1. 1

  Nederland lijkt me eerder verhard wegens een gebrek aan Fortuyn. Zet Fortuyn naast een hedendaagse CDA- en PvdA-politicus en u hij valt op als bijzonder mild en vooral genuanceerd.

  Het punt lijkt me meer dat zo’n beetje iedere politicus in het door Fortuyn achtergelaten gat probeerde te springen en daarin is doorgeschoten…. dat heeft Nederland verhard, niet Fortuyn.

 2. 2

  Nederland is verhard uit angst voor de Geest van Fortuyn. Iedere politicus die niet de keiharde lijn volgde werd door Das Gesundes Volksempfinden neergezet als “medeschuldig aan de moord op Fortuyn” of nóg erger: “Ivoren Toren Establishment”. Die begreep de “Man In De Straat” niet, iedere gefrustreerde lamlul met z’n koopwoning in een drempeltjesbuurt die opweg naar zijn werk een Marokkaan in een bushokje zag staan kon overtuigend zeggen dat “hij wist hoe het was om in een probleemwijk te wonen”. En owee als men daar nuance tegenin probeerde te brengen, dan was je een arrogante regent, een theedrinker, dan wilde je alles in de doofpot stoppen. Want nee wat deze tijd nodig heeft is Harde Actie. Het kan toch niet langer zo?! En WAAG HET NIET OM DAT TE ONTKENNEN!!!

 3. 5


  Bovenstaand beeld “Adequaat Handelen” noemen en vervolgens met gemak 20 zetels (in de peilingen) halen,
  gewoon omdat het kan!

  Welnee, Nederland is helemaal niet verhard als je de afgelopen jaren vergelijkt met de jaren rondom de moord op de gebroeders de Wit, de landelijke verheerlijking van zelfmoordterrorist van Speijk, of de eindeloze strijd tussen de Hoeken en de Kabeljauwen.

  We zijn altijd al zo geweest: haatdragende bloeddorstige etterbakkies die af en toe de koektrommel openzetten als het gezellig is. Net als alle volkeren op deze aardkloot. De kunst is om door de generaties heen geografisch te laveren van plek naar plek waar even de koektrommel opstaat. Hier in Nederland is ie acht jaar geleden in ieder geval dichtgeklapt.

 4. 7

  Ok Carlos, maar toch alleen haatdragende bloeddorstige etterbakkies tegen de Mofjes?
  Wie doet daar dan nu wat tegen heh, heh, heh?
  Kan toch niet zo zijn dat ze in 2 weken tijd gewoon 2x van toffe NL-clubs mogen verliezen en dat niemand meer tankstations leegrooft?????

  Auf Wiedersehnnnnnnnnn

 5. 8

  Nederland is absoluuuuut niet vol, wat een heerlijke ruimte hier in het Noorden, Oosten en Zuiden worstje. En maat? Wie bepaald de maat? Of wou JIJ de maat slaan?

 6. 10

  Nederland is inderdaad niet veel veranderd de laatste jaren. Nog maar 30 jaar geleden was de gemiddelde T.-lezer er van overtuigd dat winkeldiefstallen alleen door Surinamers en Antillianen werd gepleegd en dat het afhakken van handen wel een probaat middel zou zijn. Kijk maar naar de SA, daar heb je helemaal geen winkeldiefstallen.

  Nederland is alleen maar veranderd door opportunisme, racisten en xenofoben eigen.

 7. 11

  Carlos gaat in reactie 2 reeds semi all-caps.
  Maar ik snap wat ie zegt. Hoe verhoudt dat zich echter tot het onderzoek in elsevier?

 8. 12

  Inderdaad ALO de laatste honderd jaar verschoof de nationale zondebok (ongeveer uit de losse pols) als volgt:

  Katholieken-Joden-Katholieken-Spanjaarden-Molukkers-Surinamers-Marokkanen-Polen-Who’s next?

 9. 13

  @dick, #3: en wat had ik dan anders gevonden? Denk jij niet dat er geen Wilders (het toonbeeld van verharding) was geweest als Fortuyn er nog was? En vind jij het niet ook heel raar dat zelfs politici van CDA en PvdA openlijk durven pleiten voor verschillende behandeling op basis van afkomst? Dat durfde Fortuyn niet eens.

  Verder eens met #2, maar dat lijkt me in essentie hetzelfde als ik zeg, of in ieder geval hetzelfde als ik bedoel:-)

  En Nederland is bomvol. De ruimte die jij (dick) in het noorden ziet, daar komt ons eten vandaan, aangevuld met nog pak hem beet 10x het Nederlands landbouwoppervlakte in het buitenland omdat we er hier niet genoeg van hebben.

  Nederland is hartstikke vol, het heeft alleen helemaal niks te maken met immigratie, allochtonen of de poedel waarvan Bismarck stelt dat Sytz hem heeft:-)

  Overigens is het zmc, niet ZMC, beste DICK.

 10. 14

  Ho, crosstopic posts….
  Moet ik dan hier nogmaals met klem ontkennen dat ik een POEDEL heb? Bij deze dan maar.

  Volgens mij is er wel een drempel weggevallen, namelijk dat praat wat je eerst alleen in de kroeg of op verjaardagen hoorde nu “gewoon gezegd mag worden”.
  Een gemengde zegening volgens mij. Zeker als het op de manier zoals nu gebeurt. Tenminste het lijkt mij dat er weer een hoop stoere praat gebezigd word, ten koste van allerhande groepen, terwijl de echte issues nog steeds onbespreekbaar zijn. Zie die belachelijke scootercontroles: “ja, we controleren iedereen, want we weten dat het Mocro’s zijn, maar dan discrimineren we.”
  Ja, gvd, politiek correct dubbel werk, en dan klagen dat er te weinig misdaden opgelost worden.
  Van mijn belastinggeld, PRUTSERS!!!!

 11. 16

  @ 9 hahaha nou hou die maat van Janmaat maar!
  Eens met 10
  @ 13 Heb het er enkel over gehad dat er een verhardingsscheut kwam na die belachelijke tape van gebleekte Geert en alle comedy daaromheen.
  Ruimte in het Noorden, Oosten en Zuiden. Dus niet alleen in het Noorden!
  Waar ik werk en regelmatig in het gebied ben, ligt in een andere windstreek als waar ik woon, geboren en getogen ben. In beide windstreken barst het gelukkig van de enorm door ons gekoesterde ruimte.
  Dus VOL is het niet. Wel willen we het graag zo
  rustig mogelijk houden.
  Sorry, voor dat laatste. Dat is inderdaad wel heel belangrijk: Overigens is het zmc, niet ZMC..
  @ 15 Haha

 12. 17

  Ah! De weggevallen drempel (Sytz, #14). Volgens mij is die niet zozeer weggevallen, maar doodleuk weggenomen door de overheid. Ergens begin jaren ’90 werd allereerst discriminatie niet alleen gelegaliseerd, het kreeg zelfs een wettelijke basis in de vorm van de “Wet Gelijke Behandeling”. Nou was dat nog tot daaraantoe (ok, het is vreselijk), maar tegen het eind van de jaren ’90 deed men er nog een schepje bovenop, en werden in opdracht van de overheid voor het eerst publiekelijk onderzoeken uitgevoegd waarin afkomst een factor was. Tot die tijd waren dergelijke onderzoeken geheim en werden hooguit sporadisch door niet-overheden en in 1 geval door een gemeente uitgevoerd, maar oogsten ze structureel hoon.

  Mijns inziens is daarmee uiteindelijk echt (en bewust!) het taboe doorbroken, en heeft dat maar tot 1 ding geleid: een statistische basis racisme. Iets waar we werkelijk geen drol aan hebben en zo nu en dan zelfs werkt als self-fulfilling prophecy.

 13. 18

  Nederland is niet verhard. Er was al heel lang een potentiele achterban voor Wilders, Fortuyn, en Verdonk. Het verschil was dat vroeger deze stemmen niet gehoord werden, en nu wel. In die zin is de huidige situatie democratischer.

  Wilders en Verdonk doen het goed, omdat ze in de oppositie zitten. Komen ze in de regering, dan zullen ze net als alle andere partijen mensen moeten teleurstellen en zullen stemmers weer afhaken.

  Of je Wilders stemmers als ‘verharde’ intoleranten kunt wegzetten is maar de vraag. Veel van hen baseren hun afkeer van de islam op een vertoog over islamitische discriminatie van homo’s, vrouwen, en minderheden. In dat opzicht kun je het de fenomenen Wilders en Fortuyn ook als een triomf van links zien, nu dat rechts linkse kernwaarden mbt tolerantie naar vrouwen, homo’s en minderheden heeft omarmt.

 14. 22

  Trouwens, een onderzoek onder 1500 mensen.
  Heeft die Maurice de Hond zeker even gebeld om het voor hem uit te laten zoeken.
  Klinkt als een van te voren bestelde conclusie.

 15. 23

  1500 man is voldoende voor een goed landelijk onderzoek, de uitkomst bij 150.000 zal niet veel afwijken.
  De wijze van vraagstelling is een tweede.

  Je hoorde mij niet zggen dat NL vol is dick ,
  de maat is vol en wie dat bepaalt ben ik in vanuit mijn perspectief, ik ben de maatschappij zo is mij geleerd.
  Ben niet bang voor een marrokaanse invasie van het platteland, nee de blanke Hollander
  die de randstad ontvlucht op zoek naar rust.
  Dat soort volk kunnen we hier missen als kiespijn.
  We hebben liever Polen,die passen zich aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren