Nederland wordt aangeklaagd voor martelen en verkrachten in Nederlands-Indië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nu.nl:

Twee mensen die zeggen dat ze zijn gemarteld en verkracht door Nederlandse militairen in het voormalige Nederlands-Indië willen de Nederlandse Staat aanklagen.

Het is voor het eerst dat dit gebeurt voor andere oorlogsmisdaden dan executies.

Het gaat om een man die in 1947 zou zijn gemarteld om een bekentenis los te krijgen en een vrouw die in 1949 thuis zou zijn verkracht. Het Comité Nederlandse Ereschulden (KUKB) bereidt de zaken voor.

Reacties (14)

#1 AndreSomers

Serieus? 67 jaar na dato nog? En voor die tijd was echt geen andere mogelijkheid om enige actie te ondernemen?

#2 Joost

@1: Is dat relevant?

#3 AndreSomers

@2: Dat lijkt me wel. Hoe wil je een zaak voeren waarin het gros van de mensen die betrokken waren inmiddels zijn overleden? Dat maakt bewijs en verdediging nogal veel lastiger.

#4 Joost

@3: Wat je daar zegt is iets anders dan wat je in #1 zegt.

#5 Dehnus

@1: NAZI’s zijn in Nederland gewoon nog eventjes een paar jaartjes doorgegaan. Hup van het oost front naar het Indisch Front, want ja die Nederlandse NAZI’s waren goed met dat soort dingetjes en hadden gelijk de goede onderscheid tussen wat uber- en untermenschen zijn.

Wel zo makkelijk toch? Geen gewetens bezwaren en lekker doorpakken. Weer een Dorp in den brand, weer wat massagraven… ach ervaring hadden ze toch al.

#6 AndreSomers

@4: Eh, nee, volgens mij niet. Ik vraag me in @1 af waarom het 67 jaar moet duren voordat je een zaak begint. Zaken verjaren met een reden. Het lijkt mij niet onredelijk om te verlangen dat een zaak zo snel mogelijk wordt aangespannen, zodra dat redelijkerwijs mogelijk is. Dat lijkt me in het belang van de rechtsgang, omdat zowel de bewijsvoering als de verdediging nu eenmaal beter gaat als betrokkenen nog in leven zijn en archieven en andere materialen er nog zijn. Ik vraag in 1 om de reden, omdat er wellicht gewoon wel goede redenen zijn waarom het nu pas kan, bijvoorbeeld omdat nu pas blijkt uit recent geopenbaarde archieven dat er sprake is van laakbaar of strafbaar handelen door de staat. Dat lijkt me een goede reden om het nu pas te doen. Als het echter net zo makkelijk in de jaren ’50 of ’60 al had gekund, dan kan je m.i. nu niet meer met goed fatsoen beginnen aan een dergelijke zaak.

#7 Gladiool

@6: Komt vast door de aanzuigende werking van die andere aanklagingen. Mijn zegen hebben ze in ieder geval.

#8 Bolke

@1: geld.

#9 Toko Senang

@6: dergelijke zaken zouden niet mogen verjaren. Het bewijs zal lastig worden en de vraag is of er nu niet valse hoop wordt gegeven bij de (mogelijke) slachtoffers.

#10 Joost

@andresomers: In reactie 1 schrijf je iets op wat als een verwijt richting de slachtoffers klinkt. Nu nog? Kon het echt niet eerder? Daar ben ik het mee oneens, aangezien dit soort misdaden niet verjaren.

In reactie drie kom je met technische bezwaren, waar ik gewoon in mee kan gaan.

#11 Amateur Commenter

Echt veel en veel te laat. Ondertussen lopen mensen nu nog steeds met onbehandelde en slecht behandelde ptsd. En dat lullige potje uit Japan is ook meer een belediging dan een excuses.

#12 Asterix

Het zal lastig worden;
(Eng: statute of limitations) Misdaden verjaren, d.w.z. de schuldige kan na een bepaalde periode niet meer voor het misdrijf worden berecht en bestraft. Voor bepaalde misdrijven geldt echter geen verjaring. Een Verdrag over de niet-toepasbaarheid van statutaire beperkingen voor oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid uit 1968 zondert deze misdrijven uit van verjaring.
(http://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/verjaring)

Maar omdat de daden voor 1968 zijn gepleegd is het de vraag of deze regel van toepassing is.

#13 Henk van S tot S

Misschien een goede mogelijkheid, om de vaderlandse geschiedenis eens wat te verduidelijken ;-)

Er is veel te lang, veel te veel verdoezeld.

#14 Toko Senang

@13: dat geldt natuurlijk voor alle zaken die in de tweede wereldoorlog in indie speelden, de “troostmeisjes”, de trauma’s van de Bersiaptijd, de ontberingen tijdens de oorlog van de Nederlanders en de oorlogsmisdaden na de oorlog. Het was ver weg en in Nederland hadden ze het ook zwaar gehad of waren ze bezig het land op te bouwen. Als mijn vader vertelde dat ze jonger hadden gehad, kreeg hij te horen dat hij toch alleen maar in een boom hoefde te klimmen om bananen te eten, van de Berrsiaptijd slat hij nog steeds slecht.

Hij heeft het verder goed gehad in Nederland, laten we kijken of de twee slachtoffers nog recht kunnen geven nu het nog kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*