Juncker gecorrigeerd door Europese Hof inzake burgerinitiatief TTIP

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het Europese Hof heeft een besluit van de Europese Commissie, dat het burgerinitiatief “Stop TTIP” ongeldig verklaarde, vernietigd

Europarlementslid Sven Giegold (Groenen) ziet in de uitspraak van het Hof een versterking van de stem van de burger en een afstraffing van Juncker die zich er persoonlijk voor had ingespannen dat het “Stop TTIP” initiatief niet erkend zou worden als officieel Europees Burgerinitiatief

“Das Urteil des EuGH ist ein starkes Signal gegen den Populismus: Unabhängige Richter verteidigen die Rechte der Bürger, nicht lautstarke Populisten. Das Urteil ist eine Ohrfeige für Jean-Claude Juncker. Der EU-Kommissionspräsident hatte die unliebsame Bürgerinitiative gegen TTIP und CETA persönlich gestoppt. Mit dem Urteil wird die EU-Kommission in die Schranken verwiesen. Der EuGH hat die Stärke des europäischen Rechtes bewiesen: Die EU-Kommission kann den Bürgern keinen Maulkorb verpassen.

0

Reacties (4)

#1 Gladiool

En bedankt. Jammer dat CETA er al door is.

#2 Bismarck

@1: Dat is nieuws voor me. Bij mijn weten heeft de overgrote meerderheid van de partijen (waaronder Nederland) het verdrag nog niet geratificeerd.

#3 dehnus

@1: CETA geen problemen mee, helemaal nu NAFTA kapot is :P. Donald Trump heeft bekend gemaakt zich er uit te trekken. Dus vrijhandelsverdragen met Canada of Mexico (niet zulke lobby landen als de VS, en dus meer in lijn met de EU. Canada qua regulatie en Mexico qua markt grote.). Heb ik dan dus geen problemen mee.

Alleen het moet wel open gebeuren. TTIP was alles behalve dat en daardoor was het een draak van een regulering. CETA moet gewoon volledig opengesteld zijn en het nieuwe verdrag met Mexico ook, die zelfs vanaf het begin tot het einde.

Handelsvedragen sluit je namelijk altijd, en kan je niet per lidstaat doen anders word je tegen elkaar uitgespeeld. Je bent een machtsblok dus je handelt als een machtsblok. Maar wel open!

CETA werd trouwens alleen maar accepteerbaar voor mij omdat NAFTA kapot ging. Met NAFTA was het gewoon TTIP light en niet te accepteren. Komt NAFTA terug tijdens de onderhandelingen, dan kan de EU altijd nog zeggen “Screw you guys, we’re going home.”. Verdragen kan je namelijk opzeggen ;). Maar op het moment zitten Canada en de VS (Canada die nooit echt van NAFTA voordeel gehad heeft, terwijl Mexico en de VS dit wel hadden) in de clinch over houdt import en melk regulatie. Dus Ik denk niet dat Canada deregulatie toe gaat staan ;).

Zo ja, dan is het gewoon verdrag opzeggen :).

Edit: Ik zei TIPA maar dat moest natuurlijk NAFTA zijn :P.

#4 Bismarck

@3: Pas op, CETA is niet (alleen) een vrijhandelsverdrag, laat je niet in de luren leggen door de naam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*