Janoekovitsj afgezet door parlement, accepteert besluit niet

Rusland is vanzelfsprekend niet blij:

Volgens Rusland, bondgenoot van Janoekovitsj, houdt de oppositie in Oekraïne zich niet aan het akkoord dat de oppositie en de regering van het land vrijdag ondertekenden.

Janoekovitsj is inmiddels vertrokken uit Kiev:

[M]omenteel verblijft hij in de oostelijk gelegen stad Charkov. Janoekovitsj liet weten dat hij daar voorlopig blijft.

In het oosten van Oekraïne, dat net als hijzelf op Rusland is georiënteerd, geniet de president relatief veel steun. Zijn tegenstanders in het westen willen juist aansluiting bij Europa en eisen zijn vertrek.

Open waanlink

 1. 1

  Nu is het wachten op de volgende revolutie, ik heb namelijk ff opgezocht wat de voorwaarden voor een IMF lening zijn, namelijk drastische economische hervormingen, OA een einde aan de subsidie op brandstof (en niet alleen benzine, maar ook aardgas e.d. (lees vrije marktwerking)), een drastische bezuiniging op de sociale zekerheid (lees als de uitkeringen moeten omlaag).
  En dat zijn nog maar 2 van de verplichte hervormingen om in aanmerking te komen voor een lening van het IMF, het zijn ook een stel boeven die lui van het IMF.

 2. 2

  Tis al zover, Rusland heeft de geldkraan dicht gedraaid.
  Nu is het wachten tot de gaskraan dicht gaat en de grens dichtgaat.

  Het begint er steeds meer op te lijken dat Putin dit alles georkestreerd heeft om van Janoekovitsj af te komen omdat het geen geheim is dat Janoekovitsj zich eigenlijk niks van Putin aantrok.

  Eerst Janoekovitsj weg om vervolgens de economische duimschroeven eens flink aan te draaien, als Putin inderdaad de geld kraan dichtdraait en de gas prijs flink opschroeft en vervolgens de miljoenen Oekraïners het werken in Rusland moeilijk tot onmogelijk maakt dan is het economisch gezien binnen een half jaar bekeken met de Oekraïense economie en zal de toekomstige president geen andere keus hebben dan de dictaten uit Moskou te accepteren.

  Zou me een knap (maar smerig) staaltje geo-politiek zijn zeg.

 3. 3

  http://money.cnn.com/2014/02/21/news/ukraine-economy/

  Credit rating verlaagt naar CCC (lager als Griekenland), default verwacht binnen 12 maanden.

  Hoe meer ik lees, hoe meer ik begin te geloven dat Putin die dikke worst van 15 miljard voor Janoekovitsj neus bungelde om hem af te houden van het tekenen van dat akkoord met de EU wetende dat dan de pleuris zou uitbreken dat wss tot het einde van Janoekovitsj zou lijden om vervolgens die 15 miljard niet te geven.

 4. 4

  Gaat niet goed,

  https://www.youtube.com/watch?v=_h_bRyNxYCM

  Op de krim worden de betogers door pro-russische betogers aangevallen.

  sjcoltrane Stephen ColtraneBBC reporting that eastern #Ukraine regions are effectively declaring separation from west. Hope a civil war isn’t brewing.

  shustry Simon ShusterMain square of Sevastopol, home of Russian Black Sea fleet: protest demanding reunification with Russia #ukraine http://t.co/qx5YgQWrDc

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/02/22/live-timosjenko-vrijgelaten-janoekovitsj-lijkt-kiev-ontvlucht/

 5. 6

  @5: Alles komt blijkbaar samen voor de perfecte storm in Oekraïne, 1 van de voorwaarden voor IMF hulp aan Oekraïne is dat de subsidie op energie wordt afgeschaft, op dit moment subsidieert de overheid daar 80% !!!! van de energie kosten voor de mensen, als de IMF haar zin krijgt dan gaan mensen daar 5 maal zo veel voor gas betalen als nu, en dat is alleen als Rusland de gasprijs deal niet terug draait en de gas prijs weer 2x maal zo hoog wordt.

  Dus in het gunstigste geval 5 x meer, in het slechtste geval 10 x meer, en de mensen aldaar hebben het financieel gezien al niet zo geweldig dan is dat alleen al een recept voor protesten, daar boven komt op dat de kans groot is dat Oekraïne gaat defaulten en dus de economie nog verder instort.

  En bij de demonstranten lopen een ‘paar’ neo-nazi’s rond die een hoop invloed hebben (kwa bewapende demonstranten).

  Ik vermoed dat het nog lang onrustig zal zijn in Oekraïne.

 6. 7

  @6: iedereen heeft te lang gedacht dat het wel zou loslopen: Janoekowitsj, Putin, de EU en de Oekraïners zelf.
  Ze hebben die perfekte storm niet zien aankomen omdat ze in hun eigen portemonnee stonden te kijken.

  bij de demonstranten lopen een ‘paar’ neo-nazi’s rond die een hoop invloed hebben (kwa bewapende demonstranten).

  Dmitry Orlov vergelijkt het land met het voormalige Joegoslavië. Die bewapende kloothommels gaan nog voor veel ellende zorgen.

 7. 8

  “Anarchy wears two faces, both creator and destroyer. Thus destroyers topple empires; make a canvas of clean rubble where creators then can build another world. Rubble, once achieved, makes further ruins’ means irrelevant.”

 8. 9

  De illusies van de voormalige controle en de huidige chaos in deze casus:

  Door middel van zelf-opgelegde controle door de milities en het volk is het land nu rechtmatiger, rechtvaardiger en legitiemer dan het in de afgelopen 80 jaar is geweest. Hoe rechtmatig was het land toen een ieder die tegen de zin van het regime/de elite was naar believen geweld aangedaan kon worden? Hoe rechtmatig is het land nu burgers – op vrijwillige basis georganiseerd en door intrinsieke morele motivatie – beveiliging van gebouwen, buurten en hun medemens op zich nemen. Ironisch genoeg zijn sommigen zo bang voor een gebrek aan centrale controle dat zij liever een kwaardaardige dictator aan de macht hebben, omdat die tenminste rationeel voorspelbaar lijkt in zijn wreedheid.

 9. 11

  @10:
  Bekijk die nationalistische bewegingen eens vanuit historische context. Ik begrijp dat aan nationalisme/fascisme/nazisme gerelateerde uitingen bij ons als een rode lap voor een stier werken, maar voor hen zijn de communisten het grote kwaad en de genocideplegers. Dat land staat al 80 jaar onder corrupt gewelddadig dictoriaal bewind en heeft een grote arme onderlaag. Verzet tegen de communisten kwam voornamelijk van partizanen die banden hadden met de Nazis. Een complot theorie is uiteraard onzin, maar Joodse oligarchen hebben wel degelijk een flinke vinger in de pap daar en nauwe banden met Rusland en Yanukovych wat natuurlijk niet ècht helpt. Beseffen dat Hitler van plan was genocide te plegen op de Slaven doen die nationalisten helaas niet, maar we hebben het natuurlijk niet bepaald over een intelligente en welingelichte subklasse.
  Afgezien van de symboliek zijn die bewegingen qua standpunten overigens niet extremer dan nationalistische bewegingen in West-Europese landen die onderdeel van het parlement zijn (PVV, BNP, Front National).
  Verder zijn ze niet representatief voor het geheel van de protestanten.

 10. 12

  @11:

  Verder zijn ze niet representatief voor het geheel van de protestanten.

  Klopt, maar ze zijn van alle demonstranten het best bewapend en het meest fanatiek, het waren die groepen die met het geweld zijn begonnen en het waren hun die terug schoten op de politie.

 11. 16

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3602274/2014/02/24/Westerse-landen-beloven-Oekraine-financiele-steun.dhtml

  Woehahahha, let ook op het woordje GEVEN, alsof er ook maar 1 regering in de EU dit thuis kan verkopen, dat geeft een opstand.

  Komt nog eens bij, zelfs al zouden regeringen in de EU zo dom zijn dan verhoogt rusland gewoon de gasprijs voor Oekraine en verhoogt de import tarieven voor Oekraine en die 20 miljard vloeit rechtsstreeks in Putin’s zakken.

  (die schijnbaar trouwens ook al een ‘oorlogs’ kas heeft van 500 miljard dollar.)

 12. 17

  @16: Bolke, tot op zekere hoogte kan ik die doempraat van jou wel waarderen, het is immers een chaotische situatie. Maar nu begin je wel heel erg wanhopig te klinken, gisteren beweerde je nog dat Oekraïne onherroepelijk failliet zou gaan als Rusland de geldkraan zou dichtdraaien. Inmiddels hebben zowel IMF als de EU gezegd dat steun een optie is. Met andere woorden, ze zullen de Oekraïne niet laten vallen.

  Nogmaals, ik heb geen moeite met doemvoorspellingen. Ik heb er wel moeite mee dat je niet leert van de keren dat je het fout had.

 13. 18

  Het zou ontiegelijk dom zijn als de EU 20 miljard gaat geven. Hoe ze dat weer lospeuteren bij de lidstaten zal mij een raadsel zijn trouwens… Maar zoals Bolke al aangeeft, in feite subsidieer je dan gewoon Russisch gas. Kansloze actie

 14. 19

  @17: Dat komt omdat aan de steun van de EU via het IMF heel zware voorwaarden vastzitten, 1 van de voorwaarden is dat zo’n beetje alle subsidie’s van de overheid moeten verdwijnen, daarmee valt de gehele bodem onder de economie aldaar weg omdat hun industrie dusdanig oud is dat ze alleen hun producten aan Rusland kunnen slijten omdat hun producten niet met die vanuit de EU kunnen concureren vanwege te duur en inferieure kwaliteit.

  Let op mijn woorden dit is nog lang niet voorbij, het begint nu pas.

  P.S.
  Die 20 miljard is net genoeg om de lopende leningen terug te kunnen betalen, die 20 miljard is bij lange na niet voldoende om Oekraine te hervormen, dat gaat een veelvoud van die 20 miljard kosten.

  P.P.S, die 20 miljard gaat dus linea recta naar de schuldeisers en hogere gasprijs (in beide gevallen dus Rusland).

 15. 20

  Het is trouwens al zo’n 35 miljard dollar geworden die ze direct nodig hebben en als je dat nieuws een beetje volgt in Duitsland, G.B. en dergelijke zijn de meeste commentaren daarop overwegend negatief.

  Er is niet 1 politicus die dit nog kan verkopen in de EU zonder te moeten vrezen voor de komende verkiezingen.

 16. 21

  @17: Ik werd trouwens ook voor doemprediker uitgemaakt toen ik zei dat er binnen 2 jaar weer een dictator in Egypte zou zitten na de ‘revolutie’.

  Tadaaaaa.

 17. 24

  @23: Klopt, maar of een of andere manier krijg ik toch altijd gelijk in dit soort zaken.

  Heeft trouwens niks met voorspellende gaven te maken maar met logisch nadenken, in het geval van Oekraine is het akkoord met rusland desastreus voor west-oekraine, en het akkoord met de EU is desastreus voor oost-oekraine, oekraine zit in een verlies-verlies sitautie waarbij het ook nog eens zo goed als bankroet is.

  Je hoeft dus geen wonderkind te zijn om te snappen dat dit dus nog lang niet voorbij is.

 18. 26

  @25: omdat de voorwaarden voor dat akkoord ondermeer in houden dat bijv. gas voor het bedrijfsleven niet langer gesubsidieert mag worden door Oekraine (iets met on eerlijke concurentie tov EU bedrijven).
  Vervelende is alleen dat dat zo’n beetje de kurk is waar de economie op drijft in oost-oekraine waar zo’n beetje alle (zware) industrie zich bevind waar veel gas wordt gebruikt.

  Tevens is die regio afhankelijk van grondstoffen die vanuit rusland komen, grondstoffen die ook duurder zullen worden omdat Rusland heeft aangekondigd dat als Oekraine zich aansluit bij een vrijhandelsakkoord met de EU, Rusland dan op haar beurt weer protectionistische maatregelen zal invoeren en dat is weer slecht voor de export van oost-oekraine die voornamelijk naar Rusland exporteert.

  Het heeft dus niks met liefde voor Rusland te maken dat oost-oekraine niet het EU verdrag ziet zitten maar gewoon alles met de knaken.

  Oekraine, caught between a rock and a hard place.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren