Nazikoeien blijken agressief en moorddadig

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (10)

#1 Bismarck

Je moet een mooi verhaal natuurlijk niet kapot checken, maar het nazikoeienverhaal is echt een broodje aap. Het programma werd begonnen in 1920 en kwam tot een succesvolle conclusie een jaar voor de machtsovername door de nazi’s. Het gaat dus om pre-nazitijdperkkoeien.

#2 Niet JeZus

Begint Sargasso nou ook al met clickbait? Alsjeblieft zeg, dan ga ik wel naar de Telegraaf.

#3 zuiver

Gelukkig heeft Bismarck het al gezegd.

Gisteren kwam ik dit onderwerp op facebook tegen.
Laat je niet gekmaken, desinformatie genoeg in deze wereld.

#4 okto

Dat Heck-rund wordt al jaren succesvol ingezet in Nederlandse natuurgebieden. Nooit gehoord dat die beesten notoir agressief zouden zijn.
Je moet er natuurlijk niet te dicht bij komen. Ze zijn wel enorm. Een ondoordachte zwaai met die grote kop en je bent zo aan een hoorn gespietst. Maar dat is op zich niet per se agressie.

#5 Joost

Jongens, de rubriek Sark & Soto is notoir onbetrouwbaar.

#6 Co Stuifbergen

@4: ook in mijn ervaring zijn de heck-runderen kalme dieren.
Vrienden hebben ooit een pluche beestje aan zo’n hoorn gehangen (en zonder schade teruggepakt).

#7 zmoooc

Hrm ik zou zweren dat ik hier gisteren op had geantwoord… blijkbaar was dat het moment dat mijn browser crashte. Poging 2.

(…) broodje aap (…)

Dat is niet helemaal waar. Alles wat je zegt klopt, maar je vergeet te vermelden dat de lijn van Heck-runderen die vlak voor 1933 “af” was de oorlog niet heeft overleefd. De Heck runderen van vandaag de dag stammen hoogstwaarschijnlijk af van het project van de broer van Lutz Heck: Heinz Heck. Deze zijn overigens pas vrij laat “herontdekt” en de kans is dan ook groot dat het inmiddels “bastaard-Heck-runderen” zijn, voor zover je uberhaupt van Heck-runderen mag spreken; de oorspronkelijke Heck-runderen zijn immers uitgestorven en de overgebleven lijn is tot stand gekomen volgens een behoorlijk andere methode dan die Lutz Heck.

De exacte tijdslijn van Heinz zijn project kan ik zo snel niet achterhalen, maar dat speelde duidelijk later dan het project dat vlak voor 1933 “af” was. Verder is duidelijk dat de Nazis dit project expliciet steunden en subsidieerden en dat ten minste Lutz Heck een belangrijke SS-pipo was. Van Heinz kan ik dat zogauw niet achterhalen (mijn Duits is niet zo goed en Google Translate ook neit). Beide heren Heck konden het bovendien erg goed vinden met Hermann Göring.

Er zit dus veel meer dan een kern van waarheid in het verhaal dat Heck-runderen Nazi-runderen zijn. Een broodje aap is het zeker niet, hoogstens een verhaal waarover op nuances valt te discussieren.

#8 zuiver

@5: daar moet je wel mee oppassen, ironie en cynisme zonder aanduiding – is rubriceren een aanduiding? – is notoir fout op het internet cq op blogs.

@7: Ik denk niet dat het met jouw verhaal ineens echte nazi-koeien worden. Al heb je 100% een punt. Het enig wat vast staat is dat er nazi’s waren die die koeien leuk vonden en in hun achtertuin lieten grazen. Wow!

#9 Henk van S tot S

@1:
Is het ook een “broodje aap” dat de Ziekte van Creutzfeldt-Jakob van Neonazi-koeien komt? ;-)

#10 Bismarck

@7: “De exacte tijdslijn van Heinz zijn project kan ik zo snel niet achterhalen, maar dat speelde duidelijk later dan het project dat vlak voor 1933 “af” was. “

Nee. Ik had het over Heinz. Zijn project begon in 1920 (tegelijk met zijn broer en was in 1932 “klaar”. Zijn broer Lutz was inderdaad nog een jaar eerder (1931) zover.

Over Heinz’ vermeende nazi-sympathiën is het volgende te vinden:
Einen in der Zeit des Nationalsozialismus angetragenen Professorentitel soll Heck abgelehnt haben. Im Gegensatz zu den meisten seiner Kollegen und trotz der Systemnähe seines Bruders Lutz soll Heinz Heck außerdem nie Mitglied der NSDAP gewesen sein.

Ik zeg broodje aap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*