Martin Wolf: de euro staat op instorten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Martin Wolf: de euro staat op instorten

Alleen snel een echte federale centrale bank oprichten kan nog helpen

0

Reacties (16)

#1 hein konijn

beste martin

alles ja alles staat op instorten

behalve jij en de euro toch

wat een ridicull verhaal nou ja enkel lulkoek neen zelfs
nog minder

henry rabbit

#2 Les

@1: Wat?

#3 Martijn

@1: Volgende reactie graag onderbouwen, want hier hebben we niets aan. Wat is er ridicuul aan het verhaal van Wolf?

(Oh, beter spellen zou ook helpen.)

#4 Michel

En die bank zou dan ook nog beleid moeten uitvoeren waar de Duitsers helemaal niet aan willen: hogere inflatie en lage rente om de economie in het zuiden weer op gang te krijgen. De Duitser zijn geloof ik nog steeds niet over het trauma van de jaren 20 heen. Die inflatie had ook nog eens heel andere oorzaak ook.

Da ga nie lukken denk ik zo. Er komt een boedelscheiding. Geen idee wat de consequenties zullen zijn: waarschijnlijk nog meer bezuinigen (zeker met Rutte) en een economie die nog verder inzakt, een kei-harde Euro (Noord-Euro, D-Euro, … suggesties?) veel werkloosheid en hoop rommel en onrust. Hier en in de zuidelijke landen.

#5 Cycloop

De Grieken hebben ook ervaring met hyperinflatie : in 1944. Het staat op nr. 5 van de hyperinflaties geloof ik (maatstaf aantal uren/dagen dat de prijzen verdubbelden) , de Weimarrepubliek op no.4 en, op nr.1 Hongarije in 1946.

#6 Michel

@5 “hebben ook ervaring met hyperinflatie” – leg dat ‘ook’ eens uit? En hoezo ‘hyperinflatie’, er is bijna geen inflatie, een beetje meer inflatie zou juist goed zijn op dit moment, om de groei te stimuleren, en om de schulden weg te werken.

#7 Cycloop

Ook : net als de Duitsers tijdens de Weimarrepubliek hebben de Grieken ook ervaring met hyperinflatie maar dan in 1944. Daar sloeg die hyperinflatie dan ook op : niet op de huidige tijd. Maar herinnering aan hyperinflatie wordt altijd gebruikt om de Duitse angst voor inflatie te verklaren : maar op basis van historische ervaringen zouden Grieken en Hongaren ook die angst moeten hebben.

#8 Michel

@7 Ok, dat wist ik niet.

#9 rob

heel even kort…alles is door verstand denken gecreert..gevormd…zeg maar…omdat denken/verstand uit materie bestaat…en op zijn beurt uit licht is ontstaan..en omdat het daaruit bestaat heeft het de kracht om te vormen..scheppen..maar ook weer te vernietigen…
.angst word zo krachtig..die weer door het denken word gecreert..en zo heb je een wisseling van krachten…een van scheppen en de ander uit vernietigen..dat krijg je als de mensheid zich laat leiden door materie van hebzucht…en wat is materie …het is het denken/verstand..de schepper en vernietiger te gelijk…

#10 xx

@7
” Maar herinnering aan hyperinflatie wordt altijd gebruikt om de Duitse angst voor inflatie te verklaren : maar op basis van historische ervaringen zouden Grieken en Hongaren ook die angst moeten hebben.””

Dat komt omdat velen een schakeltje zijn vergeten. Het is niet zozeer dat slechts de hyperinflatie de duitsers angst inboezemd, maar het feit dat Duitsland toendertijd heel veel spaarcentjes hadden en veel geinvesteerd in de pensieoen. Tientallen jaren van zuinigheid van de burgers met het doel een goede oude dag verdween plotseling door torenhoge inflatie. En dat soort crisis hebben de Grieken en Hongaren nooit gehad.

#11 pedro

@10: o ja? Grieken en Hongaren spaarden niet, ook niet voor hun pensioen? En waar is je onderbouwing?

#12 xx

Het is een feit. In die tijd hadden de Grieken en Hongaren niet zo’n welvaart als de Duitsers hadden en tevens niet gespaard voor hun pensioenen. Ga maar googlen, dan vind je t wel.

#13 pedro

@12: typisch. Anderen verwijten niets te onderbouwen, en zelf helemaal niets presteren. Nog niet eens de zoektermen, waarmee ik zou kunnen vinden, dat de Duitsers in de Weimar republiek vlak na hun verlies in de eerste wereldoorlog verschrikkelijk welvarend waren en enorme pensioenreserves op hadden gebouwd. En dat terwijl ik je vorige keer de zoektermen heb geleverd, waarmee je heel snel heel veel onderzoeken kunt vinden, die het verband tussen armoede en criminaliteit aantonen. Het verschil is natuurlijk, dat je die zoektermen in Google hier helemaal niet kunt leveren, want Duitsland was vlak na de eerste wereldoorlog zo arm als de neten en je opmerking is dan ook complete nonsens.

#14 xx

Doe toch niet zo overspannen man. Je leest weer eens niet goed en blaat onzin. Je verwijt mij je eigen gedrag, weet je hoe zielig dat klinkt van een volwassen man?

“Nog niet eens de zoektermen, waarmee ik zou kunnen vinden, dat de Duitsers in de Weimar republiek vlak na hun verlies in de eerste wereldoorlog verschrikkelijk welvarend waren en enorme pensioenreserves op hadden gebouwd.”
Maar goed, ik bewijs graag je ongelijk maar weer eens. Het is algemeen bekend dat de Duitse bevolking netjes had gespaard en de Duitse overheid door de herstelbetalingen aan Frankrijk geld ging bijdrukken en zo dus de spaarcentjes/pensioenen van hun bevolking vernietigden. Heb jij ook geleerd op de basisschool, geef maar toe. En als je dat niet geloofd: google: Hyperinflatie, Duitsland, spaargeld. De eerste hit is al meteen raak.

“En dat terwijl ik je vorige keer de zoektermen heb geleverd, waarmee je heel snel heel veel onderzoeken kunt vinden, die het verband tussen armoede en criminaliteit aantonen”
Hier blaat je dus. HET verband. Welk verband? Die tussen absolute deprivatie? relatieve? Waar heb je t over? Hoe sterk is dat verband? En hoe verstaat zich dat ten opzichte van jouw invalide vader, Johanna’s verstandelijk gehandicapte en een HBO-orthopedagogiek afgestudeerde? Is het soms een natuurwet die ze mij niet vergeten hebben te leren? Je weigert je punt te maken maar reageert puberaal als ik jouw generalisaties in twijfel trek. En toon maar aan dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt, en dat mensen dat ook nog eens op die manier beleven, wat net zo belangrijk is in dat soort onderzoeken. En verdedig dat in de context waarin het land zich bevind, zoals lage werkloosheid en meer welvaart ten opzichte van andere (europese) landen. HET verband en DE realiteit waar jij je maar op blijft beroepen weiger je aan te tonen. Ondanks je afgunst ten opzichte van Realisten ben je er wel eentje.

#15 xx

@13
Ik hoef je toch niet te vertellen dat de hyperinflatie van de Hongaren niet zoveel uitmaakte voor die bevolking toen… heeft te maken met Sovjet unie enz…….?

#16 pedro

@14: in #12 meldde je “In die tijd hadden de Grieken en Hongaren niet zo’n welvaart als de Duitsers hadden en tevens niet gespaard voor hun pensioenen”. Ik ben er van overtuigd, dat Hongaren en Grieken ook spaargeld kwijt zijn geraakt, en dat hun pensioenen ook aan zijn getast, net als dat bij de Argentijnen nog niet zo lang geleden gebeurde. Je bewijst hier niet mee, dat de situatie in Hongarije, Griekenland of Argentinië erger was, of dat de Duitsers veel meer verloren.

´t Is trouwens altijd weer fijn om in jouw reacties te mogen lezen wat ik of anderen denken. Om te zien hoe jij voor mensen gedachten en wetten opstelt, en daar op reageert, alsof het de gedachten en de wetten van die mensen zijn.

Welk verband?… Hoe sterk is dat verband?

“het verband tussen armoede en criminaliteit”. Het staat er vlak boven en ik heb je naar de onderzoeken verwezen. Verder is dat hier geheel off-topic, en verwacht ik niet, dat je hier op het argument in zult gaan, maar net als eerder zult blijven zoeken naar spijkers op laag water door kanttekeningen te plaatsen, die gedeeltelijk best terecht zijn, maar het argument niet onderuit halen. En antwoorden op die kanttekeningen zouden betekenen, dat ik een hele studie zou moeten plaatsen, terwijl mijn reacties vaak toch al lang zijn. Hier heb je vast een goed begin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*