Moslims wereldwijd in toenemende mate bezorgd over moslimextremisme

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo blijkt uit onderzoek van Pew Research.

Ook opvallend: de meningen over Al Qaeda, Hamas en Hezbollah zijn voornamelijk negatief:

As well-publicized bouts of violence, from civil war to suicide bombings, plague the Middle East, Africa and South Asia, concern about Islamic extremism is high among countries with substantial Muslim populations, according to a new survey by the Pew Research Center. And in the Middle East, concern is growing. Lebanese, Tunisians, Egyptians, Jordanians and Turks are all more worried about the extremist threat than they were a year ago.

Meanwhile, publics hold very negative opinions of well-known extremist groups, such as al Qaeda, Hamas and Hezbollah.

In Nigeria, the vast majority of respondents, both Muslims and Christians alike, have an unfavorable view of Boko Haram, the terrorist group that recently kidnapped hundreds of girls in the restive north of the country. And a majority of Pakistanis have an unfavorable view of the Taliban.

Few Muslims in most of the countries surveyed say that suicide bombing can often or sometimes be justified against civilian targets in order to defend Islam from its enemies. And support for the tactic has fallen in many countries over the last decade. Still, in some countries a substantial minority say that suicide bombing can be justified.

Maar dat is natuurlijk gewoon ordinaire taqiyya, want diep van binnen WETEN wij dat ZE ons allemaal willen vernietigen.

Wat zou Max Pam hierop te zeggen hebben?

Open artikel

Reacties (22)

#1 gronk

Ik ben eigenlijk bezorgder over de opvattingen over moslimextremisme bij niet-moslims. Ik zie het nog wel gebeuren dat zekere politici gaan oproepen tot een ‘do it to them before they do is to us’-actie.

#2 Stronkel

Maar wel vreemd dan dat bij infantiele, ridicule demonstraties tegen beledigende cartoons nota bene hordes mensen mee scanderen en een behoorlijk aantal doden valt, maar dat massale demonstraties tegen het extremisme in eigen gelederen nagenoeg uitblijven.

#3 Anton

Onderschrijft mijn stelling dat Moslims zelf het grootste slachtoffer zijn van Islamextremisten. @1 Wat de extremisten bereft: yea, lets do them before they do us!

#4 euro

@2:

Helemaal niet vreemd. De mensen die de straat op gaan om te rellen bij een of andere cartoon of filmpje zijn dezelfde extremisten waar de meerderheid van walgt. De meerderheid gaat niet de straat op tegen beledigende uitingen en ook niet tegen extremisme.

#5 euro

@3:

Schijnheilige leugenaar. Doe nou niet alsof je meeleeft met gewone moslims en het je alleen gaat om extremisten.

#6 Amateur Commenter

Lol, Hezbollah? Dat wordt alleen gevreesd door sunni’s. En terecht, want dat is nou net een groep die je niet wil aanvallen met gestoorde guerilla’s. Ik vraag mij af hoe de polls eruit zouden zijn incl Iran. Die blinkt momenteel uit in afwezigheid.

#7 euro

@6:

Soennieten waren zo’n vijf jaar geleden veel minder negatief over Hezbollah dan nu. Het is niet omdat ze militair afschrikwekkend zijn dat men ze niet mag (ze waren ook sterk vijf jaar geleden) maar omdat ze sinds 2011 naast Asad staan en er een toegenomen soenni-sji’a polarisatie is.

Libanese sji’ieten staan duidelijk meer achter Hezbollah dan andere moslims maar verder lijkt sektarisme een geringe rol te spelen. Hamas, de Taliban, al-Qa’ida en Boko Haram zijn ook niet geliefd onder soennieten.

Iran is een grote afwezige ja, maar ik ben nieuwsgieriger naar de gewone man of vrouw in Saoedi-Arabië.

#8 Amateur Commenter

@7: Maar waarom benieuwd naar de gewone man of vrouw in SA? Die hebben daar al helemaal niets te zeggen. In Iran hebben ze nog verkiezingen en wordt doorgaans afgeschilderd als ‘as van het kwaad’:

http://www.pewglobal.org/2014/06/18/irans-global-image-largely-negative/

#9 Bookie

Ik denk dat Max Pam zegt: mooi.
Ook met dit onderzoek kan je nog steeds niet beweren dat deze extremistische groeperingen niets met de islam te maken hebben. Het is niet populair onder moslims, maar blijft een uitingsvorm van.

#10 euro

@9:

Wanneer het je lukt om in een dictatuur of totalitaire staat betrouwbare opiniepeilingen te houden waaruit blijkt dat een grote meerderheid een afkeer heeft van het heersende systeem, dan kun je stellen dat vroeg of laat de heersende elites het heel erg moeilijk gaan krijgen. Ook in landen waar geen verkiezingen gehouden worden en geen representatieve democratie bestaat houdt een meerderheid die meewerkt (of tenminste niet tegenwerkt) de boel in stand.

Ik ben benieuwd naar het draagvlak onder de Saoedische bevolking voor het politieke en religieuze systeem in hun land. Dat systeem voedt namelijk het wereldwijde soennitische extremisme. Is Saoedi-Arabië politiek instabiel en dreigt het hele systeem in te storten ? Dat zou negatieve gevolgen hebben voor het wereldwijde jihadisme. (Een enorme daling in de Saoedische olieinkomsten ook.)

#11 pedro

@9:

Ook met dit onderzoek kan je nog steeds niet beweren dat deze extremistische groeperingen niets met de islam te maken hebben

Dat klopt, maar het haalt wel de stelling onderuit, dat de islam de oorzaak van het extremisme is.

Net zo min als het christendom de oorzaak van de Ku Klux Klan is…

#12 Djools

@3: Zei onze extremist.

#13 Aesir

@11:
1. Islam -> terroristen -> religieus gemotiveerd extremisme
2. Christendom -> KKK -> racistisch gemotiveerd extremisme

Zie je wat er niet klopt aan nummer 2 uit je vergelijking?

#14 su

@13 Dus die kruizen die ze affakkelen zijn puur seculier?

#15 Aesir

@14:
Nee, maar het extremisme van de KKK heeft primair een racistische grondslag, moslimextremisme heeft primair een religieuze grondslag.

#16 qwerty

@15: christendom is primair racistisch… Dat begon al bij Kaïn en Abel en de broederstrijd gaat onverminderd voort.
White supremacy is christelijk.

#17 pedro

@15: het onderzoek bewijst dus precies het tegendeel voor wat jouw aanname over de islam betreft. Het probleem is niet, dat ik niet zie wat er niet klopt aan jouw stelling nr 2 uit #13, want het is mijn stelling dat dat niet klopt. Het probleem is, dat jij niet ziet, dat jouw stelling nr 1 niet klopt, omdat je bevooroordeeld bent. Of gewoon te dom om simpele logica te kunnen begrijpen, dat kan ook natuurlijk.

Ik kan nog een poging wagen het nog simpeler voor je te maken… Maar dat gaat natuurlijk niet helpen als je gewoon te kwader trouw bent, of te dom. Maar ok, komt. Het is niet de islam die tot terrorisme leidt, het zijn terroristen, die zich op de islam beroepen, net zoals de terroristen van de KKK zich op het christendom beroepen. Het onderzoek bewijst namelijk, dat de meeste islamieten helemaal geen terroristen willen worden, dus islam => terrorisme klopt niet.

Uit eerdere reacties van jou denk ik trouwens dat je gewoon een racist / fascist bent hoor, Te kwader trouw dus. En dat je hier alleen maar probeert om te redden wat er te redden valt, nu blijkt dat je aanname dat islam automatisch tot terrorisme leidt niet klopt. Daarom presenteer je een valse stelling en je hoopt dat er hier mensen mee lezen die dom genoeg zijn om in je valse tegenstelling te geloven.

#18 pedro

@15: o en btw, de Klan is het niet met je eens.

“Welcome to the Ku Klux Klan. Bringing a Message of Hope and Deliverance to White Christian America!”.

Tekst direct van hun webpagina hoor. Maar gewoon blijven ontkennen hoor. Heeft niks met het christendom te maken. Oogkleppen opzetten en weer door gaan.

#19 Aesir

@17:
“je aanname dat islam automatisch tot terrorisme leidt niet klopt”

Er zit een verschil tussen ‘is een sterk beïnvloedende factor’ en ‘leidt automatisch tot’. Dat de Islam een sterk beïnvloedende factor is bij moslimterroristen is evident. Volgens mij begrijp je zelf elementaire logica niet, want uit die stelling volgt dus niet dat de Islam automatisch tot terrorisme leidt, dat vul jij nu zelf in.

Wat ik met mijn eerdere post als doel had duidelijk te maken is dat moslimterrorisme primair religieus van aard is en bij de KKK toch echt – geloof het of niet – RAS de bepalende factor vormt.

P.S. op de man spelen maakt je betoog niet sterker, richt je liever op betere inhoudelijke argumentatie.

#20 Aesir

@pedro
“Dat klopt, maar het haalt wel de stelling onderuit, dat de islam de oorzaak van het extremisme is.

Net zo min als het christendom de oorzaak van de Ku Klux Klan is…”

“Tekst direct van hun webpagina hoor. Maar gewoon blijven ontkennen hoor. Heeft niks met het christendom te maken. Oogkleppen opzetten en weer door gaan.”

Je zit nu tegen jezelf in te argumenteren.

#21 Aesir

@16:
Christendom is primair Joods, dus lul niet.

#22 Mario

@21

Oh, maar da’s een leuke stelling. Doe ‘es verder uitleggen?

Waarom is het christendom primair Joods?

*popcorn en panfluit pakt*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*