Laat Poetin de Oekraïense separatisten vallen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het lijkt er wel op:

As the Ukrainian army chases separatists from the strongholds they’ve held for months, Moscow has barely said anything—despite its springtime rants about protecting Russians wherever they may be in the world. […]

As I wrote back in May, now that he’s sown chaos in Ukraine—but uneager to participate in someone else’s civil war—President Vladimir Putin has thrown the rebels under the bus. In June, rebel leader Igor Strelkov said that “Putin betrayed us,” and that betrayal has only deepened as Kiev launched its all-out offensive last week. Moscow, having started all this, has offered no help to the rebels.

The betrayal, it seems, may be even nastier than that. According to a Ukrainian security council spokesman, the Russians have sealed their border, shutting down three key crossings. Not only are they not letting men and materiel into Ukraine from Russia, but they’re also blocking men and materiel from flowing in the opposite direction. That is, the very men that Moscow has riled up to the extent that they have taken up arms and are ready to die in order to get the region out of Ukraine and into Russia are not welcome to seek refuge in Russia. (Not even, it seems, the ones originally from Russia.)

Het lijkt er dus op dat Poetin nu zijn verliezen neemt en zichzelf tevreden stelt met de Krim…

Open artikel

Reacties (13)

#1 Bolke

Poetin was altijd al tevreden met alleen de krim, hij heeft zijn doelen allang bereikt, maar dit gerommel in oost-oekraine heeft hem de kans gegeven om de posities in de krim te consolideren omdat de rest van de wereld bezig was met oost-oekraine.

#3 Bolke

@2: Onzin, Poetin heeft zijn doelen al behaald met de annexatie van de Krim heeft hij toetreding van Ukraine ton de EU en de NAVO al geblokkeerd omdat die 2 organisaties geen (nieuwe) leden accepteren die betwistte gebieden hebben.

#4 weerbarst

Ik zou nog geen conclusies trekken, maar tijdswinst, en slechte PR voor Kiev, hebben de rebellen hem in ieder geval al gegeven. De openstaande rekeningen van Oekraine aan Rusland, en de westerse wereldwijde schulden en moreel verval, lopen ondertussen verder op. Het is zo weer eens herfst dan wordt het lekker fris, Southstream is dan nog niet klaar. De onderhandelingspositie wordt dan beter voor de Russische federatie.

#5 Bismarck

@3: Want Cyprus was nog een verenigd eiland toen het bij de EU kwam?

#6 Bolke

@5: Neen, maar Cyprus is wel de reden dat men dergelijke landen niet meer accepteerd, men wil dergelijke hoofdpijn dossiers gewoon niet meer.

#7 Bismarck

@6: Ik denk dat je iets met een klok en een klepel hebt. De toetreding van Kroatië werd niet tegen gehouden omdat het grensgeschillen had, maar omdat het grensgeschillen met Slovenië had, dat daarom de toetreding blokkeerde. Inmiddels is Kroatië toegetreden, ondanks dat het ook nog (steeds) grensgeschillen heeft met alle niet-EU buurlanden.

#8 bolke

@7: Nope, van elk aspirant lid wordt verwacht :
* Goede relaties met al haar buren (lees als, niet in staat van oorlog verkeren).
* Volledige controle over haar gebied en haar grenzen

Geld zowel voor de NAVO alsmede de EU.

Servie kan ook geen lid worden van de EU zolang de relaties tussen Kosovo en Servie niet verbeteren.

”We definitely don’t want to important new conflicts into the EU,” said the EU Enlargement Commissioner, Stefan Füle.

http://www.dw.de/who-is-where-on-the-path-to-eu-membership/a-16748597

De EU heeft geleerd van haar fout om Cyprus lid te laten worden, dat is een hoofdpijn dossier geworden door die beztting door Turkije.
Eis van de EU aan Turkije voor evt lidmaatschap is ook het stoppen van de illegale bezetting van Noord-Cyprus.

#9 Bismarck

@8: Leuk en aardig, maar Kroatië heeft geen volledige controle over haar gebied, dus of de EU geleerd heeft van Cyprus, waag ik te betwijfelen. De verwachting is dus in ieder geval geen eis. Verder zijn Turkije en Servië vooral in problemen omdat respectievelijk Kroatië en Cyprus voor een toetreding zullen gaan liggen (zoals Slovenië dat deed voor de toetreding van Kroatië). Rusland daarentegen is geen EU-lid en kan dus een toetreding van andere landen niet blokkeren.

#10 bolke

@9: Kosovo is ook geen EU lid hoor en kan Servie ook niet blokkeren.

#11 Kale Kip

Ik weet niet precies wat er in het hoofd van Poetin omgaat, maar een ding weet je met die man altijd zeker: hij denkt heel ver vooruit. Ik denk dat hij met de Russische vrijwilligers in Oost-Oekraïene vooral een groep nationalistische heethoofden heeft zitten die hij in eigen land ook liever kwijt is dan rijk. En ik denk dat hij voor de bevolking in de CIS-regio vooral het signaal wil afgeven dat als je de gevestigde orde omverwerpt, dat de NAVO je land dan komt uitwonen. Hij gaat zich niet aan een direct gewapend conflict wagen. Daar schiet hij niks mee op.

Tel daarbij op dat de volgende verkiezingen Porosjenko genadeloos wordt afgestraft en hij heeft de winst dik binnen.

#12 pedro

Het verschil tussen de aanhangers van dictaturen en de aanhangers van democratie wordt steeds duidelijker.

#13 weerbarst

@12 yep

478 civilians, including seven children, have been killed in Kiev’s military crackdown on the eastern regions of Ukraine, the country’s deputy health minister said on Thursday.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*