IMF steunt Oekraïne met 10 miljard

Of zelfs iets meer:

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Oekraïne zijn het voorlopig eens geworden over een steunpakket van 14 tot 18 miljard dollar (10 tot 13 miljard euro) voor een periode van twee jaar.

En die steun was nodig:

De Oekraïense minister van Financiën verwacht dat de economie van zijn land dit jaar met 3 procent zal krimpen. De Oekraïense premier heeft gezegd dat het land in een financiële chaos verkeert en dat de schatkist leeg is, de pensioenen niet worden uitbetaald en de reserves aan buitenlandse valuta’s zijn ‘geroofd’.

Open artikel

Reacties (18)

#1 su

Dus nu mag het bevolkig gaan bloeden voor het roofkapitalisme van de oligarchen. They’re fucked.

#2 Bismarck

@1: Je gaat je wel afvragen hoe die oligarchen dat eigenlijk hadden gedacht voort te zetten. Maar dat speelt wel bij meer landen/gebieden in die regio (Transdjnestrië bijvoorbeeld “koopt” al haar gas al jaren op rekening zonder dat van die rekening nog een cent is betaald, de schuld bij Gazprom loopt in de miljarden en is onbetaalbaar voor de kleine en zwaar kwakkelende economie).

#3 Bismarck

Van de andere kant, dit is waarschijnlijk bewuste Russische politiek. Zolang er een gunstig gezinde regering zit, wordt er gas geleverd zonder boter bij de vis, maar zodra een politiek ongunstige regering aan het bewind komt, worden de schulden opgerakeld en moet er afbetaald worden, anders gaat de kraan dicht (en dan verdwijnen de “verkeerde” politici vanzelf van het toneel).

#4 su

@2 Ik vermoed dat ze gewoon een Timosjenko zullen doen: zoveel mogelijk van de bail-out naar hun eigen bankrekening doorsluizen.

#5 bolke

Kan de IMF het geld niet beter direct naar Poetin overmaken, daar zal het uiteindelijk toch wel terecht gaan komen.

#6 Bismarck

@4: Heb je misschien ook wat bewijs voor die beschuldiging? Bij mijn weten is Timosjenko nogal de uitzondering daar, de enige politica die armer in plaats van rijker is geworden van haar politieke carrière.

#7 su

@6 Haar hele carriëre als gasmagnaat is omgeven met corruptie. Wellicht was haar laatste veroordeling niet zuiver op de graat, maar dat maakt haar nog geen engel.

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/23/yulia-tymoshenko-she-s-no-angel.html

#8 Bismarck

@7: Leuk en aardig, maar dat betreft toch allemaal beschuldigingen (zonder bewijs of veroordeling) die vooraf gingen aan haar politieke carrière. In het zelfde artikel kun je lezen dat haar politieke carrière daarna vooral ten koste van haar kapitaal is gegaan en dat haar veroordeling niet alleen onzuiver, maar zelfs op verzonnen gronden was. Dat ze een engel is heb je mij overigens niet horen beweren.

#9 su

@8 Volgens mij staat het anders zwart op wit in de processtukken van Lazarenko dat Tymoshenko hem betaalde om ten gunste van haar bedrijven te handelen. Dat heeft Lazarenko een veroordeling opgeleverd in de VS nota bene. Dat Tymoshenko ermee weg is gekomen maakt haar praktijken niet minder corrupt.

#10 Bismarck

@9: Ervan uitgaande dat dat het geval is (heb je de processtukken, dat je dat zo stellig beweert?), voldoet het nog steeds niet aan je beschuldiging uit #4.

#11 weerbarst

@1 iedereen wist dit voordat ze zich gek lieten maken door EU/US, nu niet komen huilen.

Wat ik veel erger vind is dat dit ons geld is wat onder dwang in dit zoveelste zwarte gat verdwijnt. :(

Minder. Minder. Minder. NU!

#12 weerbarst

– Ukraine Parliament Rejects IMF’s Bailout Terms

#13 su

@10 heb je de processtukken, dat je dat zo stellig beweert?

Zie mijn vorige link. Daar staat een verwijzing in.

#14 pedro

@12: nou ja. Ga je nu je eigen eerdere posts onderuit halen? Eerste beweren dat we geld zo maar weg gaven (in een zwart gat storten) en nu met een regeltje bewijzen, dat er wel degelijk allerlei eisen gesteld werden. Voortschrijdend inzicht?

#15 pierreduval

Wat we hier hebben is een hervatting van de koude oorlog, die deze keer heel goed heet kan worden.
Hoe de ‘feiten’ ons gepresenteerd worden kun je nu zien, de westerse propaganda is dat de VN algemene vergadering de overgang van de Krim naar Moskou veroordeelt, de Russische propaganda is wat objectiever, 100 voor, 11 tegen, en 58 onthoudingen.
Als je die 100 corrigeert voor de EU vazallanden komt die op zeg maar 75.
Dan krijgen we 75 vazallanden, 11 oppositie, en 58 nog op het vinkentouw.
Het IMF is uiteraard een VS vazallanden onderneming.

#16 Bismarck

@15: Zelfs als je zo zou rekenen is het nog een meerderheid die de motie steunt (dus de “westerse propaganda” vertelt de waarheid: de vergadering, die bij meerderheid stemt, veroordeelt de Russische invasie en annexatie, die jij dan weer heel Kremlinpropagandamatig “overgang” noemt). Je bent overigens wel heel eenzijdig in het niet meetellen van “vazallen”.

#17 Bismarck

@15: Trouwens, die tegenstemmers hè, daar zit wel een patroon in. Laat ik de meerderheid ervan eens op een rijtje zetten, kijken of het patroon zichtbaar wordt:

Rusland, Belarus, Syrië, Noord-Korea, Cuba, Zimbabwe, Soedan.

#18 bolke

Och, zolang de VS nog elke resolutie jegens Israel afschiet kan je de VN niet bepaald serieus nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*