Klimaatmanifest: The curious case of Prosper Ego

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het klimaatmanifest “Nieuw Klimaat Alarm” wordt er niet transparanter op. Vorige week toonden wij al aan dat de autoriteitsclaims van de opstellers op drijfzand berusten, nu blijkt dat er na publicatie van het manifest nog drie namen zijn toegevoegd. Zie hier het manifest zoals het online stond op 29 december en vergelijk dat gerust het huidige manifest (screenshot).

De lijst met ondertekenaars van het Nieuw Klimaat Alarm

Natuurlijk staat het ze vrij om medestanders toe te voegen, maar een van de toegevoegde namen is Prosper Ego. Ook hij is geen wetenschapper of expert, maar wel al sinds 23 januari 2015 overleden. Dit roept nogal wat additionele vragen op: Waarom voeg je een overleden iemand toe als ondertekenaar? En waarom pas dagen nádat het manifest al in de publiciteit is gekomen en maanden later dan de datum van ondertekening?

Met dank aan Paul Verspeek.

Open artikel

Reacties (7)

#1 Jos van Dijk

Zoals Hans Custers al onder het eerste stuk al schreef heeft iemand waarschijnlijk een grap uitgehaald om de ondertekenaars aan extreem rechts te linken.

Ik denk overigens dat de inmiddels gegroeide meerderheid voor de aanpak van de klimaatverandering zich niet laat beïnvloeden door een klein clubje aan Shell geliëerde emeriti. Wie wil daar nu bij horen? Zelfs Siep Wynia ontbreekt. Ik maak me meer zorgen over de rechtsreekse invloed van Shell op het resultaat van de ‘klimaattafel energie’.

#2 Hans Custers

@1

Hoeveel invloed Shell uit kan oefenen hangt ook af van hoe belangrijk kiezers klimaatverandering vinden. Dit soort campagnes speelt daar op in: hoe minder urgentie bij het publiek, hoe meer invloed Shell kan hebben. Al heb ik niet de indruk dat dit echt vanuit Shell wordt georganiseerd.

Dat Wynia niet ondertekent snap ik wel. Die blijft natuurlijk liever de “onafhankelijke journalist” uithangen, net als zijn makkers Rozendaal en Crok. En net als de activisten bij De Telegraaf.

Wat er op dit moment aan de hand is, of in elk geval wordt geprobeerd, is het verschuiven van het Overton window. Emeriti als De Lange, Berkhout en Thoenes presenteren als pseudo-deskundigen nepwetenschap. Anderen, zoals Marcel Crok (behalve “onafhankelijk journalist” tegenwoordig ook adviseur van Baudet) roepen nauwelijks nog wat over de wetenschap, maar ze proberen de schijn te wekken dat ze een middenpositie innemen. In feite doen ze dat ook: het midden tussen echte wetenschap en nepwetenschap, of tussen logica en drogredenen. Maar heel erg redelijk is die middenpositie natuurlijk nog niet.

Het lijkt me geen volledig geplande strategie, maar eerder opportunisme. Maar dan wel opportunisme dat behoorlijk invloedrijk kan worden.

#3 Joost

@2: Waarom is dit een grap? Hoe is dit een grap?

#4 Hans Custers

@3

Ik kan me niet goed voorstellen dat die initiatiefnemers zelf hebben bedacht om de naam van Prosper Ego erbij te zetten. Waarom zouden ze? Zoveel voegt het nou ook weer niet toe.

De meest voor de hand liggende verklaring lijkt me dat iemand die zich voordeed als Ego een mailtje heeft gestuurd met de vraag om toegevoegd te worden aan de lijst ondertekenaars. Maar bij nader inzien had ik beter aanhalingstekens om dat “grap” kunnen plaatsen.

#5 gronk

@4: Maar ik krijg dan twee vragen. Als een lolbroek die lijst weet te ‘hacken’ door een dode vent erop te krijgen, dan worden de credentials blijkbaar niet goed gecheckt, maar als je die figuur met volle betiteling ‘Oud Strijders Legioen/ Sta Vast’ op de lijst zet dan ben je of incompetent, of je hebt geen moeite met neonazi’s op je lijst.

(gezien de rest van de site vermoed ik het laatste, trouwens, maar goed).

OTOH: Zouden ze ondertekening van Iosif Vissarionovich Dzhugashvili ook accepteren, en van Alois Schicklgruber? D’r is trouwens niemand die een daadwerkelijk effect op de CO2-uitstoot heeft gehad als Temujin, dus die zou vast ook wel willen ondertekenen.

#6 Joost

Ik geloof niet in een grap, met dan wel zonder aanhalingstekens.

Inmiddels zou hij dan ook alweer van de lijst verdwenen moeten zijn, toch? Kan me niet voorstellen dat dit nieuws ze niet heeft bereikt.

#7 Hans Custers

@5

Dat het amateuristisch geklungel is staat wel vast. En incompetentie en geen moeite hebben met neonazi’s op de lijst kunnen best samengaan.

@6

Ja, je zou wel verwachten dat het nieuws ze ondertussen heeft bereikt. Aan de andere kant: ook als ze ‘m er zelf bij hebben gezet zouden ze hem dan nu wel weggehaald hebben, lijkt me. En zouden ze met een of ander excuus zijn gekomen over hoe die naam op de lijst is beland. Want waarom zouden ze hem laten staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*