Verhagen wil (voorlopig) niet met VVD en PVV

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Verhagen wil (voorlopig) niet met VVD en PVV

Wilders: “CDA trekt de stekker eruit.”

0

Reacties (31)

#1 Teun

Haha; heerlijk. De PVV gaat niet regeren en het CDA krijgt de Zwarte Piet toegeschoven. Het beste scenario denkbaar :-)

Overigens verbaas ik me wel over hoe snel en fel Wilders naar Verhagen uithaalt. Hij had’m kunnen corneren door met de VVD tot een akkoord te komen. Wie breekt, betaalt. En dat lijkt nu Wilders te zijn…

#2 sander_1583

Nee het CDA wil niet. Dat Wilders dat zegt maakt niet veel uit. Anders had Maxim de ruimte om te zeggen dat het akkoord tussen VVD en PVV hem niet past.

Slim van Wilders. Hij gaat nu voor gedoogsteun aan CDA en VVD. een verliezers kabinet dus.

Wilders weer wat zetels er bij in ieder geval.

#3 Mark

Het lijkt wel of Wilders te onhandig is met dit soort onderhandelingen, hard roepen dat CDA aan tafel moest komen e.d. en dan op advies van informateur weer zwijgen.

Of het is de meest briljante acteur ooit, omdat hij zo toch veilig ofwel het gedoogsteunkabinet voor elkaar krijgt ofwel de oppositie in kan.

Ik zeg gevoelsmatig het eerste, hij wilde volgens mij echt met VVD en CDA regeren.

#4 Joost

Typisch dat Wilders weer huilt en CDA de schuld geeft. Was hij er al uit met de VVD dan?

Kom er maar in, Rutte.

#5 Jonas

Verhagen wilde wel, zijn partijgenoten niet.

#6 Roy

@4: Dat de PVV er eerst maar eens uit moet komen met de VVD is onzin als het erom gaat dat er een coalitie van drie partijen onderzocht moet worden.

Dit is gewoon een spel waarvan ik de posities van de belangrijkste spelers goed kan indenken. Het CDA wil niet, maar heeft geen zin om de schuld te krijgen en ziet het liefst dat de onderhandelingen tussen VVD en PVV stuklopen (hoe liberaal is de VVD nog?). Wilders wil graag een coalitie, maar weet ook wel dat Verhagen opzettelijk de boot afhoudt en schuift hem dus alvast de schuld in de schoenen.

Ik denk dat we vandaag of morgen te horen krijgen dat de besprekingen afgebroken zijn en dat er wordt gekeken naar een alternatieve coalitie.

#7 Joost

@6: Klopt, ik bedoelde ermee dat om het CDA 100% de schuld te geven de PVV er met de VVD uit zou moeten zijn.

Ik wacht op commentaar van de VVD.

#8 Rob

@6 Je verwoordt hier ook mijn mening.

#9 Teun

@6 De eerste klap is niet altijd een daalder waard. Wilders blaast nu ook zijn onderhandelingspositie met de VVD op door Verhagen zo hard aan te vallen. Nu is er geen weg terug meer. Niet zozeer naar de onderhandelingstafel, als wel mbt het Zwarte Pieten. Verhagen kan nu nog steeds zeggen: ‘wij hebben een grote nederlaag geleden en zover zitten we niet van de VVD af, dus als zij er met Wilders uit komen, dan lukt ons dat ook wel.’ Het is puur een politiek-strategische keuze, maar ook een legitieme.

@2 Gedoogsteun kan Wilders op zn buik schrijven, want:
1. dan maken anderen wel een meerderheidskabinet,
2. hij is zooo sterk gegroeid, dat het nu eerder aan het CDA is om gedoogsteun te verlenen. Daarom is Verhagens standpunt ook (te) legitiem(eren).

Maw: Wilders z’n stormram lijkt vooral z’n eigen underdog-tactiek te hebben kapot gebeukt.

#10 Bismarck

Als je Verhagen de schuld wil geven is er een veel makkelijkere optie. Kom met de VVD tot een akkoord. Dan moet Verhagen wel uit de tent komen. Zolang dat niet het geval is, heeft Verhagen helemaal gelijk, als PVV en VVD er niet uit komen is er voor het CDA al helemaal geen reden om aan te schuiven. De schuld ligt dan ook gewoon bij VVD en/of PVV.

Denk even terug aan de vorige verkiezingen, daar werd ook eerst tussen PvdA en CDA overeengekomen dat ze samen gingen regeren en daarna gingen ze pas op zoek naar een derde partner voor de verdere details.

#11 Teun

@10 Precies. Het enige verschil is dat er toen opties waren voor een derde partij en CDA en PvdA veruit de grootste waren. Nu kan het niet anders dan met het CDA en die hebben maar 3 zetels minder dan de PVV.

#12 Bismarck

@11: Dat zijn uiteindelijk toch onbelangrijke details, als de formatie opdracht alleen expliciet de VVD en PVV noemt. Van de koningin had de informateur best ook de PvdA als 3e mogen uitnodigen.

#13 Teun

@12 Je hebt gelijk. Dat maakt Wilders nog een grotere huilebalk. Ben benieuwd wanneer Rosenthal zijn opdracht terug gaat geven, dan.

#14 Bismarck

Oké, impliciet.

#15 sander_1583

Daar hebben jullie teun bismarck eigenlijk wel gelijk. maar! geen maar.

#16 Roy

@12,13: hm, ik moet mijn mening dus een beetje bijstellen, omdat ik ervan uitging dat het belangrijkste deel van de breed geformuleerde opdracht was om de rechtse coalitie te onderzoeken, maar het gaat dus expliciet in eerste instantie om VVD en PVV.

Het is duidelijk dat Wilders wel wil, dus het is nu aan Rutte om duidelijkheid te scheppen.

Rutte zal echter zonder de steun van CDA niet duidelijk willen maken of hij wel of niet wil en de besprekingen worden afgebroken. De vraag is dan: kabinet van nationale eenheid (nogal overdreven, met die 82 zeteltjes) of Paars+?

#17 Erik

Vraag me af of Verhagen überhaupt wel wil regeren, zo ja, of-tie dan wel samen met de PvdA wil regeren en, zo niet, of Paars+ wél haalbaar is. Ik kan me een aantal werkbare minderheidsregeringen voorstellen, maar daar lijkt in Nederland nog een flinke psychologische barrière voor te staan.

Een aantal politici kon wel ’s niet op vakantie kunnen dit jaar, ’t wordt denk ik nog een heel lange weg naar een nieuwe regering.

@16: Een kabinet VVD-PvdA-CDA een kabinet van nationale eenheid noemen, lijkt me inderdaad een gotspe.

#18 Bismarck

@17: Een kabinet dan van alle partijen die serieus willen bezuinigen (dus alles behalve PVV en SP)? Dat heeft toch wel iets weg van Nationale Eenheid en dan kan er ook lekker oud-Hollands gekaasschaafd worden.

#19 Erik

@18: Da’s wel een oer-hollandse traditie, daar kan Wilders toch eigenlijk ook niks tegen hebben?

#20 Rob

En volgens het laatste nieuws is het pad ‘PVV en VVD’ onbegaanbaar.

Klein hoeratje.

Hoera!

#21 Teun

@20 Je bedoelt: Rosenthal zegt het ook.

Dus nu? Paars+ of midden-partijenkabinet?

#22 Mark

“Het CDA wilde dat VVD en PVV eerst zouden onderhandelen, de PVV wilde alleen met drie partijen tegelijk onderhandelen.”

Dat is maf, als de PVV zo graag een rechts kabinet wil waarom dan niet de door CDA voorgestelde weg bewandelen?

#23 Inje

Nou, de gevestigde orde heeft t wel snel voor elkaar gekregen zeg. Al na 8 dagen is een coalitie met de PVV niet meer mogelijk. En dat terwijl hij heel duidelijk heeft gemaakt dat hij wil regeren en bij voorbaat al programpunten over boord gooide als blijk daarvan. De CDA weigert te onderhandelen, en de rest komt er gewoon voor uit om die 24 zetels buiten te sluiten. Walgelijk. Straks weer verkiezingen. PVV de grootste

#24 Teun

@22&23 Mooie samenvatting van het aanstaande moddergooien :-)

#25 Mark

@Inje: ja, is zeau ondemocratisch, niet met een partij regeren waar je principieel van verschilt! Ze moeten de SP maar vragen!

#26 Inje

@24
Het is geen moddergooien, maar het gevoel bedrogen te worden. Voor de verkiezingen zeiden al die CDA ers nog dat ze bij voorbaat niemand uitsluiten. En daarna gewoon keihard weigeren met iemand te overleggen. Dan kun je wel strategisch zitten doen met eerst de PVV en VDD laten te overleggen, maar iedereen weet dat wanneer er drie regeren, er drie zullen moeten overleggen met elkaar. Zeker als je t op een prettige manier wilt volhouden 4 jaar lang. Het is gewoon puur misleidend.
Had van tevoren eerlijk gezegd dat een rechts kabinet niet mogelijk is, dus dat het CDA niet met PVV willen, dan had ik de moeite niet hoeven te nemen om te stemmen.

#27 Inje

@25
Ze hebben niet eens gesproken met elkaar, ze weten niet eens hoever ze uit elkaar liggen. Voor de verkiezingen zeiden ze niemand uit te sluiten van de tevoren. Dat is dus alweer een leugen. En zo blijft de gevestigde orde weer in t zadel….

#28 Teun

@26 hap-hap-hap ;-)

#29 Martijn

@23: En dat terwijl hij heel duidelijk heeft gemaakt dat hij wil regeren en bij voorbaat al programpunten over boord gooide als blijk daarvan.

Maar niet de belangrijke: de hoofddoekbelasting, de etnische registratie, het verbieden van de Koran. Als Wilders zegt: “Ik laat dat vallen en neem genoegen met de immigratieparagraaf uit het VVD-programma,” dan zit hij morgen met Rutte en Verhagen te formeren.

#30 Martijn
#31 Teun

@30 Verhagen ook: beide opties worden waarschijnlijk parallel verkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*