Omstreden nekklem wordt afgeraden op de politieacademie

Agenten die de nekklem gebruiken, rechtvaardigen dat door te zeggen dat ze deze hebben geleerd op de politieacademie, maar volgens Jaap Timmer, die onderzoek doet naar politiegeweld aan de VU, zit de nekklem niet in het programma van de politieacademie.

Het wordt volgens hem zelfs afgeraden; de techniek zou afkomstig zijn van de straat en de sportschool.

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat de nekklem niet als techniek wordt aangeleerd. Wel wordt de nekklem in de lessen besproken om leerlingen te wijzen op de risico’s.

Het Algemeen Dagblad onthult dit naar aanleiding van de zaak Wensley Udenhout, die in 2013 kwam te overlijden na door een politieman in een nekklem te zijn gelegd.

Naar nu blijkt heeft de politie jarenlang onder de pet gehouden dat de desbetreffende politieagent verboden middelen hebben gebruikt waarvan hij agressief werd (vermoedelijk steroïden dus); en donders goed hebben geweten wat hij deed.

Het AD citeert een voormalig collega van de agent die zegt dat deze enkele uren na het voorval zou hebben gezegd dat hij Udenhout zou hebben ‘vermoord’, en “ik heb hem gechoket totdat hij slap werd”. De man zou heel goed hebben geweten wat hij deed en wat daarvan de risico’s waren.

Open waanlink

 1. 1

  Je komt dus net de verkeerde agent op het verkeerde moment tegen; en door de organisatie wordt structureel en systematisch de andere kant op gekeken. Gevaarlijke ontwikkelingen…

 2. 2

  Een ieder die ergens in een achterafgymzaaltje een lesje Krav Maga of MMA heeft meegedraaid zal weten dat er genoeg politieagenten zijn die (wellicht begrijpelijk) aanvulling willen op hun interne “opleiding” en dat buiten de deur dan maar gaan zoeken (ze moeten tenslotte de “straat” op).

  Niet allen van die sportschoolleraren zijn even kundig of ethisch…

  (en op straat kan je niet afkloppen)

  Faal stapelt op faal….

  Ik ben lelieblank, maar begin daarom niet minder bang te raken van de politie…

  Zoals #1 zei, gevaarlijke ontwikkelingen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren