Officieel dodental Egypte boven de 500

NIEUWS - Reken er dus maar op dat het werkelijke dodental een stuk hoger ligt.

Open artikel

Reacties (26)

#1 P.J. Cokema

Turkse premier vraagt om VN-actie. Da’s een wat hypocriete vraag van Erdogan?

#2 Joost

Ja, nee, Erdogan heeft een democratisch mandaat om een minderheidsopinie weg te slaan, en de Egyptische militairen niet.

#3 Bismarck

@2: Het gebruikte geweld verschilt ook wel een paar dimensies in proportie.

#4 euro

@1:

Het is een en al hypocrisie rondom Egypte: dictaturen als Qatar en Iran die oproepen tot een nationale dialoog en pluralisme, het über-islamitische Saoedi-Arabië dat geliëerd is aan de seculiere oppositie tegen deze islamisten, de VS die het Egyptische leger voorziet van de wapens waarmee burgers worden afgeslacht, de Broederschap die “democratie” alleen maar als instrument voor alleenheerschappij ziet, enz.

#5 P.J. Cokema

@1 en @2: okee, dan rest de vraag: moet de VN ingaan op Erdogans oproep? Zo ja, welke acties zijn dan “passend”?
Lastige vraag. Is hier de Responsibility to protect van toepassing?

#6 Bismarck

@5: Ja VN-ingrijpen gebeurt niet zo snel/makkelijk (al werd dat bv. de afgelopen jaren bij vergelijkbare aantallen doden wel gedaan in Ivoorkust en Mali, al was er daar dan wel overduidelijk sprake van burgeroorlogen). Maar er zijn best goede tussenstappen te bedenken voor je met een interventie aankomt, bijvoorbeeld door een wapenembargo af te kondigen (ook al is dat in de vorige gevallen waarin ze dat deden ook vooral symbolisch gebleken).

Opmerkelijk blijft bijvoorbeeld dat de politiek in de VS de term coup opzettelijk vermijdt om zo de militairen van miljardensteun te kunnen blijven voorzien. Het zou niet misstaan als Obama op zijn minst eens openlijk dreigt om die stop te zetten, tenzij het gedaan is met het geweld.

#7 HansR

Met dit soort zaken is het altijd hetzelfde : de internationale gemeenschap roept moord en brand, hel en verdoemenis, maar doet niks. Ze kan niks doen.

Zie bv China 1989, maar over de hele wereld zijn zoveel protesten neergeslagen met geweld waarop met afkeuring en niet anders is gereageerd, dat het bijna hypocriet wordt een afkeuring te laten horen.

En wat betreft Erdogan: wat @Bismarck#3 zegt.

Overigens gaat dit de broederschap nog in de kaart spelen. Lijden helpt. Dat weten de katholieken allang en de islamieten leren snel. Echt slachtofferschap is de beste weg naar de overwinning.

#8 bolke

Egypte is de fase van de farao’s nog steeds niet ontgroeid.

#9 kevin

@Sargasso: ik snap dat dit onderwerp veel aandacht verdient en dat dit meer dan één blogpost waard is, maar je versplintert zo wel de commentaren. Hadden we niet beter één bericht gehad dat geüpdatet en dan naar bovenaan de artikelen gebumpt kan worden?

#10 Bookie

@4
Inderdaad het geweld verschilt, in Turkije had je geen demonstranten die terreur zaaiden onder de bevolking, met scherpschutters op politie en leger schoten, kerken afbrandden etc.

#11 euro

Dit is vast verwarrend voor types als Bookie: een zeer vrome militaire dictator (Sisi) met een echtgenote die een gezichtssluier draagt en die gesteund wordt door Saoedi-Arabië en de Egyptische salafisten, die een opstand van islamisten neerslaat.

#12 objectief

Wat willen we nu eigenlijk ?
Egypte is sinds 1880 onder buitenlands bewind.
Misschien kunnen de jaren onder Nasser worden gezien als zonder buitelandse inmenging, maar ook dat is de vraag.
Nasser moest buigen voor de USSR om zich de VS van het lijf te houden.

Nu was er met Morsi de eerste democratisch aan het bewind gekomen president, dan is het niet meteen pais en vree.
Vervolgens wordt deze Morsi afgezet door het apparaat wat Mubarak aan de macht hield.
Dan krijgen we opstand en burgeroorlog.

Moslims hebben de vrijheid geproefd, en zijn niet bereid die weer op te geven.
De tanende macht van de VS zien ze ook wel, de drone oorlogen van Obama zijn een wanhoopspoging om de VS militaire macht overeind te houden.
Wat Obama bereikt is dat nergens ter wereld op termijn nog een Amerikaan veilig zal zijn.

#13 Bookie

@11
Nee dat is niet verwarrend, maar als je in Turkije ook dat soort demonstranten had gehad was het niet minder bloedig verlopen. 2 bads.

#14 Andy Cap

@13: Als je nou maar een overtuiging hebt
vindt je altijd wel de passende “logica”.

#15 euro

Het Egyptische leger heeft hard ingegrepen tegen de Broederschap omdat er heel veel types zijn zoals @Bookie binnen en buiten Egypte. Een hard ingrijpen provoceert extremisten en dan kan het leger achteraf zeggen tegen een Bookie die dat maar al te graag gelooft: “kijk, we vechten tegen terroristen”. Dat de protestbeweging in overgrote meerderheid uit vreedzame sit-ins bestond die al weken aan de gang waren is dan niet meer relevant.

#16 Aesir

Is er hier ook maar iemand met gezond verstand die de Moslimbroederschap wel weer aan de macht zou willen brengen dan?

#17 euro

@16: Is er hier iemand met gezond verstand die Egypte een brute militaire dictatuur toewenst ? Dat is nu namelijk de werkelijkheid. De Broederschap is niet meer aan de macht.

#18 Aesir

@17:
Nee een hervormingsproces om naar een democratie te leiden waarbij de grondwet en parlementaire zaken al verankerd zijn.

#19 Joost

Jij noemt 500 doden een hervormingsproces? En je denkt serieus dat het leger daar op uit is?

#20 Aesir

@19:
Ik gaf aan wat ik hen toewens als reactie op @17, je reactie is een stropopredenering. Waar het leger op uit is dat zal men moeten afwachten. Niettemin ben ik blij dat Morsi weg is.

#21 euro

@18: Begint goed, dat hervormingsproces. Eerst honderden mensen afslachten en de helft van de bevolking verbitterd en gefrustreerd maken.

Nee, Egypte is terug bij af. De binnen- en buitenlandse contrarevolutionaire krachten zijn op dit moment te sterk.

#22 Christian Jongeneel

@21 Egypte is veel verder terug dan bij af. Onder Mubarak had de islamistische oppositie nauwelijks wapens. Nu heeft ze toegang tot grote voorraden. Een bloedige burgeroorlog is denkbaar.

#23 Tzoimbo

@11: Alweer een conflict dus waar de salafisten en Saoedi-Arabië aan de kant van de VS en Israël staan, ook al zijn de Moslimbroeders in Syrië hun bondgenoten. Moeten ook verwarrende tijden zijn voor de broeders.

#24 P.J. Cokema

De Veiligheidsraad komt (is) vandaag nog bijeen.
Uit het NOS-artikel:
De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten eist een diepgaand onderzoek naar de gebeurtenissen in Egypte.
Denemarken bevriest voorlopig de jaarlijkse financiële steun aan Egypte, Noorwegen verbeidt de export van militair materieel naar Egypte en onze minister Timmermans noemde de gebeurtenissen in Egypte vandaag “vreselijk”.

#25 Aesir

@21:
Nu geef jij ook weer een reactie op iets dat ik helemaal niet stel. Ik stel niet dat de huidige situatie gewenst is of dat de huidige koers persé naar hervormingen leidt. Ik schreef dat ik Egypte hervormingen gericht op democratie wens als reactie op @17 waarin jij doet suggereren dat ik hen een bloedige militaire dictatuur toewens.

Met dit niveau van begrijpend lezen komen we niet ver… Of plaatsen jullie opzettelijk hyperbolen en drogredeneringen om de discussie in het gelijk te krijgen?

#26 Andy Cap

@16: “Is er hier ook maar iemand met gezond verstand die de Moslimbroederschap wel weer aan de macht zou willen brengen dan?”

@25: “Ik schreef dat ik Egypte hervormingen gericht op democratie wens”

Er zit een klein kronkeltje in het gezonde verstand dat jij jezelf toedicht en de vrome wensen die je uitspreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*