‘Meer dan helft transgenders beledigd in 2015’

Zo luidt de kop van dit artikel op nu.nl.

Mijn eerste reactie: ‘Dat was uiteraard volstrekt te verwachten. Moet je daar nu zo’n heisa over maken?’

Totdat je even stilstaat en bedenkt wat het met mensen doet als ze maandelijks worden beledigd om zoals fundamenteels als wie ze zijn.

Ook opvallend: blijkbaar zie ik transgenders (terwijl ik in andere opzichten toch redelijk de social justice-orthodoxie volg) in eerste instantie nog steeds als zoiets vreemds en dat ik beledigingen aan hun adres weliswaar afkeurenswaardig, maar (in eerste instantie) toch min of meer normaal vind. Dat zou bij etnische of andere seksuele minderheden al direct heel anders liggen.

Morele vooruitgang vereist bewustwording, zullen we maar zeggen.

In combinatie – uiteraard – met empathie: de notie dat iedere ‘groep’ uiteindelijk uit individuen bestaat met dezelfde emotionele make-up als jezelf.

Maar daar moet je soms blijkbaar toch wat extra moeite voor doen.

O ja, als je naar de tekst van het artikel kijkt, zie je dat het overigens niet bij beledigingen blijft:

Het afgelopen jaar is meer dan de helft van de transgenders in Nederland beledigd, bedreigd of heeft te maken gehad met geweld. […]

Een derde is getraumatiseerd door de incidenten.

Ook opvallend: het bericht staat op nu.nl in de categorie ‘lifestyle’. Dat zouden ze bij vergelijkbare misdaden ten opzichte van een andere groep niet doen, lijkt me. Blijkbaar ben ik niet de enige die er (al dan niet initieel) vreemde ideeën op nahoudt op transgender-issues.

Een uitgebreider artikel met de passender kop Hoeveelheid geweld tegen herkenbare transgenders is ‘schokkend’ is te lezen op de site van Het Parool.

Open waanlink

 1. 2

  @1 Dominee Gremdaat is geen transgender maar een typetje van Paul Haenen.

  Maxim Februari is wel een ‘normale’ transgender. Normaal tussen aanhalingstekens, want wat is normaal? Een waarom zou iemand, transgender of niet, zich moeten conformeren aan wat jij of ik normaal vinden? Maar Februari komt over als een uitermate beschaafd en onhysterisch persoon, en ik neem aan dat je dat bedoelt.

  Edit: Oh, je schreef al dat Gremdaat een typetje is, excuus.

 2. 3

  Pluim voor je eerlijke zelfonderzoek voor wat betreft vooringenomenheid Jeroen. Zouden mensen vaker moeten doen. En inderdaad, het geweld tegen transgenders is bedroevend, juist in Nederland.

 3. 4

  @2: Misschien was mijn reactie ook wat kort door de bocht. En dat toont ook wel een beperking van mijn denken, want bij transgenders denk ik al snel aan type het flamboyante dragqueens. Terwijl dat natuurlijk helemaal niks met het transgender te maken heeft.

  Ik vind je voorbeeld van Maxim Februari erg sterk en is een goed voorbeeld van wat ik bedoelde te zeggen.

 4. 6

  Verschrikkelijk verdrietig dit, alsof je iemand die al ligt nog een keer naschopt. Transgenders hebben het wat dat betreft ook in Nederland een veel te moeilijk bestaan.

 5. 7

  @2: Laten we alstjeblieft de vrije geesten niet gaan beknotten omdat een paar mensen op hun teentjes getrapt zijn zeg. Je mag van Paul Haenen vinden wat je wilt, maar de man is ook een beetje een rare en dat mag hem tot een van de laatste Frisse winden in Nederland.

  De rest is allemaal zo grijs als de spruitjeslucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren