Idee om de oceanen op innovatieve wijze van plastic te ontdoen, heeft bijna financiering rond

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het idee om de oceanen op innovatieve wijze van plastic te ontdoen, heeft bijna financiering rond door crowdfunding. Maar gaat dit wel werken en is dit wel de beste weg?

Reacties (19)

#1 Joost

Twee miljoen mogelijk verspillen aan een mogelijke oplossing? Beter dan niets, toch?

#2 jEZUS

Een 100km lange barriere, kan me niet voorstellen dat zoiets na een stormpje nog functioneel is.
Maar ieder initiatief is natuurlijk meegenomen.

#3 Henk van S tot S

@1:
Inderdaad wat is het risico van 2 miljoen voor een mogelijke goede oplossing.
Eigenlijk raar dat het met crowdfunding moest.
Lijkt eigenlijk meer iets voor het ministerie van milieu en/of een potje van het rijk voor innovatie.

De proeven van het rijk, met de als maar mislukkende automatiserings-projecten zijn beduidend duurder ;-)

#4 Joost

Ik vermoed dat Hans hier tegen is omdat je veel beter kan recyclen en minder plastic kan gebruiken.

#5 gronk

Hoeveelheid plastic in de oceaan: 5 kg per vierkante kilometer (max).
Oppervlakte grote oceaan: 165.200.000 km2.
Totaal aantal ton plastic: 826.000 ton.

Gemiddelde capaciteit van een bulk carrier: 5000 TEU (containers), die je met 20 ton goederen kunt vullen. Laat die 5kg per vierkante kilometer een piekwaarde zijn, en het gemiddeld over de hele oceaan 10% daarvan zijn. Dan zou je met een paar van die carriers de oceaan kunnen schoonmaken. Alleen moeten ze dan wel de hele oceaan bestrijken, de volle 165.200.000 km2. Een vierkant van 165.200.000 km2 oppervlak is 12.853 km x12.853 km; met 250 meter schermen aan beide zijkanten mag je dus ~25.000 keer de volle trip maken.

Ik kan zo snel even niet vinden hoeveel stookolie daarin gaat zitten, maar met 25.000 keer een x aantal ton wordt dat nog aardig significicant. Plus dat het ook laat zien dat het een redelijk hopeloze bedoening is, want zo’n trip duurt toch al snel een paar weken; 25.000 weken is ruwweg 480 jaar. Dus je hebt minimaal 50 tot 250 boten nodig, wil je dat binnen afzienbare tijd gedaan hebben. Want dat plastic verspreidt zich natuurlijk als je langsgevaren bent — waardoor het rendement van volgende trips minder wordt.

Oh, en dat was alleen de grote oceaan. In de atlantische oceaan heb je ook zo’n probleem.

#6 jEZUS

@5: Daarom heeft die jongen dus iets anders bedacht. Actief plastic gaan vissen is natuurlijk onbegonnen werk.

#7 Joost

Kan al dat plastic trouwens gerecycled worden?

#8 gronk

@jezus: ik denk dat je wel zal moeten. Als je nagaat dat je nog steeds plastic dingen uit de jaren dertig terugvindt op volle zee dan kun je wel uitvogelen dat het heel lang gaat duren voordat die stationaire dingen alle plastic uit de oceaan hebben gehaald.

#9 jEZUS

@8: Hier is het idee, het staat nota bene in de link van Steeph !!

https://www.youtube.com/watch?v=hn_vzZwVJNY

#10 Bullie

wiki/Great_Pacific_garbage_patch:

“At TEDxDelft Dutch Aerospace Engineering student Boyan Slat unveiled a concept for removing large amounts of marine debris from the five oceanic gyres. With his concept called The Ocean Cleanup, he proposes a radical clean-up that would use the surface currents to let the debris drift to specially designed arms and collection platforms. This way the running costs would be virtually zero, and the operation would be so efficient that it may even be profitable. The concept makes use of floating booms, that won’t catch the debris, but divert it. This way by-catch would be avoided, and even the smallest particles would be extracted. According to Boyan Slat’s calculations, a gyre could realistically be cleaned up in five years’ time, collecting at least 7.25 million tons of plastic combining all gyres. He however does note that an ocean-based cleanup is only half the story, and will therefore have to be paired with ‘radical plastic pollution prevention methods in order to succeed’.”

Ik besteed liever 20 euro aan dit project dan aan de Postcodeloterij.

#11 gronk

7.25 miljoen ton of plastic, dat zit nog een ordegrootte boven mijn schatting. Moet je je eens voorstellen wat d’r gebeurt als dat allemaal aan die armen gaat zitten. Dan heb je geen armen meer, dan heb je een plastic eiland.

#12 Bismarck

@11: “Moet je je eens voorstellen wat d’r gebeurt als dat allemaal aan die armen gaat zitten.”

Dan is het project een daverend succes. Ik gok zo dat je dan niets meer hoeft te doen, want dan komen de Chinezen het zelf wel stelen om er winst mee te maken.

#13 Michel

@5: Ik heb begrepen dat het plastic zich concentreert in bepaalde gebieden waar geen stroming zoals bijvoorbeeld de … Sargasso zee. Dat zou wel schelen bij het opruimen: je hoeft niet de hele oceaan te bestrijken.

#14 Krispijn Beek

@13 klopt. Zie de Engelse uitleg bij @10 of de website van de Plastic Soup Foundation voor Nederlandse uitleg:
http://plasticsoupfoundation.org/gyresenhotspots/

#15 zmoooc

@7

Kan al dat plastic trouwens gerecycled worden?

In de statiegeld-thread staat een hele verhandeling over plastic recycling die erop neer komt dat zelfs apart ingezameld PET-plastic van dusdanig lage kwaliteit is dat men er enkel nog fleece-truien en verkeerspaaltjes van kan maken. Hoewel op dat gebied grote vorderingen wordt gemaakt kan men dit spul natuurlijk altijd recyclen tot olie middels thermale depolymerization. Maar of dat een goed verhaal is vraag ik me af; het gros van de olie wordt vandaag de dag toch al verbrand dus wellicht kun je het plastic dan net zo goed maar meteen als brandstof beschouwen in plaats van er eerst nog meer energie in te investeren en het dan alsnog te verbranden.

#16 Krispijn Beek

@15 nog al een verbastering van het feit dat diezelfde discussie er mee begint dat het Lidl wel degelijk lukt om PET hoogwaardig te recyclen. De reden dat het in Nederland nauwelijks lukt om PET hoogwaardig te recyclen is dat supermarkten en frisdrankfabrikanten nauwelijks gebruik maken van de mogelijkheden die moderne emballage systemen bieden om statiegeld PET-flessen te splitsen naar typ fles.

De grote berg kleine flesjes is enkel laagwaardig te recyclen doordat deze via de Plastic Heroes containers in de grote berg komen en daarna moeizaam te scheiden zijn met voldoende zuiverheid.

Verbranden heeft ook nadelen in de vorm van luchtvervuiling.

#17 Bullie

Dus, hebben jullie allemaal al gedoneerd? Lijkt me wel zinvol.

#18 zmoooc

@16 Ik was in de veronderstelling dat al die flessen via een van de drie sorteercentra van de Stichting Retourverpakking gingen?

#19 Herman Vruggink

Vergeleken met de PET-flessen in de berm in Nederland is de plastic soep een probleem van ongekende omvang. Zolang nog van traceerbare omvang is het nog mogelijk het op te ruimen (hoe eerder hoe beter) maar alles vervalt uiteindelijk in miljoenen minuscuul kleine fragmenten en hoe kleiner hoe schadelijker. Overigens bestaat naar schatting 13% van de soep uit PET-flessen.

Op zich zou dit plan kunnen werken, het is in ieder geval het proberen waard. Goed initiatief. Alleen wat je er daarna mee moet? Welk land wil het aan land nemen? Recycling van dit spul is volstrekt onmogelijk en ook netjes verbranden van dit plastic dat jaren in zee heeft gedreven zal nog niet zo makkelijk zijn……

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*