Is het stupiditeit, kwaadwillendheid, sadistische wellust of beseft het kabinet echt niet dat lasten verzwaren in een balansrecessie neerkomt op het aanblazen van open vuur met spiritus?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (23)

#1 Hans Verbeek

Ja, als we nog onze eigen munteenheid hadden gehad, dan hadden we gewoon de drukpers aan kunnen zetten en zo heel makkelijk de huizenmarkt weer kunnen vlottrekken.
Maar ja, Europa is heilig en doet even niet mee in ’the race to the bottom’ van de kwantitatieve verruiming.

We kunnen nog tot 2023 profiteren van inkomsten uit aardgasexport. Daarna zal het binnenlands verbruik groter worden dan de produktie en pas dan hoeven we de tering naar de nering te zetten.

#2 objectief

@1:
Was er geen euro geweest dan had naar alle waarschijnlijkheid deze ramp zich niet voltrokken.
De euro is het chantagemiddel voor een politieke unie.
Volgens prof Paul Scheffer heeft die weer tot doel te voorkomen dat Duitsland ooit weer een zelfstandig land wordt.
Dat klopt met de ideeën van Churchill en Kennan.
Maar of het niet helemaal mis gaat moet je je afvragen, Berlijn de echte hoofdstad van het EU Europa.
Het nog steeds meest capabele volk ter wereld laat zich niet zo gemakkelijk onderschoffelen.

#3 gronk

dan hadden we gewoon de drukpers aan kunnen zetten

Sweet dreams. Dat had theoretisch gekund, alleen hadden de boekhouders bij DNB en Financien dat nooit aangeraden.

#4 analist

@1: Europa doet wel mee met QE: de balans van de ECB is net als die van Fed flink verlengd de laatste drie, vier jaar.

#5 Toko senang

In ieder geval had Zuid Europa niet zoveel kunnen lenen, was hun munt zwak geweest en hadden ze zich al devaluerend een betere exportpositie kunnen geven. En in het Noorden hadden we een sterkere munt gehad, waardoor onze exporten duurder waren geweest en wij ons noodgedwongen moeten concentreren op producten met een grote toegevoegde waarde

#6 Basszje

Kwaadwillendheid. De VVD ziet kans om de verzorgingsstaat van binnenuit op te blazen met hulp van de PvdA om zo hun criminele vriendjes in de toekomst grotere winsten te bezorgen.

#7 Mister Pink

.

#8 Hans Verbeek

@3: mee eens, Gronk. We zouden geen Zimbabwe geworden zijn.
Ik vind het trouwens erg knap hoe de FED, de Bank of Japan en de Bank of England de balans weten te vinden tussen hyperinflatie en deflatie. Wel de schuldenberg wegwerken en de banken herkapitaliseren, zonder dat de lonen omhoog gaan en de voedsel- en grondstofprijzen sterk oplopen.

#9 Bolke

De lasten worden verhoogd omdat geen van de politieke partijen wil bezuinigen op hun stokpaardjes.

#10 objectief

@5:
Klopt.
Wat opvalt is altijd alleen de negatieve kanten van de- of revaluatie worden benadrukt.
Een sterke gulden vergroot de koopkracht voor importproducten.
Het is b.v. nog niet zo lang geleden dat auto’s uit de VS bij ons ineens goedkoop waren.
Maar ach, ik zie niet hoe Frankrijk zich zonder devaluatie uit de problemen manoevreert, huidige werkloosheid 10.4 % en oplopend, en daarvoor is een eigen valuta nodig.
Als het zo gaat is het wel een drama, het land wat zo nodig de euro moest gaat er zelf aan te gronde.

#11 thallman

En als het kabinet bezuinigd op overbodige bibliotheken of knutselaars dan staat de beschaving op de rand van de afgrond.

Zolang de schreeuwers van joop.nl hun invloed behouden valt hier weinig aan te doen, op iedere politicus die een op feiten gebaseerd beleid wil voeren wordt karaktermoord gepleegd.

Dit is het gevolg van de macht van de lobby’s die politici breken en maken.

#12 objectief

@11:
op iedere politicus die een op feiten gebaseerd beleid wil voeren wordt karaktermoord gepleegd

Welke politici zijn dat ?

#13 Diener

@6: De kiezer heeft de VVD en de PvdA de macht gegeven. Dus uiteindelijk toch stupiditeit, kwaadwillendheid of een of ander complot is helemaal niet nodig.

#14 sikbock

Uit de waanlink:

En doordat ons goede, lieve kabinet Brusselse gehoorzaamheid belangrijker vindt dan ons wel en wee, zijn al onze pogingen om onze schuldenlast tot houdbare proporties terug te brengen bij voorbaat tot mislukken gedoemd.

Nog veel erger: het kabinet geeft er blijkbaar de voorkeur aan om de eigen bevolking te naaien door lasten nog maar weer een keer te verhogen. Prima, maar neem daar dan zelf verantwoordelijkheid voor.

Maar nee, dat doet ze niet, ze verschuilen zich daarbij achter (ongekozen) technocraten in Brussel…. Het moet van Brussel hoor, dus alsjeblieft, kijk ons er niet op aan!

Gelukkig ben ik thuis gebleven met de 2e kamer verkiezingen.. my god, wat een laffe karakterloze bende..

#15 okto

Ik gok op ideologische blindheid

#16 Joost

@thallman:

En als het kabinet bezuinigd op overbodige bibliotheken of knutselaars dan staat de beschaving op de rand van de afgrond.

Bezuinigen op bibliotheken? Kom op zeg, dan eindigt iedereen met jouw taalvaardigheid.

#17 thallman

@16
Ziehier wat ik bedoelde. Aan tegenstanders van bezuinigingen ontbreekt het aan feitelijke argumenten, verder dan beledigen en zichzelf op de borst kloppen hoe beschaafd ze wel niet zijn komt het niet.

#18 Basszje

Ik ben best voorstander van bezuinigen maar niet op belangrijke voorzieningen. Einde van belastingparadijs Nederland, beperken HRA en huursubsidie, einde maken aan vermarkting en overgebleven geld (‘winst’) terug naar staat (zoals bij woningbouwbeleid, ziekenhuizen, zorgverzekeraars etc), stoppen met JSF, ‘nooit-meer-fyra’ etc. Valt veel meer te halen dan het pesten van mensen die toch al geen geld hebben/hadden.

Hoezo dus geen alternatieven?

#19 Bolke

@18:
* Einde van belastingparadijs – Kost geld, levert geen geld op.
* beperken HRA – Is geen bezuiniging, is een lasten verzwaring.
* beperken huursubsidie – Zie HRA.
* einde maken aan vermarkting en overgebleven geld (‘winst’) terug naar staat (zoals bij woningbouwbeleid, ziekenhuizen, zorgverzekeraars etc) – Als er al winst gemaakt wordt dan moet dat terug naar de burgers, en niet naar de staat.
* stoppen met JSF – is geen bezuiniging, geld wordt hoe dan ook uitgegeven, is het niet aan de JSF dan is het geld bestemd om de F16 vliegend te houden.

#20 Micowoco

Ik gok op sadistische stupiditeit.

#21 analist

Ik gok op creatieve armoede. Iets wat ik bij Engelen ‘ze zijn allemaal oliedom!’ ook begin te bespeuren. De gevestigde orde heeft geen idee, maar de voorstanders van (meer) stimuleren hebben niet zulke sterke argumenten.

#22 Bismarck

@14: Ook al had je waarschijnlijk gestemd op een partij waar ik het niet mee eens ben, toch jammer dat je bent thuisgebleven. Als er dan niets tussen zit dat je je stem waard vindt, richt dan een eigen partij op.

#23 sikbock

@22; ja dat thuisblijven.. m’n (over)grootvader zou zich omdraaien in z’n graf..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*