Koeweit ontbindt parlement

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (7)

#1 Bismarck

Goh, net als 2 3 en 5 jaar geleden.Waar de rest van Arabië zich roert, blijft in Koeweit alles bij het oude.

#2 Bismarck

PS. Er had wel Emir voor Koeweit mogen staan. Niet het land, maar zijn baas ontbond (weer eens) het parlement.

#3 Johanna

Tsja, 3 weken geleden vroeg je je nog af of de emir zijn neef wel zou willen ontslaan.

#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Ja dit is de standaard reactie van de Emir: Iedere keer als het parlement zijn neef dwars blijft zitten, stuurt hij dat gewoon naar huis.

#4 Bismarck

En herbenoemt hij zijn neef tot premier. Sinds Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah emir is (2006), heeft Koeweit precies één premier gekend (Nasser Mohammed Al-Ahmed Al-Sabah), die is geloof ik een keer of 6 door het parlement naar huis gestuurd, maar steeds door de Emir herbenoemd. Je zou kunnen zeggen dat het niet zo botert tussen Emir en premier enerzijds en de verschillende parlementen anderzijds.

Uiteraard krijgt deze keer wat meer aandacht, vanwege de Arabische Lente, maar in Koeweit is dit toch geen uitzonderlijkheid, eerder iets dat er de laatste vijf jaar al continue aan de gang is.

#5 Johanna

Dat klopt, maar het is niet het hele verhaal. Er wordt in Koeweit al een aantal maanden gedemonstreerd, waarbij de inzet tot nu is het aftreden van de regering vanwege aantijgingen van corruptie en het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Vorige week diende het kabinet zijn ontslag in. De emir brak met de door jou aangehaalde traditie, hij benoemde een andere premier, zij het dat ook die uit de Sabah-familie afkomstig is. Nu, een week later, besluit hij – geheel in lijn met de eisen van de demonstranten – alsnog tot nieuwe verkiezingen.

#5.1 Bismarck - Reactie op #5

Ah dankjewel, dat van de nieuwe premier had ik gemist. Ik zat me wel af te vragen waarom hij het niet eens met een ander familielid wilde proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*