‘Nederland, het is om je kapot te schamen’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (59)

#1 frank

Nasr houdt ons een spiegel voor, al denk ik niet dat we als volk ooit minder hufterig zijn geweest (misschien met uitzondering van de Naoorlogse Opbouw periode toen samen meer de norm zou kunnen zijn geweest).

#1.1 gronk - Reactie op #1

In de ‘opbouwperiode’ moest je vooral niet zeuren. En je moest het al he-le-maal niet in je kop halen om te beginnen over je tijd in een concentratiekamp, en of je aub je spullen terug kon krijgen. Wat dacht je wel niet!

#1.2 Olav - Reactie op #1.1

Dat is inderdaad wat mijn grootvader ook heeft meegemaakt.

Communist bovendien, oproerkraaier, dus die zal het wel aan zichzelf te wijten hebben gehad.

Never mind dat de communisten in de jaren dertig überhaupt de enigen waren in Europa die te hoop liepen tegen het nazisme. Tot 1939-1940 gold Adolf H. nog als bevriend staatshoofd bij de meeste andere partijen. Daar mocht je niets van zeggen, dat zou niet netjes zijn.

#1.3 Schuur - Reactie op #1.2

Daar mocht je niets van zeggen, dat zou niet netjes zijn.
En daarmee is het huidige kabinetsstandpunt inzake de PVV perfect samengevat.

#2 Rob

“Het is om je kapot te schamen, vindt Nasr. Internationaal wordt Nederland volgens hem gezien als het irritante, verwende kind dat constant zijn zin wil hebben.”

Het schijnt tegenwoordig populair te zijn om dat te denken. Ik heb daar zelf nog weinig van gemerkt.

#2.1 lapis - Reactie op #2

Nederland is iets anders dan Nederlanders. Ik heb ook enigszins het idee dat Nederland de afgelopen paar jaar aan invloed in de wereld maar vooral in Europa heeft ingeboet (vraag me niet om dit concreet te maken). O persoonlijk vlak hoeft bijna niemand daar iets van te merken. Ik beoordeel een Rus ook niet op wat Poetin laatst heeft uitgevreten.

#2.2 Rob - Reactie op #2.1

Ik bedoel dan ook niet dat ik het als burger van het Koninkrijk der Nederlanden heb gemerkt. Ik merk gewoon nog niet echt dat Nederland als natie zo wordt gezien. Ik kan dat overigens ook niet hard maken. Ik zie wel dat de Belgen in hun kranten enkele openstaande rekeningen vereffenen.

Ik heb het idee dat er een hele hoop wordt geprojecteerd. In Nederland vinden we aan de linkerzijde van het politieke spectrum dat we een modderfiguur slaan en we zoomen in op Europese verhandelingen die dat ondersteunen. Zo krijg je een lekker coherent verhaal (zie je wel! Zij daar over de grens vinden wat wij ook vinden), maar qua impact zegt het me weinig.

#2.3 Harm - Reactie op #2.2

IIn Brazilie hebben/hadden de Nedelanders een hele goede naam, maar dat is gebaseerd op het beeld van (meer dan) 20 jaar geleden: voetbal + tolerantie.

Dat in tegenstelling tot Fransen (racisten), Portugezen (arrogante stommerikken) en in mindere mate Italianen (dom en onbetrouwbaar). Natuurlijk merk je daar in de dagelijkse omgang niets van, dat vereist de beleefdheid. Maar o wee als iemand daartoe een reden geeft, dan is het commentaar niet van de lucht.

Maar wel achter de rug om natuurlijk.

Het gevaar bestaat wel degelijk dat die beeldvorming omslaat. En dan ben je dus tenminste weer 20 jaar zoet om dat recht te trekken.

#2.4 Rob - Reactie op #2.3

Nu nog effe een goed EK draaien (winnen hoeft niet, mooi spelen is een must) en we kunnen er, ongeacht wat Wilders doet, qua PR weer even 20 jaar tegenaan.

Maar dat zie ik ook niet gebeuren.

#2.5 Harm - Reactie op #2.3

Dat Nederlandse spelers zich schuldig maken aan absurde overtredingen, is de Brazilinen anders ook niet ontgaan. Op die doodschop tegen Portugal ben ik ontelbare malen aangesproken.

“Gelukkig” is hier de nieuwsvoorziening absurd slecht en natuurlijk is niemand op de hoogte van de politieke ontwikkelingen in Nederland (Wilders), want anders was het met de sympathie snel afgelopen. Moslims zijn hier geaccepteerde medeburgers en racisme en een gebrek aan tolerantie zijn hier absoluut ongewenst.

#2.6 Inje - Reactie op #2

Dat beeld bestaat ook enkel in Nederland zelf. Met name bij mensen die niets van buitenlands en Europees beleid weten.
Nasi weet net als velen hier ingewikkelde en genuanceerde zaken te reduceren tot een schoolplein analogie. Het is om te janken.

#2.7 Harm - Reactie op #2.6

Kom je wel eens in het buitenland dan?
Belgie misschien?

#2.8 INje - Reactie op #2.7

Ik kom zeer regelmatig in het buitenland. Kom jij nog wel eens in Nederland?

#2.9 salvatore - Reactie op #2.6

@18 praat je nu over jezelf?
Het is juist dat Nederland dermate narcistisch is,in de ware wetenschappelijke term van het woord; dus geenszins als “spreektaal” .
Dat enerzijds ze menen; ze autonoom/autarkisch, zonder enige samenhang/verantwoording voor de wereld om zich heen,kunnen existeren.
Anderzijds in hoge mate van oudsher handel ,export,de levensader was en is van dit land; zonder welk buitenland; onze gouden eeuw; niet tot de overvloedige welvaart had geleid.

Nederland dermate navelstaarderig blijk geeft van een zeer klein wereldje,waarin zij wanen,nl het middelpunt van is;waarom heen de rest van de wereld draaid,als gebruikersvoorwerp naar hen hand te zetten.
En dan ook nog waant dat deze sueperieure strontverwende drammerige peuterstreken,als idd een persisterend drammerige kxt kind dat zijn zin afdwingt,niet opvalt en onbespied blijft.
De feitelijke waarnemingen, van topic zijn dan ook zeker niet nieuw;
JUIST de diplomaten, en functionarissen,die europees en internationaal opereren, en dus met hen neus erboven op staan,merken hetzelfde al lange tijd op. Dat zijn zeker niet de minste,en al helemaal niet aan een politieke kleur gerelateerd.

Ben BOt, bv, heeft daar heldere analyses en voorbeelden bij;die we zelf ook wel weten en kennen; zet ze maar eens op een rijtje; de laatste 2 jaar; we o.a als enige weigeren het verdrag te teken wat gehandicapten evenwaardige gelijke toegang verschaft tot publiekelijke zaken. Als enige land van de 99 vn landen.
Of het feit, we uit de G7 geflikkerd zijn.

Het onbetrouwbare,ons handelsmerk en reputatie,omtrent keiharde afspraken we zelf maakte, en weigeren na te komen;jaren traineren;de kosten daarvan,voor de door ons gedupeerde.ETC ETC.
Waarmee holland een zeer onbetrouwbare, saboterende, op zichzelf gerichte mdespeler is,samen met finland in europa,en op eigen houtje,ook internationaal.

De signalen,van velen functionarissen ,die zich al jaren op dat speelveld begeven liegen er niet om; in binnen en buitenland; en loopt door allen politieke voorkeuren en kleuren heen.Ik luister zeer veel radio, (kijk nauwelijks tv) en hoor dagelijks hoge pieven van elke kjleur hetzelfde constateren;wat ik ook al lang constateer.

Hoewel,en dar zit hem de cru. onze regering ons iets heel anders voor houd,na elke europese tot/ander internationale bijeenkomst,een zeer valse voorstelling van zaken geeft,over onze rol, en uitwerking en resultaten daarvan;Ook dat valt me al langer op.Klopt geheel niet met de realiteit; En het verbaasd me hoe graag nl; dat wil geloven,inclussief de staatspers.

Verder reis ik veel,en krijg van diversen mensen uit velen landen; o.a denen, zweden,argentijnen, zweisters,belgen,etc etc,ik daartegen kom
continu vragen,at er in hemelsnaam aan de hand is in holland.

Zelfs een chileense ambassadeur, die 5 jaar in nl gestationeerd was,en velen termijnen van 5 jaar in andere europese landen; 2 maal geridderd in ons land,tevens geneutraliseerd,zodat ze nu de chileense nationaliteit,en de hollandse heeft, alk is ze nu weer terug in chili en weldra een volgend europees land; Welke bij ontmoeting precies een jaar geleden,in haar geboorteland chili,uitgebreid verslag deed van dezelfde constateringen,en veranderingen van holand,en zekers hoe het buitenland daar verbijsterd op reageert.
Daarbij,mar dat gold volgens haar niet alleen voor holand maar heel europa ;de toenemende en zorgelijke fascisme,door ons continent waard ,helaaas breed gedragen door het volk.

Maar goed, om niet nog verder uit te wijden, de opmerking van @ 18, is werkelijk de kop in het zand stoppen ,en de realiteit maar niet onder ogen willen zien; tegen allen feitelijke en rkitiswche geluiden en signalen in. Juist mensen die alleen maar met hen eigen kleine wereldje en dit geval landje bezig zijn; Niets van europa weten/willen weten,noch de rest van de wereld;
Die geen benul hebben van onze positie t.o.v de wereld om ons heen.

Precies, de houding van nl zelf dus weergeeft. en een valse voosrsteling van zaken voorspiegeld,in de ontkenningsfase;HOE we er daadwerkelijk voor staan.

Tevens een kenmerk van het ziekelijke narcisme we in verkeren; Perse niet tegen kritiek kunnen,en elke opbouwend kritisch geluid/signaal,afmaken,en projecteren.

ik luister zondags graag naar “echte jannen” op radio 1. De wekelijkse colum daarin van Martin de tjech (ben naam kwijt) Was vannacht werkelijk tenenkrommend. ( is vast nog na te luisteren) En is precies de typische reactie van nl..op elke vorm van kritische vragen/een mening/vrijheid die zorgen te uittten,zoals deze dichter (?) blijkbaar heeft verwoord. In die zin is deze Martin zeer geintegreerd,deze voorspelbare typisch dutch stuipreactie;en dan onder het mom nota bene; prat te gaan op de zogenaamde vrijheid van meningsuiting; in dezelfde zin deze hollandsxe tjech dan wel vind; De hem onwelvallige mening;maar in eigen land gespuit moet worden;l en hier geen plaats voor mag zijn.
Waarmee deze mafkees echt in 1 klap afgedaan heeft voor mij,dermate stuitend en tegenstrijdig; dat hij die onzin maar voortaan in tsjechie moet verkopen,onder het mom van zijn mening die een ander van hem, in dit land NIET mag hebben.

ZELDEN dergelijke inconsistenties gehoord in 1 zin, de incongurentie,is werkelijk gestoort;luister zelf maar.
Bovendien is dit precies wat ik al decennia als ras holander moet aanhoren;sedert een jaar of 12 ,elk inhoudelijke kritiek ik op dit land heb;afgedaan wordt met, precies hetzelfde. Zelfs wanneer ik kenbaar maak, te emigreren,men nog elke feitelijke kritiek afdoet,met ga dan..

OFWEL ook ons volk van klagers, in een stuip schiet bij de minste terechte kritiek op eigen land; En zo leren we nooit van fouten.want holand is volmaakt en superieur zo zij wanen; wijzen alleen en kritiek, op anderen (landen) is vrijheid van meningsuiting maar o wee o wee…dat geld alleen voor ons; de rest doet dat maar in een ander land;niet hier..

holland een GOTSPE en karikatuur van zich zelf…

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #2.6
 • Vorige reactie op #2.6
#2.10 INje - Reactie op #2.9

@24 en @25,

Leuk hoor, die camping verhalen, maar ik werk zelf voor BZ en ga ( vaak samen met VNG directie Europa) Brussel/steden/provincies in Duitsland en België af. De ambtenaren en politici die ik daar spreek eisen helemaal geen uitleg en delen jullie geschapen beeld helemaal niet. Maar dat komt denk ik omdat zij regelmatig contact met ons hebben en onze opstelling begrijpen. Er is namelijk niet zoveel verandert sinds Balkenende weg is. Een wat hardere opstelling, maar dat vind je ook in Duitsland en België.

#2.11 pedro - Reactie op #2.10

Aha, dat verklaart veel… Volgens jou moeten we alleen kijken naar wat er sinds Balkenende veranderd is… Maar, als je goed gelezen had, je zou kunnen weten, dat de verandering al begin deze eeuw op is getreden en niet pas na Balkenende. Zoals je kunt lezen, moest ik 25 jaar geleden heel wat anders steeds uitleggen, en is daar de laatste 10 jaar enorme verandering in gekomen.

En je beroep op je eigen autoriteit vind ik ook weinig indrukwekkend. Ik heb zelf regelmatig contacten met mensen verbonden aan bijvoorbeeld DG XXII en DG X, maar sla mezelf daarover niet op de borst, noch probeer ik daar autoriteit aan te ontlenen. Maar in een zekere zin heb je een klein beetje gelijk, dat in officiële contacten met politiek correcte en genuanceerde politici uit andere landen dit zelden aan de orde komt. Ik kan je dus alleen maar aanraden eens een borreltje met hen te gaan drinken na een vergadering en niet alleen op hun politiek correcte uitspraken af te gaan. En je zou je ook wel eens kunnen vergewissen van de meningen van gewone mensen in het buitenland, en misschien eens wat minder naar die diplomaten te luisteren.

#2.12 Inje - Reactie op #2.10

Als je het niet erg vind richt ik me toch liever op die diplomaten, die vertegenwoordigen immers hun regering, de stamgasten van café ’t Witte Paard niet. Daarnaast ben ik best trots op me baan, zeker omdat ik hem in deze tijd gekregen heb.

Daarnaast moet je niet kijken sinds Balkenende. De Nederlandse opstelling is al heel lang ’t zelfde. De enige echte Europeanen waren Beyen en Brinkhorst, en die laatste kon z’n stempel niet drukken. De afgelopen 60 is het dus redelijk consistent. Wat ik raar vind is die plotselinge kritiek op Nederlands beleid. Als je in herinnering neemt dat bijv. Kok de belgen razend kreeg door 1 stem meer te krijgen in de Raad na Nice. Vond iedereen prima toen, die harde opstelling. Nu doet Rutte het, en is het land te klein. Mensen hadden Balkenende zelfs geprezen voor zijn buitenlands beleid (en terecht).

PS: als je met de DG’s praat moet je ook in acht nemen dat het Europees ambtenaren zijn…. Ik heb met name te doen met lagere overheden en zo af en toe met kabinetsleden van EC’s. Alhoewel, ’t mooiste vind ik altijd het vrijdagmiddagoverleg, waarbij de directeur steevast 1 bijdrage levert: Daar denkt de minister anders over….

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #2.10
 • Vorige reactie op #2.10
#2.13 JanT - Reactie op #2.10

@INje

Als je voor BZ werkt, dan ben je in dienst van de maatschappij, ik hoop dat je dat begrijpt. Er zijn heel wat mensen voor nodig om maandelijks jouw salaris aan belasting op te hoesten. Dat gebeurt niet omdat jij dan jezelf op de borst kan kloppen, interessant kan doen en zodoende kan parasiteren op andermans harde werk. Dit gebeurt zodat jij Nederland verder kan helpen. Doe dit of verdwijn aub naar de commerciele sector.
Je werk goed doen betekend oa dat je Ramses Nasr niet met Nasi vertaalt.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #2.10
 • Vorige reactie op #2.10
#2.14 Harm - Reactie op #2.10

Inderdaad, dat verklaart veel, behalve de flexibele werktijden.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #2.10
 • Vorige reactie op #2.10
#2.15 Rob - Reactie op #2.10

“Dat gebeurt niet omdat jij dan jezelf op de borst kan kloppen, interessant kan doen en zodoende kan parasiteren op andermans harde werk.”

Aldus JanT over Inje de ambtenaar. Van mij mag Inje zelf weten wat hij doet met zijn vrije tijd.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #2.10
 • Vorige reactie op #2.10
#2.16 Harm - Reactie op #2.10

Volgens mij zit ze hier onder werktijd de verveling te verdrijven

#2.17 pedro - Reactie op #2.6

Nee hoor, we kunnen dat beeld bevestigd zien in de meeste Europese landen. Kijk maar naar de reacties op het Polen meldpunt bijvoorbeeld, waar zelfs tot en met name op regeringsniveau veel kritiek op is geweest, en nog steeds is. Dat het om heel ingewikkelde en genuanceerde zaken gaat, kan best waar zijn, maar de perceptie van ons in het buitenland is lang niet altijd zo ingewikkeld of genuanceerd.

Ik merk het verschil zelf wel hoor. 25 Jaar geleden moest ik in het buitenland vaak uitleggen, dat Nederland helemaal niet zo tolerant was, als ze daar dachten. Tegenwoordig moet ik vaak juist uitleggen, dat niet alle Nederlanders zo intolerant zijn als de populisten, die de politieke agenda de laatste jaren gekaapt hebben. Ik moet hen dus inderdaad altijd uitleggen, dat de zaken veel ingewikkelder en genuanceerder zijn dan zij denken, maar wat ik uit moet leggen, is de laatste 10 jaar enorme veranderd.

#3 piet de nuttige idioot

een beetje Hollandocentrisch gedacht van Nasr. Maar je kan ook niet anders verwachten van een dichter des Vaderlands.
Volgens mij grijpt de verhuftering internationaal om zich heen. Wat dat betreft is Nederland dan toch wel weer een gidsland…

#4 HPax

De klacht van Nasr komt mij bekend voor. Ik kwam hem ook tegen bij Benzakour, Benali en Ramdas. Zit er een systeem in?

Nederland valt tegen, het is toch niet het paradijs. Infantiele dagdromen worden door de werkelijkheid vernietigd. Volwassen worden doet pijn.

Wat is de grote grief? Wiens? Ik denk aan Lakemans ‘Binnen zonder Kloppen’.

#4.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #4

leuk geprobeerd meneer Paxverstoorder, maar Nasr is ondanks zijn volkschvreemde naam toch echt gewoon autochtoon. Dat pa Nasr ergens anders vandaan kwam doet daar niks aan af. Mijn vader was Nederlander, een generatie eerder houdt dat al op. Daarom kan ik af en toe vreselijk ibbel worden van uw Blut und Boden commentaren…

#4.2 piet de nuttige idioot - Reactie op #4.1

en m’n moeder is terug te voeren tot de Caninefaten, die gvd onder de voet gelopen werden door Bataven die nou beweren autochtoon te zijn. Het moet toch niet gekker worden…

#5 alt. johan

Kapot te schamen??

Nasr lijkt wel het eerste het beste Marokkaanse straatjochie, met z’n schaamtecultuurtje.

#5.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #5

als je zo nodig trots op NL wil zijn vind ik Ramsey Nasr als zijnde dichter des Vaderlands nog wel een goede reden.

#6 PietjePuk

Schaamtecultuur, de nieuwe Nederlandse rechtvaardigingsgrond voor al uw criminele activiteiten en aan het criminele grenzende stupide stukjes

#6.1 Harm - Reactie op #6

Ja, Nasr bedoeld natuurlijk dat iemand een aanslag (op Wilders) moet plegen.
Nou snap ik pas.

Opsluiten die man.

#7 Fred de Aap

Als je de Telegraaf als de stem van Nederland benoemt, dan Fox die van de US, Bild van Duitsland en Global Times van China.
Het stuk is op zoveel landen toe te spitsen. Hong Kong komt in opstand tegen de “sprinkhanen van het vaste land”, Frankrijk met Le Pen, de VS met een republikeinse partij die 1 op 1 stukken van Stormfront haalt, diverse landen in Afrika die homosexualiteit verbieden, Duitsland en de UK met al dan niet omgekochte regeringspartijen/politici.
Natuurlijk moeten we naar ons zelf kijken en kritisch durven zijn over alles, maar om nou te zeggen dat alleen bij ons dingen misgaan, “de” bevolking zelfzuchtig is en wij alleen “de ander” de schuld geven, gaat mij te ver…

#8 Steeph

Update: Je kan de column zelf nu volledig online lezen:
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/26/ramsey-nasr-nederland-is-een-natie-zonder-normen/

#9 salvatore

Ook een kenmerk van narcisme ; ” het valse zelfbeeld holland heeft” en vooral in stand tracht te houden middels valse staats propaganda.

#10 pedro

Toch wel mooi, dat 009, 011 en 016 meteen het gelijk van Nasr bewijzen, dat we tegenwoordig altijd meteen klaar staan om met ons vingertje naar de ander te wijzen als de schuldige. De hand in eigen boezem steken, of zelfs maar kijken of we zelf ook iets verkeerd doen, komt in de hoofden van deze heren niet eens op.

