Omdat het CBS gerealiseerde vermogenswinsten niet als inkomen telt. Wat dit concreet betekent is nog onduidelijk, maar:
De hamvraag is natuurlijk hoeveel dat uitmaakt. Zou de groei van de Nederlandse inkomensongelijkheid groter zijn als we vermogenswinst wel meenemen?
Vooralsnog kan daarvoor alleen naar het buitenland worden gekeken. Er zijn namelijk een paar landen die, in tegenstelling tot Nederland, wel gegevens produceren over vermogenswinsten. En daaruit blijkt onomstotelijk dat vermogenswinst er toe doet. Voor vrijwel alle inkomensgroepen is vermogenswinst geen belangrijke factor, behalve voor de top van de top. De Zweedse economen Daniel Waldenström en Jesper Roine constateren bijvoorbeeld dat alleen het inkomensaandeel van de rijkste 1 procent van de Zweden aanzienlijk stijgt bij het meerekenen van vermogenswinst. Voor de rest van de inkomensgroepen verandert het inkomensaandeel eigenlijk nauwelijks.
Reacties (3)
Vermogenswinst is in landen als Canada en de Verenigde Staten weliswaar een belangrijke inkomenscomponent, maar het speelt geen grote rol bij de groei van de inkomensongelijkheid sinds 1980. De Franse econoom Emmanuel Saez concludeerde in 2005 al dat de toegenomen inkomensongelijkheid in Canada en de VS ‘totaal los staat van de onregelmatige ontwikkeling van vermogenswinsten’.
Uit onderzoek van Waldenström en Roine blijkt echter dat zulks anders ligt in sommige Europese landen, waarvan vergelijkbare gegevens beschikbaar zijn, zoals Spanje en Zweden.
Dat snap ik niet. Dat in de VS de toegenomen inkomensongelijkheid losstaat van de ‘onregelmatige ontwikkeling van vermogenswinsten’, en in Europa kennelijk niet.
@1
Dividend (een aanjager van de Amerikaanse en Canadese ongelijkheid) valt niet onder vermogenswinst.
Verschillende landen hebben verschillende wetten waardoor in sommige landen gewone winst wordt verpakt als vermogenswinst en in andere landen niet. Huizenverkoop telt als vermogenswinst en zal in Nederland ervoor zorgen dat relatief veel vermogenswinst bij de niet-rijken ligt vergeleken met Zweden, maar er zijn vele andere invloeden.
P.S. het CBS telt vermogenswinst niet maar dat wil niet automatisch zeggen dat internationale instituten (IMF, Wereldbank, OESO) dat ook niet doen, die baseren zich namelijk niet 100% op nationale instituten als het CBS en proberen internationaal vergelijkbare criteria te hanteren. Dat zie je terug bij de werkloosheidsstatistieken, die verschillen nogal tussen het CBS en internationale instituten vanwege de verschillende definities.
Omdat het CBS gerealiseerde vermogenswinsten niet als inkomen telt.
Ik neem aan dat de auteur bedoelt ongerealiseerde vermogenswinsten. Denk daarbij ook aan het jaarlijkse rendement op het 1.271 mld. Pensioenvermogen.