Milieudefensie vraagt 29 grote vervuilers om klimaatplan

Foto: jpmm (cc)

Milieudefensie bezorgt vandaag een brief bij 29 grote vervuilers, waaronder Tata, KLM en Schiphol, met de dringende vraag om vóór 15 april met een eigen klimaatplan te komen, waarmee moet worden bereikt dat het bedrijf in 2030 minstens 45 procent minder CO2 uitstoot.

De rechtbank oordeelde dat Shell zijn activiteiten in lijn moet brengen met een reductiepad behorend bij het 1,5°C-doel van Parijs. Hoe? Door zijn controle en invloed te gebruiken om de wereldwijde uitstoot die wordt veroorzaakt door de Shell-groep de komende 9 jaar bijna te halveren. Dit geldt voor alle uitstoot, inclusief de uitstoot die samenhangt met het gebruik van de door Shell verkochte producten.

Minimaal hetzelfde geldt volgens Milieudefensie voor alle ondernemingen die een aanzienlijke bijdrage leveren aan het klimaatprobleem en kunnen bijdragen aan de oplossing daarvan. Daar hoort uw onderneming ook bij.

Milieudefensie zal alle plannen laten doorrekenen en beoordelen en in juni 2022 de resultaten en een rangschikking publiceren. Als de bedrijven op 15 april geen klimaatplan hebben opgesteld, dan is Milieudefensie “klaar om passende maatregelen te nemen.”

Lees de volledige brief (die mensen kunnen ondertekenen) hier.

Reacties (6)

#1 Michiel de Pooter

Geen idee trouwens op basis van welk wettelijk mandaat een ongekozen en ondemocratisch orgaan als Milieudefensie “passende maatregelen” gaat nemen. Bij ons thuis noemen we dat gewoon intimidatie.

#1.1 Hans Custers - Reactie op #1

Gut ja, die arme bedrijven. Die moeten zich nu zomaar ineens gaan verdedigen voor de rechter. Hoe kun je dat zo’n bedrijf nou aandoen? Je zal er maar directeur zijn. Dag in, dag uit ploeteren voor een armzalig loontje en dan ook nog de hele nacht wakker liggen omdat je geïntimideerd wordt door het grote, machtige Milieudefensie.

#1.2 Michiel de Pooter - Reactie op #1.1

Milieudefensie denkt dat ze over water kan lopen na het Shell-arrest. Bedrijven moeten vooral niets anders doen dan conformeren aan vigerende wetgeving, die democratisch is vastgesteld en niet aan intimiderende kletspraatjes van milieugekkies, die weer eens activistische rechter voor hun karretje willen spannen. Dat formulier kan dus gewoon in de prullenbak.

#1.3 Hans Custers - Reactie op #1.2

Tot zover de democratische principes van Michiel de Pooter. Denk vooral niet dat je je recht mag halen bij een rechter, als je er onwelgevallige opvattingen op na houdt. Als hij en zijn vrienden het voor het zeggen zouden hebben zou dat snel afgelopen zijn. En rechters die de wet hanteren op een manier die ze niet aanstaat zouden er ook niet heel lang meer zitten.

Probeer eens om het er wat minder dik bovenop te leggen, Michiel.

#2 KJH

Ik ben benieuwd of MillieuDefensie zich realiseert dat het terugwerpen van de Westerse wereld naar de Middeleeuwen, inclusief alle ziekte en oorlog die daarbij hoort, zich eigenlijk totaal niet verhoudt tot een beetje kernenergie en dijkverzwaring. Over nadenken over een toekomst voor je kinderen gesproken.

#2.1 Raymond Horstman - Reactie op #2

Het gaat er niet om Nederland terug te gooien naar de Middeleeuwen. Het gaat er slechts om dat de grote vervuilers met concrete plannen komen hoe de CO2-emissies te reduceren. Alleen concrete plannen en maatregelen kunnen zorgen voor blijvende reductie. Als kernenergie kan helpen is dat leuk mee genomen en dijkverzwaring zal vanzelf wel volgen. De zeespiegel blijft stijgen en ook als stormen en springvloeden niet toenemen over de tijd is dit niet prettig voor een ieder die nu al meters onder de zeespiegel woont. Maar dat wil niet zeggen dat de grote vervuilers in Nederland niets hoeven te doen dan een beetje windowdressing. Ze zullen het meeste moeten doen gevolgd door kleinverbruikers en vervuilers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*