Ombudsman: UWV behandelt goedwillende burgers als criminelen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nu de Nationale Ombudsman een rapport naar de Tweede Kamer heeft gezonden waaruit blijkt dat de Fraudewet er vooral voor zorgt dat goedwillende mensen die zich vergissen als criminelen worden behandeld en met hoge boetes worden opgezadeld, besluit het UWV om voorlopig geen nieuwe boetes op te leggen.

Het UWV zegt dat dit besluit niets met het rapport van de Ombudsman te maken heeft. Het UWV was al teruggefloten door het eigen College van Beroep.

De Fraudewet, die tegen het advies van de Raad van State werd aangenomen, is overigens de liefdesbaby van VVD en CDA, met gedoogsteun van PVV. Blijkbaar zien deze partijen de burger vooral als potentiële crimineel.

Open artikel

Reacties (15)

#1 Simen Vrederat

En wordt er dan nu ook actie ondernomen om de slachtoffers die al zijn getroffen te compenseren. Zoals de mensen die een maand (in mijn geval) in moesten leveren omdat ze door fouten van de UWV zelf de sollicitatieactiviteiten niet ontvingen ?
Of moeten die bewijslast blijven voor die partijen dat baanlozen de schuldigen zijn aan de baanloosheid en de illusie van het bestaan van een banenmachine in stand houden.

#2 Niet JeZus

@1: “..een maand (in mijn geval) in moesten leveren omdat ze door fouten van de UWV zelf de sollicitatieactiviteiten niet ontvingen ?”

En daartegen was geen beroep mogelijk?

#3 Simen Vrederat

@2: Zeker. En natuurlijk ook gedaan.
Conclusie was dat ik desnoods wel op de fiets had kunnen komen.
Helaas verzuimd dat de ambtenaar letterlijk zei dat hij nu eenmaal gedwongen was een minimum aantal mensen aan te geven en dat ik helaas al was het per ongeluk aan de eisen voldeed, op tape op te nemen.

#4 Kale Kip

Liefdesbaby van het CDA en VVD? Serieus? Dit is het stokpaardje van Lodewijk Asscher die hiermee het draagvlak voor de verzorgingsstaat wil behouden. Dit is puur en onversneden PvdA-politiek van een PvdA-bewindsman.

#5 Simen Vrederat

@4: Voor de PvdA is het een aangenomen kind.
Het kind zit voorin en niet in de bijwagen.

#6 McLovin

@3: ”Helaas verzuimd dat de ambtenaar letterlijk zei dat hij nu eenmaal gedwongen was een minimum aantal mensen aan te geven en dat ik helaas al was het per ongeluk aan de eisen voldeed, op tape op te nemen.” Ik neem aan dat je hem over de tafel hebt getrokken en op z’n moel hebt geramd?

#7 willem visser

Ik heb eerder al eens een stukje geschreven over het UWV: https://sargasso.nl/55plus-met-het-uwv-succesvol-op-weg-naar-werk/
Dat was dan nog met een enigszins ironische ondertoon over de vergeefsheid van de door de politiek bedachte beleidshomeopathie.
Wat hierboven te lezen staat is natuurlijk veel en veel ernstiger. Socioloog Henk de Vos stelde op zijn blog (http://toegepastesocialewetenschap.blogspot.nl/2014/12/is-er-naast-een-cultuur-van-bedrog-bij.html?spref=tw) de vraag of er bij het UWV een cultuur van vernedering is gaan heersen die in de hand gewerkt wordt door populistische politici die zo graag daadkracht willen uitstralen en fraude “keihard willen aanpakken”? Diezelfde teneur treffen we bij de gemeentelijke sociale diensten waar bijstandsgerechtigden een cursus zelfhaat bijgebracht krijgen. Lees de stukken van Klokwerk onder de titel ‘Politiek Kwartier’ op deze site maar eens na.
Als dit de manier is waarop draagvlak voor de verzorgingsstaat behouden moet blijven, dan kun je je afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal.

#8 Simen Vrederat
#9 Bismarck

@8: Dan ben je daarna zeker gekort, omdat je “onaangepast gedrag” vertoonde, waarmee je naar het oordeel van het UWV je kansen op werk moedwillig verkleinde?

#10 Simen Vrederat

Een dergelijke werkwijze heet netwerken en wordt zelfs door UWV controleurs niet als onaangepast beschouwd. Er is dus sprake van moedwillig vergroten van de kans. Gezien mijn resultaten aantoonbaar de goede manier. Het probleem is ook niet dat ze het niet kunnen begrijpen maar dat ze het niet mogen begrijpen. Omdat de UWV een instantie is die dient als facade voor een corrupt systeem. De stropoppen over de tafel trekken zou een dergelijke kwalificatie wel rechtvaardigen. Maar de de lijdzaamheid van die mensen, net als bij de mensen in de zorg die ook hun stinkende best doen om er het meeste van te maken, zou best wat kleiner mogen worden.

#11 Ernest

Wat mij verontrust als de utvoerders van deze wet de beschikking krijgen over de mogelijkheden van het syri systeem. Dan kunnen ze je helemaal kapotmaken.

#12 willem visser

@11: Die lui doen overwegend alleen maar wat hen is opgedragen door hun bazen en hun bazen doen wat ze is opgedragen door de politiek. Als ze morgen een andere opdracht krijgen doen ze dat.
De politieke mores waarop het huidige paranoïde regime is gefundeerd bestaat voor het overgrote deel uit wat rechtse populisten en zelfvoldane fop- en neoliberalen als norm stellen. Die eersten willen bij gebrek aan maatschappelijke visie vooral daadkrachtig overkomen en die tweede groep wil dat ook en hebben bovendien een visie: een zo klein mogelijke overheid & de markt als maat van alle dingen.
Binnen het UWV heb je mensen die zelf nog een beetje nadenken (als ze de kans krijgen) en een groep die klakkeloos de orders van hogerhand uitvoeren en daar nog een schepje bovenop doen. Daarbij zal binnen dit instituut ook een sfeer heersen waarin door de politiek opgelegde druk om bepaalde quota te halen en de waan van de dag hoogtij vieren.
Sinds de jaren negentig is het neoliberale gedachtegoed dusdanig het geestelijk leven gaan bepalen dat begrippen als solidariteit en empathie en daarmee dus je verdiepen in de ander anders dan als een economische entiteit volkomen uit het oog (en het hart) verdwenen lijkt.
Maar het is voor alles de politiek die een ordinaire heksenjacht op touw heeft gezet. Wie niet werkt (ongeacht de oorzaken) is eigenlijk per definitie verdacht en alleen onschuldig totdat hij/zij zelf het tegendeel kan bewijzen. En die onschuld moet steeds weer opnieuw bewezen en herbewezen worden, want verdacht blijf je.

#13 Wendy

Ja en de Ombudsman bedriegt mensen door als je klaagt over het UWV , zomaar kindermishandeling te verzinnen. Zelfs als je kind nog in je buik aan het groeien is. Stel lompe sukkels van De Ombudsman, de teamleider notabene. Vuil goor Rotwijf.

#14 Wendy

Dus Inderdaad, het vuil vieslijk Uitschot van UWV, behandeld de mensen als criminelen, terwijl het grootste uitschot en afval van de maatschappij binnen bij UWV werkt. De ene nog lelijker als de andere. Artsen die tijdens zwangerschap agressief worden, omdat ze niet aan een zwangere buik mogen voelen. Vuile goorlappen. Een verklaring van de verloskundige kun je krijgen. En na jullie agressie, val je maar lekker kapot samen met de smerige Ombudsman-doos.

#15 Wendy

@8: Dan ben je daarna zeker gekort, omdat je “onaangepast gedrag” vertoonde, waarmee je naar het oordeel van het UWV je kansen op werk moedwillig verkleinde?

Precies ja, zie bovenstaande. Als je klaagt, schorsen ze de uitkering, stelen ze geld of stellen je voor afstand te doen van de rechten op sociale zekerheid.
Ik hoop dat er nog een vrijwilliger bokser rondloopt in Nederland en ze een flink pak slaag gaat geven, zomaar, zonder dat ik dat weet. LOL. En dan als ze kreupel zijn, kunnen ze een uitkering aanvragen bij het UWV en klagen bij de Ombudsman. Toppie toch ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*