OPINIE - Volgens Sytze Faber richt de politiek zich alleen op de kansrijken en vergeet de kansarmen. Op die manier voedt de politiek dan ook het (verkeerde) populisme.
Als men het onrechtvaardig vindt dat het nageslacht van superrijken automatisch levenslang belandt in een gespreid bedje moet men de vermogensbelasting en de successierechten voor topvermogens drastisch verhogen.
Denk aan de 2,5 miljoen Nederlanders die, mede dankzij een falend onderwijssysteem, maar heel moeizaam kunnen lezen en schrijven. Denk aan die honderdduizenden met een beperking bij wie staatssecretaris Klijnsma de sociale werkplaats wegbezuinigde. Aan de boetes op boetes voor degenen die de weg niet kunnen vinden in het overheidslabyrint.
Reacties (12)
Niet zo vreemd natuurlijk: dit zijn de logische gevolgen van decennialang neoliberaal beleid, waar de PvdA vrolijk aan mee heeft geholpen en ook het volgende kabinet rustig mee doorgaat. Succes is namelijk een keuze.
Automatisering en robotisering hebben ertoe geleid dat bijvoorbeeld een autofabriek tegenwoordig met 90 procent minder werknemers toe kan dan tien, twintig jaar geleden. Een onomkeerbare, wereldwijde ontwikkeling. Er komen steeds minder vaste, reguliere banen.
oh waar is die tijd gebleven toen de helft van de Nederlanders werkte in onze glorieuze auto-industrie?
Woorden schieten tekort om dit schrijfsel @0 te omschrijven.
Laat ik het bij de titel houden om aan te tonen hoe laf de onderliggende inhoud is.
“Kansarmen zijn de stiefkinderen van de moderne democratie”
Een nietszeggender titel is bijna ondenkbaar.
Ik stel daarom voor de titel te veranderen in:
Kansarmen zijn de stiefkinderen van de moderne immigratie hype;
@2: Er staat bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de textielindustrie en de havenarbeid. Het is gewoon een feit dat als je echt ongeschoold bent, je tegenwoordig nog moeilijk terecht komt in zelfs de meest simpele banen als bijvoorbeeld schoonmaker (omdat je als “zelfstndige” geacht wordt om toch administratie te voeren en omdat je helemaal geen zelfstandige bent, een rooster te lezen).
@2: Toch was er vroeger meer autoindustrie dan je zou denken. Zo was er bij Molenaar in Amersfoort een autoassemblage, evenals in Rotterdam bij de Nekaf. Ford had een fabriek in Amsterdam en Scania is nog altijd actief in Nederland (dat is dan wel een vrachtautomerk). Het is dus niet zo dat er enkel in Born auto’s gemaakt werden.
@3: welke hype? Immigratie is er niet sinds gisteren. Maar belangrijker nog: het gaat echt niet enkel om immigranten!
@6: Democratie is misschien ook niet het goede woord. Ik denk dat het uiteindelijk beter gevat wordt met “het kapitalisme”.
@7: om een bekend thrashnummer aan te halen
Wie wil er dan ook kansarm zijn? Ik snap niet dat mensen daarvoor kiezen. Begin gewoon een succesvol bedrijf en je bent meteen van alle ellende af. Easy!
Stop being poor!
@5: Volgens mij worden er ook nog auto’s geassembleerd in Helmond. Maar dat is niet zo relevant. Fabrieksarbeid was in Nederland nooit de gelijkheidsmotor als hierboven wordt voorgedaan. Simpelweg omdat de werkgelegenheid in de Nederlandse industrie nooit zo hoog was in een Duitsland of Engeland.
Kansarmen zijn in ieder systeem de stiefkinderen. De rijken worden inderdaad vanzelf rijker. Daar hoeven ze niet zo heel veel voor te doen. Gewoon zorgen dat je geld goed belegd is, niet te veel uitgeven en geen excessen met sex, drugs en rock and roll. Maar is dit nu zo erg. Zolang de armen maar ook minder arm worden is er weinig aan de hand en is er sprake van vooruitgang. De economie groeit nog steeds en een heel groot deel van het vermogen is vandaag de dag in handen van pensioenfondsen en beleggingsmaatschappijen waar in principe ook minder rijke mensen deel aan kunnen nemen. Het idee dat al het vermogen in handen is van een alsmaar kleiner worden groep van superrijken is gewoon flauwekul en al meer dan 100 jaar geleden weerlegd.