Kabinet wil meer tijdelijke huurcontracten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus nu.nl:

Om de doorstroom en de wachttijden op wachtlijsten te verbeteren voor starters, jongeren en grote gezinnen, moeten zij een tijdelijk huurcontract krijgen voor een woning. […]

Starters moeten hun huurhuis dan weer uit als zij boven een bepaald inkomen uitkomen. Voor jongeren zou een maximale leeftijd gelden en grote gezinnen moeten verhuizen als de kinderen het huis uit zijn.

Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat de bedoeling hiervan vooral is dat we uiteindelijk met zijn allen gaan kopen, kopen, kopen.

Open artikel

Reacties (23)

#1 Bismarck

Verhuizen is een feest!

#2 weerbarst

kut staat rot eens op uit mensen hun leven

#3 kevin

De markt bepaalt waar iedereen woont en wanneer ze weer op moeten flikkeren. Vrijheid!

#4 analist

@3: Beetje te kort door de bocht. Je kan moeilijk ontkennen dat de bizarre situaties op de Nederlandse huurmarkt het gevolg is van decennia lang stapelen van allerlei (tegenstrijdige) regelgeving. Nergens in West Europa lijkt huren zo moeilijk te zijn als hier.

#5 kevin

@4 Denk je dat het doel hier is om regelgeving te stroomlijnen of om huren makkelijker te maken? Ha! Hier worden huurders gewoon naar een koopwoning gejaagd door ze uit hun woning te trappen als ‘men’ bepaalt dat je genoeg verdient. Met welk doel? De prijzen op de koopwoningmarkt niet te laten instorten. Laat die crash maar komen, zeg ik! Het is een bubbel en iedereen weet het!

[img]http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/huizenprijzen_300jaar_small.jpg[/img]

#6 weerbarst

Door al het staat(=bank) gemanipuleer zijn vrije sector woningen veel te duur.

#7 mbmb

vorm en uitvoering vind ik lastig, maar dat je aan sociale woningbouw doet voor mensen met een kleine portemonnee lijkt me logisch. Als ze dan meer gaan verdienen, is het wat mij betreft huur omhoog of wegwezen.

#8 majava

Er wordt hier ook zomaar even weer (net als met de participatiesamenleving?) een nieuwe term gehanteerd als een fait accompli; starters op de huurmarkt.

En uiteraard eens met iedereen die zegt dat dit gewoon pesterij is.

#9 analist

@5: Nee, dat denk ik niet. Ik denk alleen dat het argument “maar de markt is erger” niet meer overtuigend is. Hoeveel erger kan het nog worden?

#10 Joop

@9.

Hoeveel erger kan het nog worden? Dat je je huis wordt uitgezet als je niet meer aan bepaalde voorwaarden voldoet terwijl je niet zo snel een ander huis vindt – maar je hebt wel bezig met je leven opbouwen. Nee, overtuiging, laat de markt (onder talloze voorwaarden overheid, wtf markt) maar haar werk doen. Pffff…

#11 kevin

@9 Waarom zijn huizen zo duur? Omdat banken tweede inkomens zijn gaan meetellen en omdat zij de hypotheekrenteaftrek mee hebben genomen om te bepalen hoeveel men mag lenen. Vrouwenemancipatie en hypotheekrenteaftrek hebben nooit de bedoeling gehad huizenprijzen op de drijven, dat zijn gevolgen die de markt creëert door die dingen te misbruiken voor eigen gewin (zoals het een goed homo economicus betaamt!). Dus wie zijn de schuldigen? In eerste instantie de banken en de markt. Pas in tweede instantie de politiek die niet tijdig heeft ingegrepen toen goedbedoelde regelingen werden misbruikt voor misbaksels als de spaarhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek — verzinsels van de markt!

#12 analist

@11: Waarom zijn huizen zo duur? Omdat banken tweede inkomens zijn gaan meetellen en omdat zij de hypotheekrenteaftrek mee hebben genomen om te bepalen hoeveel men mag lenen.

Volgens mij hebben we het over de huurmarkt? Twee verschillende segmenten.

Hoeveel erger kan het nog worden? Dat je je huis wordt uitgezet als je niet meer aan bepaalde voorwaarden voldoet

Maar dat is niet de dagelijkse realiteit in landen met een meer marktgeorienteerd systeem (zoals Duitsland of Belgie).

#13 kevin

@12 De huurmarktpolitiek wordt momenteel volledig bepaald door de koopwoningmarkt. Volledig. Het is een regelrechte schande.

#14 Derpjan

Ik ben hartstikke voor tijdelijke huurcontracten (want dan staat er minder leeg en er zijn tegenwoordig toch heel veel mensen die weten dat ze 5 of 10 jaar later toch zouden verhuizen), maar niet op deze manier. De voorwaarde zou gewoon een vooraf afgesproken termijn moeten zijn: “je mag hier 5 jaar huren voor een prijs die we nu afspreken en daarna maken we een nieuw contract als ik het huis dan nog wil verhuren.” Die onzin met inkomensgrenzen is gewoon de overheid die probeert te micromanagen om mensen weer richting een koophuis te drijven en de prijzen van die koophuizen absurd hoog te houden.

#15 mbmb

@14
waarom richting koophuis. Met teveel inkomen moet je uit de sociale woningbouw. Je mag toch ook je zorgtoeslag niet houden?

#16 kevin

@15 Koopwoningen zijn nog altijd veel en veel te duur. Mensen kunnen dat misschien wel betalen, maar hebben de heftig opgeblazen prijzen er niet voor over. Zij willen uiteraard wel een dak boven hun hoofd. Geen kast van een huis, maar een normale woning voor een redelijke prijs. Is dat nu zo’n asociale wens dat zij met alle geweld hun huis uit gejaagd moeten worden naar die veel te dure huizen die zij niet willen?

#14 zegt het juist: de overheid micromanaget wie waar mag wonen. Dat zou bij de gemiddelde VVD-stemmer toch wel een anti-communistische snaar moeten raken?

#17 Derpjan

@15

Als het alleen om sociale huurwoningen zou gaan… Sowieso hebben we een probleem als een groot deel van de bevolking, inclusief werkenden, alleen maar de huren in de sociale sector kan betalen. Je wordt echt richting kopen geduwd door de overheid, of je daar nou behoefte aan hebt of niet. De overheid ziet altijd de koopsector als belangrijker en baseert huren en beleid daarop, nooit andersom.

#18 analist

@13: Huren waren al hoog voor de verhuurdersheffing op de corporaties hoor. De “huurwoningpolitiek” bepaalt niet de huurprijs: dat doet de zeer slecht functionerende huurmarkt.

“je mag hier 5 jaar huren voor een prijs die we nu afspreken en daarna maken we een nieuw contract als ik het huis dan nog wil verhuren.”

Volgens mij mag een verhuurder nu ieder jaar de huurprijs verhogen. Ik snap niet echt wat je wil oplossen met vijfjarige huurprijsstijgingen.

#19 Derpjan

@18

Dat was mijn punt helemaal niet. Mijn tweede punt was dat de prijs gewoon van tevoren bekend moet zijn in de vrije huurmarkt. Mijn eerste punt was dat tijdelijke contracten juist goed zijn voor dezelfde redenen als het kabinet aandraagt (de verhuurder loopt niet meer het risico levenslang aan een huurder vast te zitten en daarom zullen er meer woningen te huur aangeboden worden).

#20 Letaupe

Kan iemand mij voorrekenen hoe je een huis van 250k euro economisch kan huren zonder een dief van je eigen portemonnee te zijn? Zolang de huur- en koopmarkt fiscaal niet gelijk behandeld worden blijft de markt een zootje.

#21 Sigi

@19
Op die manier zullen er meer woningen te huur aangeboden worden? Zeker op dezelfde manier als ontslagversoepeling voor meer banen zorgt?

Er worden alleen écht meer woningen te huur aangeboden als er meer gebouwd wordt.

En aanvulling op @1
Verhuizen is niet alleen een feest maar ook zo lekker goedkoop!

#22 tigger

Geweldig, na 5 jaar je huurhuis uitgetrapt te worden omdat je te oud bent of omdat je huurcontract erop zit. Vervolgens kun je geen huis kopen omdat je jezelf ook al 5 jaar van het ene jaarcontract naar de volgende sleept. Goed idee van de VVD! Wie stemt toch op die mongolen…

#23 Joop

@22.

Niet alleen VVD, ook andere partijen vinden het prachtig en zijn lovend.

https://www.d66.nl/actueel/flexibeler-huren-goed-voor-doorstroom-woningmarkt/

http://www.christenunie.nl/nl/page/30492 (volgens mij was dat doorstromen en flexibeler maken een idee van hun)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*