1. 2

  Huh? Moet in nu als minima meelij krijgen met modaal?
  Ik betaal nu 27,80 per 4 weken. In ruil voor een modaal inkomen wil ik wel het tienvoudige betalen. Maar modaal kijkt alleen naar de 1% en vind zichzelf heel erg zielig.

 2. 3

  @2: Dan val je niet onder de minima (al zit je wel nog een eind onder modaal), want daar geldt een eigen bijdrage van €11,93 per 4 weken.

 3. 4

  @3

  Ik heb hier een boekje voor mijn neus daarin staat dat wie in 2014 geen verzamelinkomen of belastbaar loon had de laagst mogelijke maximale periodebijdrage betaald. In 2016 voor een eenpersoonshuishouden 19,40 en een meerpersoonshuishouden 27,80

  Verderop staat wel dat gemeentes daar van mogen afwijken.

  Er wordt ook gesproken over ‘bijdrageplichtig inkomen’ , dat is het totaal van het verzamelinkomen + 8% van de grondslag sparen en beleggen. De term ‘minima’ is volgens het CAK eigenlijk niet aan de orde.

  On topic: er zit een nivelleringssleutel in. Dat is toch juist goed?

 4. 5

  Na jarenlang succes in de VS, nu ook in Nederland! Lobbycratie van verzekeraars, banken, Tabak en Big Petrol!

  Ook U kunt nu Brussel (Waar in de VS Washington en de federale staat) van alles de schuld geven en maar klagen over belastingen en vrijheid! Ook u kunt nu zien hoe uw politici allerlij zondebokken vinden, terwijl ze lekker baantjes en geld aannemen van de eerder genoemden. Ook u kunt daarna lekker weer gewoon op ze stemmen want “ZE ZEGGEN WAAR HET OP STAAT EN DAT IS DE WAARHEID!”.

  Dus hij is nu eindelijk open in Nederland, de lobbycratie!

 5. 6

  @4

  “On topic: er zit een nivelleringssleutel in. Dat is toch juist goed?”

  Nou ja, de pest is dat we in Nederland overal een nivelleringssleutel overheen doen. Het komt erop neer (CBS of CPB heeft dat vorig jaar onderzocht) dat de marginale lastendruk op elke euro op het moment dat je boven 20k inkomen zit op ongeveer 55 cent neerkomt…

 6. 7

  @6

  Daar lijkt mij niks mis mee. 20K is een behoorlijk inkomen (in mijn ogen) En dan valt de lastendruk wel mee. Degenen die gebruik maken van Wmo-voorzieningen zijn meestal niet de rijksten. Ook al omdat je verdien-capaciteit afneemt. En zijn het wel rijken, dan betalen ze meer eigen bijdrage.

  Daarom begrijp ik het artikel ook niet zo goed.

 7. 8

  @7

  20K is inderdaad een zeer behoorlijk inkomen, ruim 10% boven minimumloon (12 x 1525 = 18.300) en maar een derde onder modaal.
  /ironie uit

  Ik heb het document overigens gevonden:
  file:///Users/chris/Downloads/cpb-achtergronddocument-26apr2015-marginale-druk-en-participatie-belasting-huishoudtype-2015.pdf
  Het is zelfs nog erger: sommige categorieen (bijv alleenstaande met kinderen) hebben een marginale druk van 80%.

  Ik verwacht dat de effecten van dit beleid hier nog niet eens meegenomen zijn (omdat het feitelijk de gemeenten zijn die over de hoogte van de toekenningen gaan). Dan kan je best in situaties verzeild raken waarin mensen die meer verdienen uiteindelijk minder geld overhouden.

 8. 9

  @8

  Het was van mijn kant iig niet ironisch bedoelt. Ik zie overal mensen zo rond modaal die zich af zitten te klagen. Uiteraard is het de lastendruk die hen stoort. Gezeik over de ‘hoge’ ziektenkostenverzekering. Of Zwitserleven-ouderen die al jaren met pensioen zijn en die klagen nu het een tandje minder moet. (daar is zelfs een partij voor opgericht)

  Het oude ‘solidariteitsgevoel’ is vaak ver te zoeken. Vooral bij de netto-betalers natuurlijk.

 9. 11

  @7: ” En zijn het wel rijken, dan betalen ze meer eigen bijdrage.”
  Voor rijken is het al snel goedkoper om zelf de zorg te regelen dan om een beroep op de wmo te doen. Die betalen dus geen bijdrage. Ik haal overigens van wikipedia toch andere bedragen dan jij noemt. Uit hetzelfde artikel haal ik ook dat jouw gezinsinkomen ver boven de 20k moet liggen, gezien je eigen bijdrage.

 10. 12

  @11

  Ik zie dat er op wiki nog gesproken wordt over de 33% korting die we voorheen kregen. Op 27-2-15 heb ik een brief van het CAK gehad dat de Wtcg korting is afgeschaft vanaf 2015.
  https://www.hetcak.nl/portalserver/portals/cak-portal/pages/k1-7-55-wtcg-korting-vervalt.html

  Als je doorlinkt op wiki kom je het gedetailleerder tegen.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_maatschappelijke_ondersteuning_2015#Eigen_bijdrage

  Hier gaat 33% af, de korting op de eigen bijdrage die is ingevoerd met het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten dat het Besluit maatschappelijke ondersteuning wijzigde. Hierdoor verandert het bedrag van € 17,80 feitelijk in € 11,93 en het percentage van 15% in 10%.

  De door mij aangehaalde tekst klopt dus als 14 maanden niet meer.

  Mijn bijdrageplichtig inkomen ligt fors onder de 20K. Dit is logisch. Mijn vrouw is nugger en ikzelf wordt door de gemeente geacht mantelzorg te leveren. Daardoor is mijn verdiencapaciteit afgenomen.

  Ja, modaal kan het gemakkelijk zelf regelen. Maar minima kunnen dat niet. Bovendien zijn zij aantrekkelijk om te korten .
  Immers: ook die 27,80 is maar een schijntje van de daadwerkelijk gemaakte kosten. En als ik dan deze quote lees in het artikel:

  Inwoners op of rond het bijstandsniveau zitten al snel aan hun persoonlijk plafond en/of worden door gemeenten op diverse manieren gecompenseerd.

  Dit is gewoon niet waar. (hoewel het wellicht per gemeente zal verschillen) De verpleegkundige heeft in ons geval uit eigen beweging de gemeente gemaand om meer hulp te leveren.

  Kortom, ik blijf het een broddelartikel vinden waarin modaal in de slachtofferrol kruipt. Ik lees ook deze quote:

  Met een inkomen (ver) boven bijstandsniveau en eigen vermogen in de vorm van bijvoorbeeld een huis, betalen ze kortom de volle mep aan eigen bijdrage.

  Eigen vermogen in de vorm van een huis wordt niet meegenomen.
  Het is verzamelinkomen + Grondslag sparen/beleggen =Bijdrageplichtig inkomen. En dat laatste is het criterium.
  In de brief die ik gehad heb staat dan ook dat ik 15% van 0 euro betaal omdat de eerste 28.177 euro is vrijgesteld. Doch 361,40 betaal ik per definitie. (13 x 27,80) In mijn geval kan dus mijn inkomen nog met duizenden euroos per jaar omhoog voordat ik meer ga betalen. Die mensen die bijbetalen moeten, hebben dus een fors inkomen of vermogen…….

 11. 15

  Ik zit nog wat in de reacties te lezen:

  Als je in dit land zuinig geleefd hebt, dan pikt de overheid je kapitaal in, als er hordes gelukzoekers zonder status binnen komen, dan krijgen ze bijstand !! Via het CAK wordt moeders kapitaal direct overgeboekt naar de regering van Erdogan. Met een uitgestreken smoelwerk smijt Rutte met miljarden, terwijl hij de eigen bevolking uitwringt !

  Dat geeft mooi de kern van het populisme weer. Als je in ongelukkige omstandigheden komt dan wil men zelf niets bijdragen en als het dan toch blijkt te moeten is het natuurlijk de schuld van de ‘gelukzoekers’.

  Het is mij weer helemaal duidelijk waarom ik niks op heb met populisme en de PVV in het bijzonder…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren