Klimaatzaak tegen Noorwegen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Noorwegen wordt gezien als een groen rolmodel door de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2030, de grote hoeveelheid waterkracht in de energievoorziening en de ambitieuze plannen voor elektrische auto’s. Toch is een alliantie van actievoerders een rechtszaak gestart over de beslissing van de Noorse overheid om oliewinning in de Barantszee toe te staan. Volgens de actievoerders is dit in strijd met het Noorse recht en bedreigt de beslissing het Klimaatakkoord van Parijs. De alliantie van actievoerders bestaat onder andere uit Greenpeace, jongerengroepen en James Hansen, de voormalig directeur van Nasa’s Goddard instituut voor ruimteonderzoek.

Open artikel

Reacties (14)

#1 Michiel de Pooter

Noorwegen als groen rolmodel vind ik wel humor hebben. Noorwegen lijkt helemaal nergens op; rijk, dun bevolkt, bergachtig en heeft veel olie en hydro en wil electrische auto’s met accu’s in de poolcirkel laten rijden (!)
Gelukkig dat Greenpeace en Jim Hansen een zaak beginnen; Dan hoeven we daar verder geen aandacht meer aan te besteden.

#2 JANC

@1: Een land dat inzet op hernieuwbare energie, dat moeten we niet willen! Ze moeten aan het olieinfuus !

#3 rongvk

@1 Ik denk dat het punt is dat het relatief makkelijk is voor Noorwegen om de energievoorziening te vergroenen, en hun daarvoor wat minder lof toekomt, bovendien wordt er van alle kanten gesjoemeld met groene stroom certificaten. Daarnaast is het zo dat elektrische auto’s onder koude omstandigheden significant slechter presteren.

Ergo, “rolmodel” is misschien iets teveel van het goede.

#4 JANC

@3: Wellicht kunnen de Tesla’s van de wereld leren van de ervaringen van de Noren en elektrische auto’s kunnen maken die minder gevoelig zijn voor kou of de prestatievermindering kunnen verbeteren (dus dat de prestaties bij kou beter worden als nu het geval is).

#5 Michiel de Pooter

@4: Dat accu’s minder presteren onder koude omstandigheden, is een kwestie van natuurkundige wetten, die we niet kunnen veranderen. Uit je opmerking blijkt een verblindende, niet overgaande verliefdheid op rekwisieten uit het groene theaterproject.
Ovidius wist al dat “zelfs de goden niet verliefd en wijs tegelijk konden zijn”. Hou daar dus rekening mee, zou ik zeggen.

#6 JANC

@5: “verblindende, niet overgaande verliefdheid ” Tuurlijk jongen. Omdat ik onderzoek in o.a. batterijtechnologie opper. Over je laatste opmerking: Je bent nogal verliefd op jezelf merk ik. En zoals Ovidius al zei….

#7 Bismarck

@4: Laat je niet zo stangen door die opmerking. Er rijden nauwelijks auto’s rond in het deel van Noorwegen dat in de poolcirkel ligt (er woont nog geen 10% van de Noorse bevolking), dus zelfs voor Noorwegen hebben we het over een uitzondering voor een kleine minderheid.

#8 Michiel de Pooter

@7: Er rijden uberhaupt erg weinig auto’s rond in Noorwegen met 5 mio inwoners. Vandaar ook mijn irrelevantie-olifantje die het verhaaltje uitblaast.

#9 Bismarck

@8: Het “verhaaltje” hierboven gaat dan ook helemaal niet over hoe hiep hoera groen Noorwegen is, maar over het feit dat Noorwegen naar olie gaat lopen boren in de poolcirkel (die zoals je aanstipt door de kou niet erg geschikt is voor het opereren van apparaten).

#10 Dehnus

@1: Grappig hoe iemand die in Nederland woont, weer alles weet over Noorwegen en haar wagenpark. Mensen met Electrische autos gaan gewoon naar het werk in de winter hoor. :).

Vreemd hè? Ik zal je nog sterker vertellen, de meerderheid is het er ook niet mee eens. Maar het boren in de Barendtszee is een puntje van de FRP (lees Noorse PVV/Babyboomer partij) dus die drukt het wat door. Hebben totaal geen benul dat je bij een lek het nooit kunt schoonmaken en het midden in een Noors natuur gebied ligt. Maar daar gaat het ze niet om, ze zijn gewoon boos, wit, man en boomer, dus alles om de volgende generaties en die “Linkse zakken” te irriteren. Ook daarom zegt Tante Erna :”Noorse Olie is de schoonste olie ter wereld, we moeten het allemaal opmaken omdat het lekker schoon is!”. Je bent in goed gezelschap, samen met de rest van de boze witte mannen boomertjes die de volgende generaties niks gunnen :”MINE MINE MINE MINE!” :P.

PS: Ik was er ook nog eens bij ook op Dinsdag! LE GASP!

#11 Michiel de Pooter

@10: Haha, liever boos dan verliefd.

#12 Dehnus

@11: Zegt toch eigenlijk al genoeg over hoe je dan in het leven staat.

#13 Michiel de Pooter

@12: Ja, soms moet je niet de beste keuze maken, maar de minst slechte.

#14 Dehnus

@13: Ah, Shillary supporter :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*