Koopkrachtonderzoek Nyfer blijkt foutief

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 Bismarck

Zo, lekker dik aangezet, voor een paar puntjes.

Ook heerlijk die reacties, je zou je zo op Geenstijl wanen:

“Ja Pvd A schuif de problemen maar weer naar de toekomst. Trouwens Plasterk, de slechtste minister van onderwijs, die Nederland in jaren heeft gehad. Met uitzondering van Ritzen dan, ook zo’n PvdA licht.”

Je vraagt je af waar zo’n reaguurder was tijdens Kok II (Loek Hermans, verantwoordelijk voor BaMa) en Balkenende I,II&III (Maria van der Hoeven, bekend van de wens tot het toevoegen van ID aan de lesstof).

#2 vandyke
#3 Teun

Dit akkefietje legt nog iets veel fundamentelers bloot, nl. dat de campagne is verworden -met Rutte voorop- tot het elkaar om de oren slaan met cijfers. Niet dat daar iets mis mee is, maar er wordt zooo veel waarde aan de berekeningen van CPB en Nyfer gehecht, dat de significantie ervan ver te zoeken is (er wordt gesteggeld om tientjes of een paar honderd euro op jaarbasis) en dat de hoofdlijnen – waar partijen heen willen – ondergesneeuwd raken.

#4 Bismarck

@3: Dat krijg je als de verkiezingen om geld gaan. Ideeën (laat staan ideologie) is een vies woord geworden. Het gaat erom wat het jou en mij kost.

#5 Teun

@4 Daar is ook niks mis mee, maar waar het me om gaat is dat de partijen helegaar niet kunnen weten hoeveel het “mij” gaat kosten.

1. Het wordt een coalitie, dus er blijft toch weinig van hun plannen over. Zeker bij partijen die in hun plannen op onrealistische wijze hun begroting sluitend krijgen.
2. De berekeningen zijn niet letterlijk te nemen. Iedereen weet dat de VVD de koopkracht van Jan Modaal en alles wat daaronder zit aantast, maar dat ze wel voor de meeste werkgelegenheid en de kleinste staatsschuld zorgen. En dat de SP voor koopkracht behoud zorgt voor de lagere inkomens, dat wil ook wel geloven. Period. Maar vervolgens wordt er gespeeld en geschermd met cijfers, dmv cherry picking en spinning.

Om een lang verhaal kort te maken: de persconferentie van het CPB was duidelijk, maar daarna zijn er alleen maar rookschermen opgetrokken. Niet in de laatste plaats door de Pers. Dat begon al in het vragenrondje bij die persconferentie. De Volkskrant doet er vrolijk aan mee en slaat daarbij ook nog eens goed de plank mis. Stelletje prutsers.

#6 vandyke

@5 De prutsers moet je toch vooral bij Nyfers zoeken.

#7 Inje

Beetje makkelijk om Nyfer alles toe te dichten. De Volkskrant had zelf ook makkelijk kunnen controleren of er fouten gemaakt zijn. Daar ben je als readactie immers voor. Maja, deze krant behorende tot de ‘serieuze’ media vond het blijkbaar fijner om toch net even voor de verkiezingen de tegenstanders van de PvdA zwart te maken, net als de vorige keer….

#8 Joost

@7: Dat de vk het nog even basaal had kunnen checken is waar, maar er meteen een complot van te maken…

Denk je dat de krant dit willens en wetens heeft gedaan? Dat de cijfers niet per direct zouden worden nagerekend?

Zet je alu-hoedje af, man. Dit was een fuckup van de VK, niets meer, niets minder.

#9 Teun

@8 Het feit dat ze de berekening lieten doen, ipv zelf na te denken en hun werk als journalist te doen, was al een redactionele fuck-up.

Ik krijg er een beetje hetzelfde gevoel bij, als bij al die beleidscommissies: het lijkt een beetje een makkelijke manier om je verantwoordelijkheid over je werk af te schuiven. Tuurlijk: de VK blijft eindverantwoordelijk, maar zelfs als er geen rekenfout gemaakt was, dan had de berekening niets gezegd, terwijl ze er zich wel op beroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*