Job Cohen legt zijn functie neer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (55)

#1 Joop

En wie wordt de opvolger?

#2 Sjiek

Verstandig besluit. Job en politiek met een kleine p was geen match.

#3 Spam

Jammer. Zo veel sympathieke politici waren er niet meer. Of een politicus goed is in pakkende one-liners, debatwedstrijdjes en populariteitspolls vind ik niet zo belangrijk.

Helaas is Spekman net weg. Gelukkig is Dijksma al bijna vertrokken. Als het maar niet Samson of Dijsselbloem wordt.

Zo. Dat zijn wel weer genoeg persoonlijke en slecht onderbouwde meningen voor vandaag.

#4 Carlos

Jammer dat hij destijds geen premier kon worden. Met Cohen als premier sloegen we nu geen plee(vv)figuur in Europa. De rol van oppositieleider was hem minder goed op het lijf geschreven, maar eigenlijk zegt zijn aftreden meer over het onfatsoen van de huidige Haagse politiek dan over Cohen’s capaciteiten. De huidige Tweede Kamer vergt een straatvechtersmentaliteit, inhoud is onbelangrijk geworden.

#4.1 Olav - Reactie op #4

Eigenlijk zoeken we dus een straatvechter met inhoud. Timmermans misschien?

#4.2 Rob - Reactie op #4.1

Prima vent maar is hij niet een beetje te intellectueel-progressief en pro-Europa om leider te zijn van een PvdA die graag 40 zetels verovert?

#4.3 Olav - Reactie op #4.2

Wat is “intellectueel-progressief” precies? En waarom zou je daar geen 40 zetels mee kunnen halen?

Er moet natuurlijk wel een alternatief blijven voor anti-intellectueel, conservatief en anti-Europees. Want die stroming wordt al voldoende bediend met SP en PVV.

#4.4 Rob - Reactie op #4.3

Laat ik zeggen dat Frans Timmermans qua persoon net zo goed bij GroenLinks of D66 had kunnen zitten en dat zijn nu niet partijen met grote scharen fans. Dat bespaart me een oefening probeer te duiden wat ik met mijn kleine teen aanvoel.

#4.5 Olav - Reactie op #4.3

Rob: [..] en dat zijn nu niet partijen met grote scharen fans.

Nou èn?

De PvdA staat inhoudelijk inderdaad dichterbij D66 en GroenLinks dan bij de SP. Daar is helemaal niets mis mee, en in dat plaatje past Timmermans ook prima. Waarom zou de PvdA ineens anti-Europees moeten worden? Om de kiezers te behagen? Partijstandpunten veranderen om zetels te “veroveren” zou verachtelijk zijn. Dat noemt men “draaien” en erger.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #4.3
 • Vorige reactie op #4.3
#4.6 Rob - Reactie op #4.3

Niet zo opstandig joh. Frans Timmermans is qua inhoud meer mijn man dan menig PvdA-er. Ik zeg alleen dat ik denk dat hij volgens mij niet de man is om een breed publiek aan te spreken.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #4.3
 • Vorige reactie op #4.3
#4.7 Rob - Reactie op #4.3

En ik zei geenszins dat een alternatieve kandidaat anti-Europa zou moeten zijn om maar zieltjes te kunnen winnen.

#4.8 Bullie - Reactie op #4

Hij had premier kunnen worden als er niet zoveel mensen waren die stemden zonder zich inhoudelijk op de hoogte te stellen. Ik denk dat er erg veel potentiele PvdA-stemmers bij andere partijen als GL, PVdD of SP zitten, simpelweg omdat het in bepaalde kringen gewoonweg not done is om PvdA te stemmen.
Dat gezegd hebbende ben ik het volmondig eens met Spekman die de verschillen tussen de linkse partijen niet wil verdoezelen, maar zeker niet benadrukken. De echte tegenstanders zijn PVV, VVD, CDA en SGP. Linkse samenwerking lijkt mij uiteindelijk onafwendbaar, wat dat betreft waren katholieken, antirevolutionairen en protestants christenen er dertig jaar geleden heel wat toekomstbestendiger bezig met hun CDA.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #4
 • Vorige reactie op #4
#4.9 perik - Reactie op #4

@Carlos. Ik heb Spekman eens een kwartier lang op de radio horen spreken over uitgeprocedeerde asielzoekers. Niet één keer kwam het woord ‘Wilders’ of ‘PVV’ in het gesprek voor.

_Dat_ is ingaan op de inhoud. Cohen deed dat niet. Die wilde meespelen op een bord dat niet het zijne was.

#5 Tom

Hehe, eindelijk verlost. Graag een opvolger met wat visie, charisma en humor aub. Het zou eens tijd worden.

#6 Tom

Overigens gaat mijn stem per direct naar de PVDA indien spekman zijn belofte mbt Bos en lommer houdt

#7 Rob

PvdA fractievoorzitters hebben het al jaren lastig. Van buiten worden ze verguisd en binnenin de partij heerst er een permanente staat van onvrede. De timing is overigens uitstekend en laat ze nu eens een democratische route uitstippelen voor de benoeming van zijn opvolger.

#8 Johan

Typisch PVDA, zo gauw het te heet wordt dan vluchten ze weg.
Jammer dat de SP hier profijt van heeft.

#9 piet de nuttige idioot

dacht ik net dat dat zieltogende clubje weer een beetje smoel zou krijgen.

#9.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #9

Sja.

Mijn advies?: hef jezelf op, maak er een mooie nieuwe sociaal-liberaal-progressieve partij van en tegen de tijd dat dat zo is, ben ik weer bereid om erop te stemmen…

#10 McLovin

Tekenend voor de (landelijke) politiek: de inhoud en redelijkheid verliest het van de schreeuwerigheid en de onliner-politiek….jammer.

#11 vandyke

Geen goed debater en dan deug je blijkbaar niet als politiek leider.

De opvolging gaat natuurlijk alleen op dit moment over het ractievoorzitterschap.

Partijleider komt later: Lodewijk Asscher

#11.1 jsk - Reactie op #11

Geen goed debater en dan deug je blijkbaar niet als politiek leider

Stel je voor, een politiek leider die overtuigend op de kiezer moet overkomen. What’s next? Een statisticus die goed moet zijn in hoofdrekenen?

#11.2 Olav - Reactie op #11.1

Op zich een terechte opmerking. Van een politiek leider mag je inderdaad verwachten dat hij kan debatteren. Nu kan Cohen dat ook wel, alleen niet zo goed in het soort circusdebat dat we tegenwoordig normaal zijn gaan vinden.

Als je zo’n verwilderde aap voor je hebt die jou wel voor “bedrijfspoedel” uitmaakt maar die niet op je argumenten ingaat, kan je dan nog wel spreken van een debat?

Sommige mensen kunnen in zulke omstandigheden nog wel overtuigend overkomen, anderen niet. Maar dat is géén fout of tekortkoming. Het is gewoon een kwestie van niet de juiste persoon op de juiste plaats zijn.

#11.3 McLovin - Reactie op #11.2

Inderdaad, het hele idee van debat wordt behoorlijk overgewaardeerd. In het algemeen gaat men niet inhoudelijk in op de argumenten van de tegenstander maar worden per onderwerp gewoon eindeloos de voorbereide statements en oneliners herhaald. Dankzij de debat deskundigen en specialisten (ieder zijn vak) is het debat ook al omgetoverd tot een media-circus en is het niet meer een uitwisseling van ideeeen, argumenten en meningen.

#11.4 jsk - Reactie op #11.2

Nou ja, alsof Roemer (je weet wel, degene die aan het hoofd staat van de grootste partij van virtueel Nederland) zo’n goed debater is. Wat Roemer wel is, is iemand die sterk in zijn schoenen staat, iemand die zeker van zijn zaak is, en die geen geheim maakt van wat hij wil en wat hij niet wil. Als je andere mensen wil leiden (dat betekent het om een politiek leider te zijn), lijken die eigenschappen mij niet overbodig noch onzinnig.

#11.5 pedro - Reactie op #11.4

Verschillende leiders in verschillende situaties moeten verschillende karaktereigenschappen hebben. De door jou genoemde eigenschappen zijn uitstekende kwalificaties voor een leider van één partij en een één-partij-staat. Wie leider wil zijn van een samenleving, waarin meerdere groepen met tegengestelde belangen naast elkaar leven, moet goed zijn in overleggen en bruggen bouwen.

