1. 5

    En herbenoemt hij zijn neef tot premier. Sinds Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah emir is (2006), heeft Koeweit precies één premier gekend (Nasser Mohammed Al-Ahmed Al-Sabah), die is geloof ik een keer of 6 door het parlement naar huis gestuurd, maar steeds door de Emir herbenoemd. Je zou kunnen zeggen dat het niet zo botert tussen Emir en premier enerzijds en de verschillende parlementen anderzijds.

    Uiteraard krijgt deze keer wat meer aandacht, vanwege de Arabische Lente, maar in Koeweit is dit toch geen uitzonderlijkheid, eerder iets dat er de laatste vijf jaar al continue aan de gang is.

  2. 6

    Dat klopt, maar het is niet het hele verhaal. Er wordt in Koeweit al een aantal maanden gedemonstreerd, waarbij de inzet tot nu is het aftreden van de regering vanwege aantijgingen van corruptie en het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Vorige week diende het kabinet zijn ontslag in. De emir brak met de door jou aangehaalde traditie, hij benoemde een andere premier, zij het dat ook die uit de Sabah-familie afkomstig is. Nu, een week later, besluit hij – geheel in lijn met de eisen van de demonstranten – alsnog tot nieuwe verkiezingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren