1. 3

  Tja, dit plannetje komt nog van de voor Nederland modellerende rechtse gedoogregering. Mijn originele linktip was dan ook: Wetgeving waar rechts zich de vingers bij kan aflikken.

  Overigens ter nuancering: Het gaat om belasting op verzadigde vetten. Aangezien die voornamelijk afkomstig zijn van dierlijke bron, is dit milieutechnisch wel verstandige wetgeving.

 2. 4

  Tja, ik vind ’t ouderwets achteraan hobbelen. Bovendien is deze wetgeving bedoeld om obesitas tegen te gaan, en laat dit nu net zinloos zijn.

  Vetten zijn essentiele bouwstoffen. Don’t believe the cholesterol hype.

 3. 5

  Dat vetten essentiële bouwstoffen zijn doet er niets aan af dat te veel verzadigd vet ongezond is en dat veel mensen te veel verzadigd vet eten. Verzadigd vet is overigens iets anders dan cholesterol.

  Mensen eten ook meer in het algemeen te veel en ook daarvoor is vet een uitstekend doelwit, omdat de hoogste energiedichtheid heeft (probeer maar eens te veel te eten in een vetarm dieet.)

 4. 7

  Maar verder: vetten zijn helemaal geen uitstekend doelwit, koolhydraten zijn een uitstekend doelwit. De medische wetenschap, de voedingsmiddelenindustrie en de schrijvende pers lopen naast beleidsmakers ook dramatisch achter.

  Van alle dieten werken koolhydraat-arme dieten het beste. Consistent. Energiedichtheid gaat er vanuit dat je calorieen kan tellen (en daar op kunt anticiperen). Dat is onmogelijk.

 5. 8

  minder verzadigd vet eten is niet onverstandig, atkins – daar zitten risico’s aan (werkzaam: vol te houden dieet)
  energiedichtheid is in cal/gr of cal/L

 6. 9

  Het mes snijdt aan twee kanten: 1) producten met verzadigde vetten zullen minder worden verkocht. 2) fabrikanten worden gestimuleerd om verzadigde vetten te vervangen. Vooral puntje 2 vind ik belangrijk.

  Nog een kleine les: ten aanzien van cholesterol is het niet enkel de hoeveelheid verzadigde vetten die belangrijk is maar ook hoeveel vetten je binnenkrijgt die de verzadigde vetten opruimen. Onverzadigde vetten werken net als zeep: het is vet en toch ruimt het vette meuk op. Maar zoals altijd geldt: hoe vuiler de vaat hoe meer Dreft je nodig hebt en des te meer broodjes hamburger je eet, des te meer makreel je moet eten om het broodje hamburger te neutraliseren (al word je er natuurlijk nog wel gewoon dik van).

  Als die balans nou een beetje in orde is in de alledaagse voeding, dan schieten we toch al een eindje op en hoef ik niet een halve fles olijfolie leeg te drinken om mijn tosti met camenbert te counteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren