Minister Asscher: “Ongeveer driekwart van het vermogen (exclusief pensioenvermogen) is geconcentreerd bij huishoudens van 50 jaar en ouder”

Minister Asscher heeft de verdeling van het vermogen en inkomen in Nederland eens goed laten uitzoeken en publiceert de resultaten tijdens Prinsjesdag middels brief….
Paar quotes:

Ongeveer driekwart van het vermogen (exclusief pensioenvermogen) is geconcentreerd bij huishoudens van 50 jaar en ouder

Tegelijkertijd blijkt een substantieel deel van de huishoudens (circa 60% in totaal, bij 65-plussers circa een kwart) niet of nauwelijks netto vermogen op te hebben gebouwd.

Uit deze analyse komt naar voren dat de vermogensongelijkheid in Nederland groter is dan de inkomensongelijkheid, maar de afgelopen jaren stabiel is gebleven.

Gooi uw analyse van deze cijferbrij gerust in de reacties.

Via

Open waanlink

 1. 2

  Met het klimmen der jaren is de kans groter om vermogen op te bouwen. Het zou pas raar zijn als driekwart van het vermogen bij personen en huishoudens onder de 20 jaar geconcentreerd zou zijn.

 2. 4

  Afbetaalde hypotheken in combinatie met stijgende huizenprijzen plus een gunstige pensioenopbouw zullen denk ik het leeuwendeel van het opgebouwde vermogen verklaren?

 3. 5

  @Loupe 4, vergeet daarbij niet het aandeel van vermogensoverdracht van ouders naar kinderen, steeds vaker voor een overlijden. BLijkt ook aan te tikken in de kapitaalopbouw van de “haves”.

 4. 9

  Asscher had erbij kunnen vertellen:
  Het gepensioneerden-deel van het totale pensioenvermogen bedraagt thans(2009) ongeveer 50% en zal de komende 15 jaar verder toenemen tot ongeveer tweederde.(bron KUNÉ, http://dare.uva.nl/document/2/92951)
  Het pensioenvermogen is thans bruto € 1.300 mld. of na aftrek van de latente belastingclaim (35%) zo’n € 845 mld. In 2012 was het vermogen van de boven 65-jarigen volgens het CBS € 593 mld.

  Overigens komen de pensioenfondsen alleen al € 280 mld. tekort om een welvaartsvast pensioen te kunnen garanderen, en daar doet Asscher, met zijn krakkemikkige staatssecretaris geen moer aan. De indexatie-achterstand zal de komende jaren onder de nieuwe regeling flink oplopen.(geen belanghebbende)

 5. 10

  De indexatie-achterstand zal de komende jaren onder de nieuwe regeling flink oplopen.

  Dat is dan nog wel een toekomstige meevaller voor de huidige premiebetaler, die momenteel vooral de pensioenontvanger aan het subsidieren is ipv zelf pensioen op te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren