Nederland na Bermuda en de Kaaimaneilanden het grootste belastingparadijs

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 dehnus

VVD OLÉ! En ze blijven er maar op stemmen! Geweldige uitvinding die PVV zuster partij :D. Let maar op net voor de verkiezingen weer zegt Geile Geer Beer weer wat “te extreems” en het hele stemvee word weer de VVD schuur ingejaagd.

En de volgende coalitie partner krijgt dan weer de schuld van alles na 4 jaar.. en we herhalen het truukje gewoon weer opnieuw :P.

Het is gewoon lachen, gieren en brullen hoe de Nederlandse aanhanges van het Henkisme er elke keer intrappen :D.

Dat en samen met die andere VVD uitvinding: Iedereen aan de hypotheek! Dan zijn ze overal bang voor, gaan ze voor elke ontwikkeling, windmolen en buurt verbetering dwarsliggen… en stemmen ze tegen elke vorm van belasting verhoging.. omdat ze bang zijn voor hun huizenprijsje :D.

Geweldig! :D.

#2 McLovin

Valt allemaal wel mee, derde plaats is onterecht want andere belasting paradijzen hebben niet eens een echte economie enne het stimuleert de economie.

(btw verzin ik niet maar hoogleraar van Weeghel: Hoogleraar van Weeghel vindt dat “de nuance verloren gaat” in het rapport van Oxfam. Nederland staat volgens hem onterecht op de derde plaats in het rijtje van grootste belastingparadijzen.

“Nederland heeft een eigen, levendige economie met bedrijvigheid en ondernemingen. Dat hebben ze op Bermuda of de Kaaimaneilanden totaal niet. Ze hebben daar niet eens winstbelasting.”

De excessen moeten volgens Van Weeghel worden aangepakt, maar het voor bedrijven gunstige vestigingsklimaat in Nederland is juist goed voor economie. “Landen concurreren nou eenmaal”, zegt hij. “Dat kun je prettig vinden of niet.”

Wel weer de standaard riedel. Wij mogen het want: zij doen het ook, wij hebben een echte economie (stiekem snap ik dit argument niet..), en het is goed voor de economie. Punt is met dit soort artikelen dat ik het wel orettig zou vinden als de krant voor beide kanten van het debat een geleerde expert zou interviewen.

#3 beugwant

Worden al die speciale dealtjes die de Nederlandse belastingdienst met binnen- en buitenlandse multinationals sluit intussen al centraal bijgehouden, of is de schaal ervan inschatten nog steeds natte vingerwerk?

#4 Matthijs2

@2: correctie: een heel klein beetje goed voor de eigen economie, maar 10x zo slecht voor die andere economien waar de belasting ontdoken wordt. Dus een paar honderd consultants en advocaten hebben in Nederland een goedbetaalde baan, in het land van herkomst loopt de overheid het hondervoudige bedrag mis aan belastinginkomsten

@3: de schattingen zijn in de orde van grootte van 3000-5000 miljard dollar (weggestald geld wereldwijd)

#5 Arjan Fernhout

@2: Hier wat stukjes uit een artikel in fd:

– Oxfam Novib heeft kritiek op de in haar ogen nauwe verwevenheid tussen belastingadvieskantoren, universiteiten en politiek. –

– Het onderzoek naar de verwevenheid van advieswereld, universiteiten en politiek werd in februari 2015 uitgevoerd door de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo). De resultaten zijn ter controle voorgelegd aan de onderzochte kantoren. Van de 289 partners op belastingafdelingen die zijn onderzocht, werkten er ten minste veertig ook aan een universiteit. De Universiteit Leiden (13) is het populairst, gevolgd door de Erasmus Universiteit (8) en de Universiteit van Amsterdam (6). –

– Voor politieke dwarsverbanden wijst Oxfam Novib op de voorzitters van de belastingwerkgroepen bij VVD en D66. Jeroen Leek (D66) en Cees Nijman (VVD) zijn beiden belastingpartner bij KPMG Meijburg & Co. Marnix van Rij is partner bij EY en sinds juni 2015 lid van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Verder vermeldt de organisatie Stef van Weeghel (PWC) en Peter Kavelaars (Deloitte) in hun rol als leden van adviescommissies voor de herziening van het belastingstelsel. –

Oxfam Novib hekelt invloed belastingadviseurs op politiek
https://fd.nl/economie-politiek/1151307/oxfam-novib-hekelt-invloed-belastingadviseurs-op-politiek (bij registratie de eerste 5 artikels gratis, meen ik me te herinneren).

#6 basszje

@5: Dergelijke corruptie is alleen vervelend als het gaat over pauperlandjes in Oost-Europa en andere belastingparadijzen. Luistert u niet? We hebben een *echte* economie! Hoezee!

#7 Fred

Wat ik mij afvraag is of deze belastingdeals dan ook het BNP van Nederland oppompen? Want dan betaal je dus een deel aan afdracht aan de EU? Of zie ik dat verkeerd?

#8 Bismarck

@7: Als alles volgens de boekjes gebeurt, gaat er inderdaad op papier een miljardenstroom geld door Nederland heen (dus import én export), eigenlijk net zoals dat met grondstoffen voor het Ruhrgebiet gaat die in Rotterdam worden gelost, behalve dat er voor geld op papier een omzetting plaatsvindt (bv. een dochterbedrijf int in Nederland ip-rechten vanuit andere dochters uit de rest van de EU en draagt op eigen beurt weer rente/dividend oid. af aan een ander dochterbedrijf in Ierland/Bermuda).

Het idee is dat voor elke stap in de ketting gezocht wordt naar de wijze van overdracht van geld die het minst (of niet) belast wordt, met het doel dat de bedrijven die uiteindelijk aan de reële economie gekoppeld zijn (bv. de Starbucksfilialen die koffie verkopen) op papier helemaal geen winst maken en dus praktisch geen belasting betalen, terwijl de daadwerkelijke winst ook vrijwel onbelast op een plek terecht komt waar geen vermogensbelasting wordt geheven.

In deze ketting is Nederland geen belastingparadijs in de zin van eindbestemming voor het geld (want wel vermogensbelasting), maar wel een nuttige schakel om geld uit de EU richting die eindbestemming te krijgen met minimale “schade” aan belastingafdracht.

De extra afdracht die dat Nederland aan de EU kost, wordt waarschijnlijk ruimschoots gecompenseerd door hoogwaardige werkgelegenheid die het oplevert (want de EU-afdracht is niet bepaald een grote kostenpost).

#9 lmgikke

@8 “De extra afdracht die dat Nederland aan de EU kost, wordt waarschijnlijk ruimschoots gecompenseerd door hoogwaardige werkgelegenheid die het oplevert (want de EU-afdracht is niet bepaald een grote kostenpost)”

welke hoogwaardige werkgelegenheid? niet in de postbus firma, hooguit bij wat (belasting)consultants…

Dat ondertussen het MKB buitenspel gezet wordt en daar banen verloren gaan wordt vergeten.

Om nog maar niet te spreken over de gemiste belasting die zo ‘ontdoken’ is. Van dat geld had heel wat werk/banen gegenereerd kunnen worden. (en dan heb ik het niet over gesubsidieerde banen, maar gewoon over echte banen omdat de overheid met dat geld duurzame investeringen kan doen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*