. Waarom in een flat met 50 appartementen 50 keer netwerktarief betalen als je ook met 1 grotere gezamenlijke aansluiting af kan? Dat gebeurd al op bedrijventerreinen en vakantieparken.

#8 Hans Verbeek

@7:

basisinstelling van onze cv is 18,5.

Je hoeft je niet te verdedigen, Krispijn.
Mijn reactie was bedoeld als aanvulling, niet als aanval.

#9 roland

@7: “het dagtarief op zonnige dagen daalt, is een cadeautje van oa mij aan de andere stroomverbruikers”
Onjuist jij krijgt het volle tarief voor de (terug)geleverde zonnestroom. Het verschil met de lage marktprijs wordt omgeslagen over alle (klein)stroomverbruikers.
Rede voor Telnet om het net met Duitsland te versterken en zo meer goedkope zon-windstroom in te voeren.

Jammer dat die kant van het verhaal wegvalt.

#10 Krispijn Beek

@9: Beste Roland, wel eens gekeken wat de piektarief zijn op de elektriciteitsmarkt? Die liggen traditioneel veel hoger dan het basistarief waar bruinkoolcentrales en steenkoolcentrales op kunnen draaien. Daarom sprongen vroeger overdag de gascentrales met hoge marginale kosten per kWh bij. Als consument heb je weinig last daarvan, omdat het energiebedrijf de pieken die ze in moet kopen verdisconteert over alle verbruikers. Dat schrijf je zelf ook. Zonne-energie levert helaas voor gas tegen lager marginale kosten. Gemiddeld genomen zal dat de prijs voor piekstroom verlagen. Zie bv. wat er in Australie gebeurt:
http://reneweconomy.com.au/2014/solar-pv-clipped-peak-demand-by-4-6pct-during-heatwave-52250

Dat er een dikke pijplijn voor stroom naar Duitsland wordt gelegd heeft precies te maken met die enorm lage marginale kosten van wind- en zonne-energie: dat maakt dat in Duitsland de traditionele verhouding tussen dag en nachttarief begint om te slaan. Vroeger was er overdag veel vraag en ’s nachts weinig. Om dat te regelen had je overdag dure piekcentrales nodig als aanvulling op goedkope basislast centrales. Door met name zon groeit het aanbod juist op die momenten dat de dure piekcentrales leveren. Die gaan er dus uit en zoals het een goed werkende markt betaamt nadert de prijs de marginale kosten. In casu: 0 eurocent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*