Leenstelsel door Eerste Kamer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Trouw:

Mensen die dit najaar beginnen met studeren, krijgen geen basisbeurs. Ze moeten het geld voor hun studie lenen. De Eerste Kamer heeft vanavond ingestemd met het wetsvoorstel voor een sociaal leenstelsel.

Ik denk dat dit om meerdere redenen een allesbehalve geweldig idee is. Dit is er alvast één:

‘Met het afschaffen van de basisbeurs worden studenten al snel met een extra schuld van 12.000 euro opgezadeld. De private schuld van Nederland neemt daarmee jaarlijks met zo’n 1,2 miljard euro toe’, vreest FNV Jong.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Skyclad

12000 Euro voor een 4 jarige studie? Dus 3000 per jaar, waarvan ze het collegegeld, boeken, reiskosten, eventuele woonruimte, eten, drinken, kleding en andere kosten moeten betalen. Neemt het kabinet aan dat de gemiddelde student tenminste 15-20k per jaar verdient naast de studie?

Je ‘mag’ vast meer lenen wanneer je niet thuis woont, maar voor iemand die uitwonend is, de ouders hem/haar niet kunnen of willen ondersteunen en die een zware studie volgt (waar je niet fulltime naast kan werken zonder binnen 2 jaar in elkaar te storten) denk ik dat je meer moet rekenen op een lening van 60k of meer na 4 jaar.

Fulltime werken terwijl je een half jaar een onbetaalde stage moet doen en ondertussen nog moet werken aan je afstuderen zal zowieso niet echt makkelijk zijn wanneer je bijvoorbeeld diergeneeskunde doet (waar 6 jaar voor staat, nog meer tijd om je schuld op te bouwen), waar je ieder moment ’s nachts kan worden opgeroepen tijdens je co-schappen.

#2 zazkia

Dit maakt klimmen van het HBO naar de Universiteit dus volgens mij ook onmogelijk. Dan heb je nog veel meer schuld.
Terwijl je 30 jaar geleden nog niet eens collegegeld had. En een beurs. En een ovjaarkaart. Voor de hele week.
Ik snap het niet. Is er nou nergens iets anders waar ze beter op kunnen bezuinigen? Waarom gaan al die studenten de straat niet op?

#3 Inkwith Barubador

@1: EXTRA schuld. Dus schuld ipv basisbeurs, bovenop de schuld die je toch al maakte (aanvullende beurs).

Omgerekend zo’n 250 euro per maand die je vanaf komend jaar moet bijlenen.

#4 lurker

Ik had nooit gedacht dat “een jaar gratis studeren” nog eens een prijs zou zijn bij een radiospelletje. (In dit geval moet de kandidate naakt over De Dam rennen, om het extra vernederend te maken). Tot voor kort was dit gewoon een basisrecht van iedere Nederlander. Hoe hebben we het zover laten komen?

#5 zazkia

Helemaal mee eens op een puntje na:

Ze = We

Edit: Oh pardon dat stond er ook. We. We hebben het zo ver laten komen.

#6 McLovin

@4: Hoe? Net als in de zorg,de ww,de bijstand, etc. Omdat er teveel Nederlnaders zijn die het nu niet breed hebben maar een onfeilbaar geloof hebben dat ze het binnenkort eelgoed gaan krijgen omdat e tenslotte geniaalzijn en hardwerkende nederlander zijn. Dus ook ij die niet de schaapjes op het droge hebben stemmen al te vaak op de VVD. Gecombineerd met een PvDA en andere opposition of the willing partijen die geen principes meer hebben as ze maar invloed kunnen hebben krijg je dus dit: een totaal uitgeholde sociale verzorgingstaat waar ht ieder voor zich is, want je werkt toch hard en bent geen dief van je eigen portemonnee?

#7 Amateur Commenter

Echt zo bizar dit, hoe kan men dit nou een juist idee vinden?! Neem nou voorbeeld aan Duitsland, ban het collegegeld! Hoe wil je een economie flexibel houden als mensen niet kunnen omscholen op flexibel, open onderwijs? Hoe kan je nu jezelf van onderhoud voorzien als je geen vertraging op mag lopen?

Stelletje kankeridioten! De lonen zijn al jaren bevroren, de lasten omhoog gedrukt voor het klootjesvolk, de woningmarkt blijft kapot door het weigeren van ECHTE hervormingen, onze arbeidsrechten zijn de prullenbak in gegooid, er wordt gegokt met pensioenen, de zorg is totaal verneukt, mensen worden gepiepeld als het gaat om de economie en die hoerige politici zijn er nog openlijk trots op ook! Het laatste beetje hoop op een veerkrachtige maatschappij wordt nu ook al kapot gemaakt.

Wat een bizar kutland, de gebroeders de Witt werden voor minder vermoord.

#8 Jack Random

Wat #6 en #7 al zeggen. We zijn verdoemd, en het gaat niet meer goed komen. Jongeren van niet-vermogende ouders met een schuld van 40-50-60k aan hun carriere laten beginnen, terwijl er bij grote bedrijven en de 10% rijkste Nederlanders fucking veel geld te halen is is gewoon hufterig.

#9 zazkia

@8 bij de meeste bedrijven valt echt niet veel te halen. De meeste bedrijven zijn sowieso maar 1pitters, 99% van de bedrijvigheid is met minder dan 3 personeelsleden.
Het zijn de CEO’s en de 7 management toplagen van een hand vol multinationals, waar misschien nog wel veel geld zit. Maar dat is dan vaak in aandelen en dat zegt ook weer niks.
Maar goed al die rijkies die gaan graag wandelen met dat geld. Naar weer een ander landje. Waar wat minder kritisch wordt gekeken naar de oorsprong van de pepernoten.

#10 Jack Random

@9: Het gaat me ook niet om de kleine bedrijven, maar om de grote jongens, met forse winsten. En ook niet zozeer om het (top)management, maar over het zo weing mogelijk belasting betalen over die winsten. Dat wordt gefaciliteerd door diezelfde politici die nu om het hardst roepen dat er bezuinigd moet worden op dingen als studiefinanciering.

Ik weet dat het enigzins naief en idealistisch zal klinken, maar dit is nou bij uitstek dat Europa als een eenheid aan kan pakken. Trek één lijn, en zorg er voor dat de multinationals niet kunnen vluchten naar een ander belastingparadijs binnen Europa. En natuurlijk is de wereld groter dan Europa, maar je kunt het ze wel een stuk lastiger maken. En deze hufterigheid van multinationals, wel profiteren van samenlevingen, maar er nauwelijks aan bijdragen, is een ziekte die men hoop ik ook buiten Europa snel zat zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*