Vroeger hadden we / had links het opgeheven vingertje om anderen terecht te wijzen. Nu hebben we heeft rechts het wijzende vingertje om een ander de schuld te geven en onze eigen verantwoordelijkheid van ons af te schuiven. En dat laatste is dus ook precies zoals dat in de vrijheid van meningsuiting v2 ook is geregeld: we mogen alles roepen zonder dat we daar ook maar enige verantwoordelijkheid voor willen nemen.

#11 Ramses Nasi

Spiegeltje spiegeltje aan de wand
Wat is er toch met me aan de hand
Voel me stevig aan de tand
Steekt mijn kop weer in het zand
Val ik weer eens door de mand
Mijn schip is gestrand
Ik ga over de rand
Ik ben nergens beland
Ik sta aan de kant
Want mijn rijm is mijn schand

#11.1 frank - Reactie op #11

Ik vind de aanduiding Ramses Nasi alhier (en eerder in een post van Inje) op het randje van racistisch, en de discussie hier onwaardig.

#11.2 Bullie - Reactie op #11.1

Ah joh, da’s gewoon bedoeld als speelse nikkername

#11.3 pedro - Reactie op #11

Aandoenlijk, zo een sinterklaasrijmpje. Hij zet vast zijn schoentje ook nog.

#11.4 salvatore - Reactie op #11.3

weet je toch ook meteen waar dit soort reaguurders nog wel in geloven?
Nu nog wachten tot allen 20 burka dragers in holland (die op straat komen) in sinterklaasoutfit gaan als dagelijkse tooi; dat is immers onze ‘uitzonderingscultuur” Meen toch dat nl daar dan weer wel moeite mee zou hebben;
al valt dat buiten de nieuwe wet.
naast onze identiteitscrisis, al die kinderkes in de war…

Over die vreemdling uit spanje/jeruzalem…ergens rondom decembre; maar toch niet ion de lente???

Wij willen kadootjes, en geld veel geld…en dat kwamen die vreemdelingen die klopte aan onze deur toch brengen…?
dat is sinterklaas en de hardwerekende vreemdling toch goed voor,onze hebzucht te bedienen..

Over peuters gesproken; en onze min- siter van justice, die zich serieus bezig houdt met het zoeken naar het vermiste paard van vreemdling zeker,die verdwaald is zeker,te vragen naar zijn sinterklaas naam.
En als je ze de waarheid vertelt,beginnen ze prompt te hulie huilie;
GROW UP!,welkome in the wide big world; net iets groter dan je eigen navel; vreemd he?
Ge doet het er moar mee.

#12 INje

Ik vind de aanduiding van Ramsey Nasr door het NRC tot Dichter des vaderlands op het randje van achterlijkheid, en de literatuur hier onwaardig.

#12.1 pedro - Reactie op #12

Nou, dat is wel een gebrek in je opvoeding, dat je niet weet hoe iemand aan de titel dichter des vaderlands komt.

#12.2 INje - Reactie op #12.1

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dichter_des_Vaderlands

Houdt u liever met uw eigen opvoeding bezig, want: I told you so..

#13 Bullie

Ramsey is dichter bij de waarheid dan hij zelf zou willen
Hypocriet is alleen de ander.

#13.1 salvatore - Reactie op #13

WOW die kan zo maar op een tegeltje…deur aan deur verkoop,als ondernemer; wil ik je concept wel kopen; ik wed my ash of als ik er vanavond nog mee deur aan deur ga;ik los raak; 200 tegeltjes; a 5 euro,
is toch een dikke pak staats spek, sjeg.

#14 PietjePuk

Ramsey Nasr Dichter des vaderland noemen is een nieuwe kers op de grote “weg met ons” taart die de moreel verheven wensdenkers mij al jaren door de strot proberen te stampen. Tolerantie voor de toleranten, niet voor de criminelen, haters en uitvreters

#14.1 pedro - Reactie op #14

Je had ook kunnen stemmen hoor, maar dat is waarschijnlijk te democratisch voor je.

#15 alt. johan

Misschien moeten we anders doen, de negativiteit doorbreken. Ik schaam me totaal niet zoals Nasi dat doet, ik ben trots op Nederland, op de PVV, op onze regering. Op de kritische houding t.o.v. de Europese moloch, op de kritische houding tegenover de nieuwe Nederlanders.

En ik ben trots om in een land te leven waar ook kritiek op de zittende regering goed mogelijk is. Landen waar dat niet mogelijk is die zijn m.i. niet de benijden.

#15.1 pedro - Reactie op #15

Als je ook trots was op Nederland toen Balkenende regeerde, en toen Kok en Den Uyl regeerden, kun je dat beweren. Zo niet, dan houdt je vooral jezelf voor de gek.

#15.2 alt. johan - Reactie op #15.1

@pedro: Ik ben wel minder expliciet over de andere 3 premiers.

Ik ben vooral trots op Wilders hoe ver die is gekomen. Wie had dat destijds bedacht toen hij uit de VVD stapte?

#15.3 salvatore - Reactie op #15.2

Je bent iig eerlijjk en staat achter wat je zegt.
Al denk ik bijna tegengesteld, ik kan je bijdragen en hoe je voor je mening uitkomt 9hoe verre ook van de mijnen(N) daarom oprecht waarderen.helaas niet voor ieder ..weggelegd.m.i ,hoe ver je mening ook afwijkt van de mijne, reeds ( bijna) een jaar lang ,zou het w.m.b geen enkel dilemma / probleem zijn; allen ” andersdenkende” op deze wijze zouden denken en uiten.

Hoe zijig dat ook moge klinken ,kan er niets anders van maken, en zijn er daadwerkelijk velen ” politieke ” ” medestanders’ ik me eerder aan erger.. (niet zozeer hier maar in het algemeen) dat wil ik je (voordat de algehele pleuris uitbreekt ,ha ha geintje) dan toch nog wel effe meegeven); hoe gebrekkig dan ook..

#15.4 Inje - Reactie op #15.1

Daar heb je gelijk in. Ik moet zeggen, ik ben bijna op alle facetten trots op Nederland. Het is alleen wel jammer dat je bijna niet meer trots mag zag. Alsof je dan fout bent.

#16 HPax

Bij de beoordeling van Ramsey Nasrs uitval tegen Nederland zullen we toch zeker wel zijn dichtkunst in aanmerking mogen nemen. Wat is daarvan de kwaliteit?

Ik heb op Wikipedia wat van zijn gedichten onder ogen genomen, en ze werden niet gestreeld. Verwrongen, quasi-cryptisch ondoorgrondelijke woordenbrij, structuurloos, niets van wat ook maar iets van Ovidius, Horatius, Vergilius in het geheugen roept.

We worden door RN bij de neus genomen en het lijkt erop dat hij zijn eigen fiasco onder ogen heeft moeten zien. Het is dan aannemelijk dat zijn verwensing van Nederland de projectie van zijn eigen failliet is.

Van andere zware critici van Nederland, als Slauerhof en WF Hermans, kun je dat niet beweren. Ze waren zelf wat en we mogen naar ze luisteren. Beiden ontweken NL, van RN moet ik dat nog vernemen.

Hierna laat zich indenken dat de leuze ‘Nederland, het is om je kapot te schamen’ behoort te luiden: Ramsey Nasr, je bent om je kapot te schamen.

#16.1 Steeph - Reactie op #16

Hee HPax, zelfs jij kan beter. Beetje de man afbranden ipv op de inhoud ingaan.

#16.2 HPax - Reactie op #16.1

‘@ 045 ‘Hee HPax, zelfs jij kan beter.’

Leest denigrerend. Ben ik zo abject? Een pariah?

Is het nou zo gek om RS’ anti-NL boutade met zijn (dis)kwaliteit als poëet in verband te brengen?

Is er iemand op Sargasso te vinden die – competent, beknopt – bereid is zich over RS’s dichtkunst uitlaten? Of is die een Ars die zich aan alle beoordeling onttrekt? Maar dan wordt Ars een Farce, wat toch ook rijmt en ben ik dan een dichter? Of gewoon maar een rijmelaar?

RN geeft af op NL, maar niet via zijn gedichten, en verzaakt daarmee zijn vaderlandse rol. Of niet! En dat verraadt hem en indiceert hoe wij Nederlanders hem mogen taxeren. RN Leert het land niet, hij scheldt het uit. Dat kan ik ook. Alleen kan ik niet dichten. RN wel? Of ook niet? Of ik ook.

#16.3 salvatore - Reactie op #16.1

JA DAT CONTINU AFKRAKEN VAN ANDERSDENKENDE OF ELKE KRITISCHE VRAAG (sorry capslock) is zo stuitend en typisch nederlands;dat deed die martin simeck zondagnacht na 24 uur op radio 1 dus ook.

En dan wel op dergelijke wijzen,in 1 klap,allen respect onwaardig; zo tegenstrijdig met datgene hij voordeed JUIST voor te pleiten; Dat daadwerkelijk mijn tenen krulde; en een diepe kramp;me ze 2 uur daarna nog krampachtig deden ombuigen,met man en macht;
TEGENDRUK.

#16.4 DJ - Reactie op #16

Schamen? dat is iets van japan vs usa

#17 pedro

@043: “Als je het niet erg vind richt ik me toch liever op die diplomaten, die vertegenwoordigen immers hun regering, de stamgasten van café ‘t Witte Paard niet”
Maar dan krijg je nooit een indruk van wat de mensen in andere landen denken. Dan blijf je hangen op het niveau, dat ik ook op DG’s tegen kom en kwam. Mensen, die al uitgebreid geïnformeerd zijn en al vele mensen ontmoet hebben, en die 100 keer hetzelfde uitgelegd hoeft te worden. Daarom raadde ik je ook aan eens een keertje buiten je ambtelijke contacten te kijken, of je ambtelijke contacten eens op een andere manier wat vragen te kunnen stellen. Maar als je dat niet wil weten, kan ik dat ook niet helpen.

“Daarnaast ben ik best trots op me baan, zeker omdat ik hem in deze tijd gekregen heb”
Gefeliciteerd.

“Daarnaast moet je niet kijken sinds Balkenende”enz.
dat was mijn argument. Jij had geschreven: “Er is namelijk niet zoveel verandert sinds Balkenende weg is. Een wat hardere opstelling, maar dat vind je ook in Duitsland en België”. De Nederlandse opstelling is dus niet al heel lang hetzelfde, tenzij je nu ineens van mening veranderd bent.

“Nu doet Rutte het, en is het land te klein”
Als je wil weten waarom, moet je kijken naar de reden en niet zo algemeen kletsen. De kritiek op Rutte op dit moment spitst zich toe op zijn weigering afstand te nemen van het Polen meldpunt. je doet net alsof die kritiek er is, omdat het om Rutte gaat, maar dat is onzin.

“PS: als je met de DG’s praat moet je ook in acht nemen dat het Europees ambtenaren zijn….”
Op de DG’s vroeger hoefde ik ook nooit uit te leggen, dat we niet zo erg tolerant waren, als hun bevolking dacht, want dat wisten ze daar al lang. Toch moesten zij in hun contacten rekening houden met wat er onder hun eigen bevolking leeft. Dat is in een democratie ook volkomen terecht. En je zult toch echt naar ‘het witte paard’ moeten om te weten te komen, wat er onder die bevolking leeft. Gelukkig is er in ieder land een ambtenarenlaag, die dat soort effecten wat verzacht…

#17.1 Harm - Reactie op #17

Dat jij zoveel moeite doet om een ambtenaar uit te leggen dat buiten de kring van de ambtenaren vaak anders gedacht wordt…..

Nou gaat het wel om een hele arrogante ambtenaar, die denkt dat het uiteindelijk de ambtenaren zijn die de wereld regeren, dat wel.

En af en toe, yes minister, zou je nog bijna denken dat ze gelijk heeft ook.

#17.2 salvatore - Reactie op #17.1

kort maar krachtig,en bijna een pleidooi, de niet functionerende ambtenaar, eindelijke stande pe(!!!!!!!) 9ook als die onschdendbare ambtneaar in dienst van publieke zaken,een/velen minsisters betreft!
(ook uit het verleden weer opgedoemd!)
De laan uit te kunnen/mogen sturen; i.p.v diens (t) tijd uit te laten zitten tot diens …77ste, of nog langer,en liefst ,een stevige trap onder diens hol mee;
i.p.v zijn eigen bonus want die hoort in de plee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*