1. 2

  Zelfde wet verbiedt nazi symbolen. Krijgt in het artikel slechts één kort zinnetje. Las ook ergens anders dat er genoeg uitzonderingen blijven bestaan. Voor educatiemateriaal, musea, tentoonstellingen en decoraties zoals medailles, etc. Al met al geen heksenjacht toestanden.

  Ik zie het gewoon als een zet die een logisch gevolg is van een pijnlijke historie van dat land met de Sovjet Unie en Rusland tot op de dag van vandaag. Het oosten met al die Rusland fans zal denk ik toch niet te redden zijn, dus die mogen over een jaar misschien al zich helemaal uit gaan leven met sovjet vlaggen, beelden en liederen.

  Een kinderhand is gauw gevuld.

 2. 3

  @1 Een vergelijkbare wet in Hongarije is door de ECRM afgefakkeld als te breed en een aantasting van de vrijheid van expressie. Verder is het tegen de zere been van een groot deel van de bevolking die zich verder identificeert als Oekraïns, maar toch de Soviet tijd met enig weemoed herinnert. Dat is niet slim in een tijd waarin je streeft naar nationale eenheid.

  Verder is het nogal stuitend dat dezelfde wet de Fascist Stephan Bandera en zijn UPA rehabiliteert. Deze hebben de bloed van zo’n 60.000 tot 100.000 Polen op hun geweten.

 3. 6

  @5: Je spreekt met 2 tongen su.

  Over Hongarije:

  Ook in Hongarije ondernemen de autoriteiten niets tegen de fascisten en doen net alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. De regerende rechtse partij heeft lang gedaan alsof het de acties van Jobbik negeert, maar op de achtergrond is er zonder meer steun voor de fascisten. Toen er een paar weken geleden een Joods congres was in Budapest gaf de Hongaarse minister-president aan dat er een einde moet komen aan het antisemitisme. Maar ook dit zijn alleen woorden. Van daadwerkelijke actie is ook in Hongarije geen sprake. Men is veel meer geïnteresseerd in het vervolgen van linkse organisaties en het uitschakelen van alternatieve media. En daarbij komen natuurlijk de fascisten heel goed van pas.

  bron (de Hongaarse minister-president is toevallig ook een vriendje van de grote fascisten sponsor Putin)

  en dat gebruik jij als argument..

 4. 11

  Volgens mij beweert niemand dat Stalin een lieverdje was. Elke suggestie daarvan is een stoot onder de gordel.

  Het probleem met het verbieden van symbolen is dat ze niet voor iedereen dezelfde betekenis hebben. De kop van Lenin die je op elk middelgroot dorpsplein in Oekraïene vindt is voor de ene een herinnering aan de bevrijding van de Nazi-bezetting, voor de ander een herinnering aan de gruwelen van de Sovjet Unie en voor weer een andere groep een erkenning van verwevenheid met het Russische volk in taal en cultuur. En het probleem zit hem vooral in die laatste interpretatie. Sommige mensen in Oekraïene willen dit graag helemaal ontkennen en elke Russische connectie de grens over schoppen. Andere mensen in Oekraïene wonen daar al generaties maar voelen zich Russisch en beschouwen de Maidan-beweging als een bedreiging van hun identiteit.

  Dit soort verboden dragen bij aan het conflict. Als Poroshenko echt een president van alle Oekraïeners zou willen zijn zou hij zo’n wet nooit steunen. Maar hij heeft een keuze gemaakt om zich terug te trekken in een langlopende burgeroorlog waarbij hij het nationalistische kamp lekker voor zich uit de loopgraven instuurt en kijkt wat het voor hem oplevert.

 5. 13

  @11: Hier past maar 1 antwoord (gecopy paste uit wiki) Maar je kunt natuurlijk ook altijd een boek lezen of de talloze documentaires bekijken.
  “Although the Ukrainian SSR did give the people a degree of national and cultural autonomy, it came at a heavy price. In 1933 millions of Ukrainians starved to death in the infamous famine, the Holodomor,[3] and in 1937 several thousand intelligentsia were exiled, sentenced to Gulag labor camps or simply executed. The negative impact of Soviet policies helped gain support for the German cause, and in some regions the nationalist minority initially viewed the Nazis as allies in the struggle to free Ukraine from Stalinist oppression and achieve independence again.”

  Overigens kwamen ze er al snel achter dat de nazie’s niet veel afwijkten in hun methodes als de Stalinisten en sloten ze zich later weer aan bij Stalins bloedige rode leger. De wereld is wreed ik weet het/

  En dan nu de hamvraag?
  Is het Poetin met een tsaristisch/Stalinistch achtergrond die de keuze heeft gemaakt om zich terug te trekken in een langlopende burgeroorlog waarbij hij het nationalistische kamp lekker voor zich uit de loopgraven instuurt en kijkt wat het voor hem oplevert.
  En de wereldvrede op het spel zet?

  Of is het Poroshenko die de keuze gemaakt om zich terug te trekken in een langlopende burgeroorlog in de hoop op steun van het westen.

 6. 14

  @11/13

  De Finnen vochten ook samen met de Nazi’s. En niet omdat ze daar nou zulke goede vrienden mee waren.
  De Russen en de Nazi’s waren nou eenmaal allebei even slecht.

 7. 15

  @14: Zo zie je maar. Voor je het beland je in de Historikerstreit 2.0. En dat moeten we niet willen met zijn allen en alzeker niet in
  Nederland.

 8. 16

  Dan is er in elk geval nog aardig wat werk te verzetten voordat de overheid voldoet aan het verbod ^^

  Overigens ( ik lees het hier weer ) is er in Oekraine geen burgeroorlog gaande en voelen de ‘Russische’ burgers zich niet bedreigd. Dat is RT-onzin. Er is een invasie gaande waar de ‘Oekrainse’ Russen net zo hard (misschien wel harder) slachtoffer van zijn als de Oekrainers. Dat onderscheid wordt overigens niet gemaakt hier, althans ik heb het nog niet meegemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren