Het kiessysteem daar is een klein beetje beterminder slecht dan dat van het VK en de VS. In Frankrijk geldt tenminste dat je de meerderheid van de stemmen in een district moet krijgen om gekozen te worden. Dat gebeurt dan in twee rondes. Ze zouden zich wat moeite kunnen besparen als ze de Australische versie hadden gebruikt (die in principe hetzelfde resultaat oplevert, maar dan zonder dat de kiezers twee keer moeten opdagen). Raar is het systeem niet, ik zou eerder zeggen ouderwets en ondemocratisch (maar dat laatste geldt voor elk districtenstelsel).
#3
Anton B
Ik weet niet of je echt van een lente kan spreken als je op de rand van een nieuw schuldenprobleem staat, ik zou eerder zeggen linkse ijstijd. Het is nog maar afwachten of de Franse socialisten niet wel de hand op de knip kunnen houden, de resultaten van ander socialistische collega’s in europa, nog de eerste plannen van Hollande om op grote schaal te gaan potverteren voorspellen wat dat betreft niet veel goeds. Een Grieks of Spaans schuldenprobleem op Franse schaal betekend het definitieve einde van de EU, geen noodfonds is groot genoeg om dat te redden.
Alsof ‘rechts’ altijd zo goed de hand op de knip heeft gehouden. De opmerking is daarom niets anders dan retoriek.
In Frankrijk is het wel Jospin (socialist) geweest die in Frankrijk in de jaren 90 de ‘hervormingen’ heeft doorgevoerd zoals privatiseringen. De rechtse Chirac moest daar niets van hebben.
Reacties (5)
‘Sinterklaas bestaat! Hij leeft als God in Frankrijk, zij het op de centen van een ander’, zou het orakel van Diever zeggen.
Hebben de grootkapitalisten ‘la douce France’ al gedevalueerd?
Raar systeem. Want ze moeten volgende week nogmaals stemmen voor de echte uitslag. ???
Het kiessysteem daar is een klein beetje
beterminder slecht dan dat van het VK en de VS. In Frankrijk geldt tenminste dat je de meerderheid van de stemmen in een district moet krijgen om gekozen te worden. Dat gebeurt dan in twee rondes. Ze zouden zich wat moeite kunnen besparen als ze de Australische versie hadden gebruikt (die in principe hetzelfde resultaat oplevert, maar dan zonder dat de kiezers twee keer moeten opdagen). Raar is het systeem niet, ik zou eerder zeggen ouderwets en ondemocratisch (maar dat laatste geldt voor elk districtenstelsel).Ik weet niet of je echt van een lente kan spreken als je op de rand van een nieuw schuldenprobleem staat, ik zou eerder zeggen linkse ijstijd. Het is nog maar afwachten of de Franse socialisten niet wel de hand op de knip kunnen houden, de resultaten van ander socialistische collega’s in europa, nog de eerste plannen van Hollande om op grote schaal te gaan potverteren voorspellen wat dat betreft niet veel goeds. Een Grieks of Spaans schuldenprobleem op Franse schaal betekend het definitieve einde van de EU, geen noodfonds is groot genoeg om dat te redden.
Alsof ‘rechts’ altijd zo goed de hand op de knip heeft gehouden. De opmerking is daarom niets anders dan retoriek.
In Frankrijk is het wel Jospin (socialist) geweest die in Frankrijk in de jaren 90 de ‘hervormingen’ heeft doorgevoerd zoals privatiseringen. De rechtse Chirac moest daar niets van hebben.