Kieskompas verkiezingen 2010

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Kieskompas verkiezingen 2010

Waar staat u in het politieke landschap?

0

Reacties (19)

#1 Roy

#2 Rob

@Roy Zoiets had ik ook alleen dan wat meer naar links. De conclusie was dat ik maar op de PvdD moest gaan stemmen.

#3 Kropotkin

Ook zoiets als #Roy maar dan iets oostelijker en stukje zuidelijker maar nog net boven de x-as. En dan kom je terecht bij … Rita. Dat dus nooit.

#4 Bismarck

Ik mis stellingen over privacy(schending).

#5 Teun

@Roy Ik zat net iets meer richting conservatief, maar mijn elips was veel meer naar beneden uitgerekt; tot aan CU en ToN :-S Misschien komt het omdat ik niet per se tegen een nieuwe kerncentrale ben.

Het rare is wel dat als ik ‘veiligheid’ uit klik als belangrijk thema, ik een sterke ruk richting de VVD maak. Heb ik iets gemist en is Teeven de laan uitgestuurd, of zo? Zo ook met ‘Inkomen’. ‘Blijf met je poten van mn inkomen af’ is toch zo’n beetje de officieuze verkiezingsslogan van de VVD? Ook had ik verwacht dat als je buitenlandbeleid niet belangrijk vindt, de PVV dichterbij komt. Maar niks van dat alles.

#6 Rob

@Teun Als jouw standpunten over veiligheid sterk verschillen met die van de VVD en je zet deze optie vervolgens uit, dan is het niet vreemd dat je dichter bij deze partij komt te staan, mits overige standpunten een beetje overeenkomen. Als ik de optie ‘integratie’ uitzet dan zal ik ook wel wat dichter bij de PVV komen te staan.

#7 Martijn


Zelfde plek als altijd. Ik ben een politiek gewoontedier.

#8 Teun

@6 Dank

*slaat met hoofd op het bureau dat dat zelf niet bedacht kon worden*

#9 Rob

@8 Eigenlijk gaf je in de laatste paar zinnen van #5 al een beetje het antwoord.

#10 Arnoud

Ik kwam op dezelfde plek uit als @7.

#11 Jonas

Groot voorstander van geheime verkiezingen. Ik schrok niet van waar ik sta. Alleen vond ik de vragen soms fout gesteld, of zijn onderwerpen vergeten, de plaats van de partijen in de grafiek is betwistbaar. Maar goed, mijn cirkeltje zit boven het midden, iets naar links.

#12 Jonas

Heeft iemand het programma van de PvdA gelezen, is dat inderdaad zo links als in de grafiek voorgesteld? En de VVD en PVV staan mijlenver schijnbaar uit elkaar (sociale punten PVV)? De plaats van D66 zou ik zelf meer naar rechts denken.

#13 Bismarck

@12: PVV is voor behoud AOW op 65 en tegen versoepeling ontslag en korten op de WW en stufi. Dan schuif je al makkelijk een eind naar links.

Als je per standpunt bekijkt, dan zul je zien dat die middenpositie (op links-rechts as) wel op een wat opvallende manier tot stand komt. De PVV is namelijk op de links-rechtsstelling of rabiaat links (zie voorbeelden bovenaan), of rabiaat rechts (bv. op belasting topinkomens, HRA, bezuinigen op PO, ontwikkelingssamenwerking en kunst en cultuur).

#14 Jonas

@13.

Dat hoort hoogstwaarschijnlijk bij een populistische partij.

#15 Peter

Verrek, de mijne ziet er precies zo uit als bij Martijn (zie #7).
En toch wijst de punt van het potlood ‘ins blaue hinein”.

#16 kilgoretrout

Wat een raar kieskompas deze keer.

Als je alleen kijkt naar onderwijs is de PVV ineens links-progressief…

#17 Bismarck

@16: Zal best, met maar twee vragen (één as L-R, één as P-C). Op onderwijs zijn GL en de PvdA rechts en SGP, TON en PVV links volgens het kiescompas en alleen de SGP is conservatief. Misschien even naar de bijbehorende vragen kijken, dan gaat wel een lichtje branden.

#18 Anoniem

Ik stond echt vlak onder de P, ruim progressiever dan GroenLinks (dichtst bij) en D’66 (ook nog aan de rand van mijn ellips.).

*Trots*

#19 Bismarck

@14: Dat kan misschien, maar het punt is dat het het kiescompas onbetrouwbaar maakt (in letterlijke zin zelfs, de interne consistentie is prut). Je krijgt zo de indruk dat de PVV economisch noch rechts, noch links is, terwijl ze juist extreem rechts en links is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*