Als leider van één partij, die zich steeds tegen de anderen af moet zetten, was Cohen minder geschikt dan wanneer hij zich als leider van een samenleving moest manifesteren. Vandaar zijn succes in Amsterdam en zijn slechtere presteren als leider van één partij.

#11.6 jsk - Reactie op #11.4

Als je overkomt als een onzekere stotteraar ben je niet perse stiekem een empathische bruggenbouwer. Vaker ben je dan gewoon een onzekere stotteraar.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #11.4
 • Vorige reactie op #11.4
#11.7 pedro - Reactie op #11.4

Niet per se, nee. Vandaar dat ik al constateerde, dat Cohen in Amsterdam heeft bewezen een bruggenbouwer te zijn en niet per se een onzekere stotteraar.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #11.4
 • Vorige reactie op #11.4
#11.8 jsk - Reactie op #11.4

Hoe ook alweer?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #11.4
 • Vorige reactie op #11.4
#11.9 Harm - Reactie op #11.4

Je hebt gelijk JSK, Cohen was nou niet bepaald een Leider,
en daar val jij niet voor, dat weten we.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #11.4
 • Vorige reactie op #11.4
#11.10 pedro - Reactie op #11.4

@048: je niveau daalt weer enorm. Ga je het weer over thee drinken hebben? 10 jaar burgemeesterschap samengevat in één incident?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #11.4
 • Vorige reactie op #11.4
#11.11 jsk - Reactie op #11.4

Dit was geen retorische vraag btw. Ik vraag me echt af hoe. De Amsterdammers die ik spreek zijn niet bijzonder enthousiast over hem.

#11.12 cor mol - Reactie op #11.1

De ideeën van de PvdA kun je best in één minuut onder woorden brengen en langer heb je in een tv debat toch niet.

#12 Spam

Heeft Geert al getwittert?

#13 INje

Jammer dat hij weg gaat. Deze totaal incapabele notabele was een droom voor rechts. Gelukkig hebben ze die gekke truien-drager als voorzitter nog wel. Hoop niet dat Samson of Timmermans het wordt, die zijn kwalitatief veel te sterk. De VVD zou het nog lastig kunnen krijgen met zulke tegenstanders. Maar ik vertrouw erop dat de PvdA zichzelf wel weer tekort zal doen, zoals altijd.

#13.1 Rob - Reactie op #13

Oei. Een woordelijke rode lap. Nu kijken hoeveel stiertjes eraan komen draven.

#13.2 Olav - Reactie op #13.1

Valt blijkbaar wel mee, komt natuurlijk omdat je ze gewaarschuwd hebt ;-)

Inje heeft wel een punt. Je kan er bij een fractie als van de PvdA niet altijd op vertrouwen dat de beste persoon boven komt drijven, wegens intern gedoe. Zo’n Mariëtte Hamer, dat was toch ook een ramp?

Wat dat betreft is het wel een goede zet om de leden van de partij zeggenschap te geven. En ik begin om die reden voorzichtig te geloven dat Spekman als voorzitter toch wel heel erg op zijn plaats is. Staatsgevaarlijk mannetje, dat, en dat bedoel ik alleen maar positief.

#14 Lommers

*** Samson
** Asscher, Van Dam
* Plasterk, Dijsselbloem, Hamer

#15 benjbenj

Met Samsom in de startblokken kan het nog wat worden. Maar ja, zal-ie bovendrijven? Hopelijk zal de PvdA niet zo stom zijn om een SP-epigoon naar voren te schuiven. Eén partij à la SP is meer dan genoeg voor dit land.

#16 Bismarck

Ik zou nooit op hem gestemd hebben, maar Nederland verliest hier een zeer capabel politicus van het type waarvan we er nodig hebben. Momenteel is het aandeel cabaretiers in de politiek duidelijk te groot ten opzichte van de echte politici.

#16.1 larie - Reactie op #16

Like @Bismarck

Cohen is een aardige man, een sfinx. Als burgervader op zijn plek. Toen de euforie over de bijna nieuwe premier hier bijna met capslock werd geschreven was ik de enige die voorzichtig de opmerking maakte “Van Thijn revisited”. Enige hoon was mijn deel. Is vast wel terug te vinden ergens hier.

Ik ben geen ziener, geheel niet, maar zie soms wel de beperkingen van “dingen”..ook een gemis voor mij.

Tis jammer maar was voorspelbaar.

#17 cerridwen

Jammer, sympathiek politicus, was een goed premier geweest.

Ik denk overigens dat de problemen van de PvdA dieper zitten dan de persoon Job Cohen.

Maar wie weet staat er een charismatische leider met een overtuigend progressief-links verhaal dat de strijd aan gaat met het nationalistisch-conservatief geneuzel van dit moment.

#18 INje

Hoezo zou de man een goed premier zijn geweest. Hij was een slechte burgemeester, en een nog slechtere fractieleider. Daarnaast kan de vent geen boodschap overbrengen. Cohen had het nog geen week uitgehouden. Hij is slap en inspiratieloos.

#18.1 Johan - Reactie op #18

Dat slechte burgermeester betwijfel ik. Hij was er tenslotte wel voor ALLE Amsterdammers.
Na het van Gogh incident is er meedogenloos op hem ingehakt alsof hij mede aansprakelijk was.
De onfrisse opportunisten hebben destijds flink misbruik van de situatie gemaakt en mijns inziens is het Cohens verdienste geweest dat er geen rellen zijn ontstaan in Amsterdam
Let wel: ik ben geen groot fan van Cohen maar eerlijk is eerlijk.

#18.2 alt. johan - Reactie op #18.1

@Johan: Die felle kritiek op Cohen is natuurlijk niet alleen van na het “incident”. Hier een column van een direct betrokkene bij de hele zaak.

http://google.nl/search?q=Onze+burgemeester

#18.3 Harm - Reactie op #18.2

Ach ja, het oude liedje: moslims zoals Abou Jahjah moet je gewoon de mond snoeren. En mensen die moslims en roma willen deporteren, die moet je juist steunen, vanwege hun ethische bedoelingen.

#18.4 jsk - Reactie op #18.1

Er zijn toch ook geen rellen ontstaan in de Haagse Schilderswijk na de veldslag met de Hofstadgroep? Terwijl de potentie voor rasgerelateerde onvrede in Den Haag wel een tikkeltje groter is dan in Amsterdam.

#18.5 pedro - Reactie op #18.4

Met je eerste zin ben ik het eens. Maar waarom haal je de betekenis van die eerste zin weer naar beneden met je tweede opmerking, wat een totaal onbewijsbare losse flodder is.

#19 vandyke

Persconferentie om 16:30

#20 troebel

Plasterk, van der Laan
Gelukkig lijken in de PvdA gesteriliseerde breedlachers (een nette ‘Rutte’), gesteriliseerde racisten ( een nette ‘Wilders’) of gesteriliseerde machtswellustelingen (een nette ‘Verhagen’) geen kans te maken.

#21 Joop

Ben het eens met de jongeman –

“Rick Jonker, voorzitter Jonge Socialisten zegt absoluut geen enkele mogelijkheid te zien dat iemand uit de huidige fractie een waardige opvolger zou zijn voor Cohen.

”De JS wil nu een tussenfiguur als nieuwe leider en is daarnaast voor leiderschapsverkiezingen voorafgaand aan de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

#22 Gert-Jan Beeke

“Nice guys finish last”

#23 Share

Jonker heeft punt + wat anderen zeggen.

En ik gun de partij Mans Timmerfrans ook wel, of die ijdele bioloog met zijn hoed. Dat soort jongens kunnen de partij hard laten door kelderen :) Je ne give a fuck rien. Eberhardt lukt dat ook, maar die voelt zich teveel thuis in zijn foute mokum. Misschien Robbie? Zo’n jongen heeft stofjes in zijn hoofd. (Goeoed!) Ze hebben er een héle reeks psychopate en comateuze zelfbevlekkende elementen, zoals Rottenberg of die drinkende muts. Of, Here Jezus op een schuimtaart, laat die oversekste flapdrol meesterinterviewer het gaan doen, lol. Hoe dan ook, het zal Wouter Bos allemaal te vroeg komen, denk ik. Want die heeft zijn rentree pas weer in de pruimentijd gepland ;) De schuit is voorlopig dik lek en land is verre van in zicht. Hozen, ratten! Arrrr!

#24 Joop

Laatste nieuws: Voorwaarde van het kabinet bij het inruilen van de gedoogpartner van de Wilders partij naar de PvdA was het opstappen van Cohen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*