Leger Egypte neemt Westen op de korrel

De Amerikaanse en Europese kritiek op het bloedige optreden tegen de aanhangers van de afgezette president Morsi, wordt in de media voorgesteld als een ‘interventie’ van het Westen. Daarbij wordt de ene na de andere samenzwering onthuld, gebracht door modern en betrouwbaar ogende tv-presentatoren. […]

Het zou gaan om een plan om het zuiden van Egypte af te splitsen van de rest van het land. De krant citeert generaal Magdi al-Basjoeni, die uitlegt dat het de bedoeling van het Westen was Egypte te ontwrichten, maar dat de veiligheidsdiensten en het leger dit gelukkig hebben weten te voorkomen. […]

Nog een voorbeeld: “De Amerikaanse ambassadeur Ann Patterson sloot een overeenkomst met de tweede man van de Broederschap, Khairat al-Sjater, vlak voordat die werd opgepakt, dat er driehonderd militanten uit Gaza zouden worden gehaald om chaos in Caïro te creëren en een aantal gevangenissen te overmeesteren.”

Valt dit ook onder ‘verantwoordelijkheid nemen‘?

Ofwel: Be careful what you wish for.

Open waanlink

 1. 1

  Beide partijen in Egypte claimen dat het westen de andere partij steunt. Dat vertelt je twee dingen:
  1. Het westen is erg impopulair in Egypte
  2. het westen heeft bijzonder weinig invloed op de gebeurtenissen in Egypte.

 2. 2

  @1: Correct.

  Ook wel opvallend dat het leger nu dit soort uitspraken doet, gezien het feit dat ze decennialang zelf werden ondersteund door de VS. Wapens, opleidingen e.d. – allemaal Amerikaans.

 3. 3

  @2: “dat ze decennialang zelf werden ondersteund door de VS”

  En nog steeds. Vandaar dat Obama ook zo opzichtig de woorden coup en Egypte niet in één zin uitspreekt, want zodra die dat doet moet volgens de Amerikaanse wet de steun worden stopgezet en dat wil het Pentagon* niet.

  *waar ik Pentagon zeg, mag je ook AIPAC lezen.

 4. 7

  Je krijgt het idee dat het leger in Egypte een beetje een Turkijesyndroom heeft. Ze snappen gewoon niet dat we in het Westen nogal aan democratie hechten en dat we daarom dus niet onverdeeld gelukkig zijn met militaire coups, zeker niet als die met veel bloedvergieten gepaard gaan. Ze verwachtten eigenlijk dat we massaal zouden staan te juichen omdat ze immers seculier zijn en optreden teen religieus geïnspireerde partijen.

  En omdat ze zelf gewend zijn dat de pers spreekbuis is van het heersende regime, gaan ze er nu van uit dat de Westerse regeringen tegen hen aan het plotten zijn. Een dolksteeklegende is zo snel geboren.

 5. 8

  @7: Het zou kunnen maar ik ben er nog niet van overtuigd dat de legerbazen onnozel zijn, of niet snappen hoe democratie eigenlijk hoort te werken. Het leger heeft in Egypte belangrijke economische macht en is eigenaar van vele bedrijven waar generaals dik aan verdienen. En blijkbaar is het nu in hun belang om een beetje af te geven op het boze Westen, om de aandacht af te leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren